Dr. sc. Begonja o Klasićevom dokumentarcu o NDH: ‘Puko nabrajanje određenih poznatih činjenica’

begonja ndh klasić
Foto: unizd.hr, snimka zaslona; fotomontaža:Narod.hr

Prva epizoda NDH – Dva atentata, ne donosi ništa spektakularno. Držim kako je bit svedena na puko nabrajanje određenih poznatih činjenica o događajima uspostave jedinstvenog Kraljevstva SHS/Kraljevine SHS, odnosno kasnije Kraljevine Jugoslavije”, ističe za Narod.hr doc. dr. sc. Zlatko Begonja, pročelnik Odjela za povijest na Sveučilištu u Zadru, u osvrtu na prvu od 12 epizoda dokumentarca “NDH”, autora povjesničara Hrvoja Klasića, koja je bila prikazana na HTV 1 iza 20 sati u ponedjeljak 20. rujna.

> Dr. sc. Zlatko Begonja za Narod.hr: ‘Ljevičari proglase ekstremnim desničarem svakoga tko pokuša obraniti isticanje prvoga bijelog polja u grbu’

Valjalo je pritom ogledno ukazati i na događaje koji su uslijedili u novostvorenoj državnoj zajednici, napose kada su u pitanju bila ključna politička pitanja, kao i teritorijalna preslagivanja koja su za posljedicu imala oduzimanje hrvatskih područja. Takav pristup ponudio bi gledateljima kvalitetniji uvid u daljnji tijek zbivanja, pa shodno tome i uloge pojedinih hrvatskih političkih prvaka i njihovu poziciju unutar nacionalnoga okvira”.

“To su neophodni podatci koji su mogli biti dodana kvaliteta uvodu u temu, a koristili bi u sveobuhvatnijem razumijevanju izvedenih atentata 1928. u Beogradu u Narodnoj skupštini SHS, kao i onome drugom 1934. u Marseilleu. No, kako se krenulo drugačijim putem, ono što se može primijetiti jest u ovoj epizodi ustrajno navođenje i naglašavanje ustaške organizacije kao radikalne i terorističke. S obzirom na okolnosti djelovanja ostaje to uobičajeni način obilježavanja, ali je problem kada se takvim oblicima organiziranosti i djelovanja pristupa selektivno, što se i u ovom primjeru može nedvojbeno prepoznati”.

“Također, kako je tema zadana okvirno vremenski, onda se očekuje da se ocjene i ponašanja svih aktera u događajima, zadrže isključivo na toj razini, a ne pritom pojašnjavajući kakve će uloge imati pojedinci u kasnijem razdoblju. Koristeći se načinom ukazivanja na ono što će uslijediti, odaje se zapravo nakana prevlasti predrasuda nad činjenicama i njihovim interpretacijama. No, to neka ostane za ocjenjivanje idućih epizoda”, zaključuje doc. dr. sc. Begonja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.