Božo Sušec: O Dalićevim zaslugama, atmosferi, elegantnom gospodinu Modriću…

Foto: snimka zaslona

Praktički za nekoliko sati Hrvatska će na Europskom prvenstvu u Njemačkoj odigrati svoju prvu utakmicu i odmah na startu možda i najjači protivnik. Naime, Vatreni popodne, od 18 sati, u Berlinu, koji vrvi hrvatskim navijačima, igraju protiv jake Španjolske. Podsjetimo, Euro je sinoć započeo utakmico Njemačka – Škotska, Nijemci su deklasirali Škote svladavši ih čak sa 5:1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetsko ili Europsko prvenstvo?

Utakmicu Hrvatske protiv Španjolske najavio je i bivši dugogodišnji sportski novinar i komentator HRT-a, Božo Sušec. Sušec je godinama pratio i komentirao hrvatsku reprezentaciju, a posljednja ”akcija” glede Vatrenih bilo je Europsko prvenstvo 2008. godine, kada je utakmice komentirao is Igorom Štimcem.  Sušec je bio gost u studiju N1 televizije.

Sušec je napravio usporedbu između Europskog i Svjetskog prvenstva u kontekstu činjenice da je Hrvatska na svjetskim prvenstvima imala daleko više uspjeha osvojivši čak tri medalje.

”Ma ne, to je neobična slučajnost, na Europskom prvenstvu nismo prošli dalje u nokaut fazi, prođemo grupu i onda naletimo na nekog super jakog i izgubimo jedno dva puta nezasluženo zahvaljujući stjecajem okolnosti, sucima”, rekao je Sušec te je konstatirao kako je Europsko prvenstvo možda tvrđe od SP-a, ali se ”ne može reći da je jače s obzirom na na svjetskim prvenstvima igra neki Brazil, Argentina”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Euforija i favoriti…

Glede euforije oko reprezentacije, činjenice da se u Berlinu nalazi možda i 100 000 Hrvata kako bi podržali Vatrene Sušec je iznio svoje mišljenje. Govorio je o pritisku na igrače.

”Mi stvaramo jednu euforiju koja može biti i kontraproduktivna, može stvoriti pritisak na igrače, Nismo favoriti, zaista, nismo bili favoriti ni na prošlom Svjetskom ni na pretprošlom Svjetskom prvenstvu pa smo došli do kraja, do polufinala, finala…”, rekao je Sušec te je dodao kako je dobro da nismo favoriti.

”Rodoljubni zanos”

O ”rodoljubnom zanosu” koji krasi Vatrene, čak i danas. Naime, sama voditeljica je rekla kako je reprezentacija nešto posve drugo nego klub, uz činjenicu da je u Berlinu veliki broj Hrvata te da će to biti ”dodatno gorivo” za Vatrene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Kad smo mi bili mlada država, kad smo igrali u rodoljubnom zanosu, za afirmaciju, davali su igrači 120, 130 posto I sad su dečki nabrijani, nema otkaza reprezentaciji, i jako su ponosni što igraju za reprezentaciju, a tu je i zasluga Dalića jako velika jer je uspio stvoriti jednu homogenu atmosferu druženja, nema frakcija tamo. Dugo pratim taj nogomet pa znam, nekad ranije su bile grupe, iako je bilo možda i zvučnijih imena nego što ih imamo danas. Netko je vukao na ovu, netko na ono stranu, ovdje su dečki svi zajedno, zna se hijerarhija, zna se da je tamo gazda Luka Modrić jer je izborio to mjesto ne agresivnošću, ne nametljivošću nego sa silnim trudom sa pristupom. Ta je atmosfera užasno važna.”

”Luku svi vole, počeo je sa dna i postao gospodin”

Sušec je rekao kako reprezentacija nije skup pojedinačnih vrijednosti igrača već je tim koji se stvara te je užasno važna atmosfera. ”Luku Modrića svi vole, jeste li ikada čuli bilo iz našeg, bilo iz protivničkog tabora neku lošu priču o Luki.”

O nasljedniku kapetana Luke Modrića, koji bi se uskoro mogao oprostiti od Vatrenog dresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Prvo Luka Modrić se ne može napraviti, ne štancaju se Luke Modrići, rijetko se događa da se rodi Luka Modrić, moram priznati da je to jedan od problema. Treba uvijek gledati gdje si počeo, a gdje si došao, ja se sjećam Modrića dok je bio klinac i nekim stjecajem okolnosti bio izabran kao mladi nogometaš da dođe u naš studio te da bude sudac u nekakvoj dječjoj igri. Bio je sav zbunjen, izgubljen, pomagali smo mu, ponavljali smo snimanje… Zaista je on dječak kojeg vidite na nekim montiranim, biranim slikama, koji je bio pastir ovcama, gdje se vide vukovi, on čuva ovce… Dakle, on je počeo tamo sa nekakvog relativnog dna i došao do toga da bude Zlatna lopta, najbolji nogometaš svijeta i da bude jedan gospodin, koji je naučio jezike, koji se zna ponašati, koji se oblači perfektno, elegantno…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.