Ispadi bijesa kod djece – kako reagirati

Foto: Depositphotos

Tijekom pripreme za dolazak djeteta većina roditelja razmišlja o kolikama, spavanju, hranjenju i ostalim stvarima vezanim za bebe. No, nakon svih neprospavanih noći slijedi novi šok oko druge djetetove godine – tantrumi. Izidor Radmanović, roditelj i odgojitelj, objašnjava za HRT što uzrokuje iznenadan ispad i vrištanje djeteta.

– Djeca brže odrastaju od nas i jako brzo sazrijevaju. Njihov mozak ne može percipirati stvari onako kako mi možemo, jer smo mi odrasli već naučili neke stvari i uhvatili rutinu. Imate dijete od godinu dana koje odjednom percipira svijet, koje želi sve shvatiti i prihvatiti, a ne može, i kreće frustracija, kaže Radmanović.

Dodaje kako se roditeljima često teško nositi s takvim situacijama i ne znaju kako se postaviti, a nerijetko dođe i do osuđivanja okoline zbog djetetova ponašanja. Jedno istraživanje je pokazalo kako su neka djeca genetski sklonija tantrumima. Radmanović kaže kako to neće loše utjecati na djetetovu budućnost ako su roditelji osviješteni i znaju dobro reagirati.

– Ono što moramo raditi je ne kontrolirati dijete, ono mora samo proći taj izljev bijesa, a mi moramo iskontrolirati sebe da ne otežamo dodatno djetetu. Ono se ne može samo nositi s tim emocijama i svime što dolazi uz to, kaže Radmanović.

Medvjeđe usluge

U trenutku tantruma djeca često nisu prisutna, pogotovo mlađa djeca, te je teško doprijeti do njih. Osim toga, Radmanović kaže kako je čest slučaj tantruma po noći, kada dijete sanja i sjeti se nečega što nije uspjelo učiniti taj dan.

– Naprimjer, htjelo je dohvatiti čašu vode, ali mi smo kao roditelj to učinili za njega – tako im radimo medvjeđu uslugu. Ti ispadi onda znaju biti jako gadni, vidite dijete koje ima zatvorene oči i izvija kralježnicu, a ne možete mu ništa objasniti, objašnjava i dodaje kako u takvim situacijama treba biti uz dijete i pričekati da tantrum prođe kako bi mu se obratili.

Radmanović savjetuje roditeljima da ne usmjeravaju svu energiju na smirivanje djeteta, nego na smirivanje sebe. Pritom, dodaje – neke je tantrume moguće predvidjeti.

Ne udovoljavati trenutnim željama

– Dijete na taj način nesvjesno ili svjesno iskušava granice. Na primjer dogodi se tantrum i roditelj pita dijete što želi, ili mu kaže da će mu kupiti igračku ako se smiri. Na taj način djetetu u podsvijesti padne na pamet da sljedeći put bude još glasnije kako bi dobilo što želi. Nemojmo udovoljavati tantrumu, niti željama – iza svake dječje želje postoji potreba koja treba biti zadovoljena u tom trenu. Najveća potreba djeteta je da budete tu, budite pokraj njega, savjetuje.

Objašnjava, ali ističe kako djeca često u prvoj fazi tantruma ne žele dodir – “Nemojte prisiljavati dijete na zagrljaj. Ljubav ima puno oblika koje ne treba brkati, ne treba ih odmah grliti jer time zapravo gušite dijete”, zaključuje Radmanović.

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija    

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT