Dr. sc. Begonja o Klasićevom dokumentarcu o NDH: ‘Puko nabrajanje određenih poznatih činjenica’

begonja ndh klasić
Foto: unizd.hr, snimka zaslona; fotomontaža:Narod.hr

Prva epizoda NDH – Dva atentata, ne donosi ništa spektakularno. Držim kako je bit svedena na puko nabrajanje određenih poznatih činjenica o događajima uspostave jedinstvenog Kraljevstva SHS/Kraljevine SHS, odnosno kasnije Kraljevine Jugoslavije”, ističe za Narod.hr doc. dr. sc. Zlatko Begonja, pročelnik Odjela za povijest na Sveučilištu u Zadru, u osvrtu na prvu od 12 epizoda dokumentarca “NDH”, autora povjesničara Hrvoja Klasića, koja je bila prikazana na HTV 1 iza 20 sati u ponedjeljak 20. rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Dr. sc. Zlatko Begonja za Narod.hr: ‘Ljevičari proglase ekstremnim desničarem svakoga tko pokuša obraniti isticanje prvoga bijelog polja u grbu’

Valjalo je pritom ogledno ukazati i na događaje koji su uslijedili u novostvorenoj državnoj zajednici, napose kada su u pitanju bila ključna politička pitanja, kao i teritorijalna preslagivanja koja su za posljedicu imala oduzimanje hrvatskih područja. Takav pristup ponudio bi gledateljima kvalitetniji uvid u daljnji tijek zbivanja, pa shodno tome i uloge pojedinih hrvatskih političkih prvaka i njihovu poziciju unutar nacionalnoga okvira”.

“To su neophodni podatci koji su mogli biti dodana kvaliteta uvodu u temu, a koristili bi u sveobuhvatnijem razumijevanju izvedenih atentata 1928. u Beogradu u Narodnoj skupštini SHS, kao i onome drugom 1934. u Marseilleu. No, kako se krenulo drugačijim putem, ono što se može primijetiti jest u ovoj epizodi ustrajno navođenje i naglašavanje ustaške organizacije kao radikalne i terorističke. S obzirom na okolnosti djelovanja ostaje to uobičajeni način obilježavanja, ali je problem kada se takvim oblicima organiziranosti i djelovanja pristupa selektivno, što se i u ovom primjeru može nedvojbeno prepoznati”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Također, kako je tema zadana okvirno vremenski, onda se očekuje da se ocjene i ponašanja svih aktera u događajima, zadrže isključivo na toj razini, a ne pritom pojašnjavajući kakve će uloge imati pojedinci u kasnijem razdoblju. Koristeći se načinom ukazivanja na ono što će uslijediti, odaje se zapravo nakana prevlasti predrasuda nad činjenicama i njihovim interpretacijama. No, to neka ostane za ocjenjivanje idućih epizoda”, zaključuje doc. dr. sc. Begonja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.