Cedevita bez preokreta – Crvena zvezda prvi put u povijesti osvojila naslov pobjednika regionalne lige

Košarkaši Cedevite nisu uspjeli izboriti petu, odlučujuću utakmicu finala nakon što su u četvrtak u Maloj dvorani Doma sportova poraženi od novog pobjednika ABA lige, beogradske Crvene zvezde, sa 79-89 (25-30, 10-22, 23-17, 21-20) .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crvena zvezda je u četvrtak pokazala znatno drugačije lice nego dan prije, što je bilo vidljivo od početka utakmice. Dangubić i Jović su žestoko pritiskali Ukića i Gordića te im onemogućavali laganu organizaciju napada. Pod svojim košem Cedevita nije uspjela limitirati gorostasnog Bobana Marjanovića koji je ubacio 8 od prvih 11 koševa gostiju, ali ga je Radonjić povukao iz igre zbog brze dvije osobne pogreške.

No, ni njegov izlazak nije poremetio igru gostiju koji su u prvoj četvrtini realizirali svih osam slobodnih bacanja i bili znatno precizniji za tricu nego večer prije, kad su u cijeloj utakmici pogodili dvije, a u četvrtak četiri već u prvoj četvrtini, do kraja utakmice ukupno 11. Posebno bolna bila je Jenkinsova trica s deset metara za 30-25 sa zvukom sirene na kraju prve četvrtine, a samo sekundu prije slična takva trica poništena je Marku Tomasu, jer je pri šutu nagazio izvan igrališta.

Završetak prve četvrtine bio je loš za hrvatskog prvaka, a nastavak još lošiji. Cedeviti je trebalo četiri minute igre za prvi koš u drugoj četvrtini, pa još dvije i pol za sljedeći, a tada je Crvena zvezda već bila na +18 (45-27). Beograđani su na odmor otišli sa 17 koševa viška (52-35), s devet skokova više (18-9) i s osmjehom na licu. Jasmin Repeša i njegovi igrači djelovali su bezidejno, u njihovoj igri nije bilo one energije koja ih je krasila u srijedu. Uz sve to, ostali su bez pomoći Marka Tomasa i Roka Ukića koji zbog ozljeda nisu mogli pomoći suigračima u pokušaju velikog preokreta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sve što je Cedevita pokušala u trećoj četvrtini gosti su uvijek imali spreman odgovor. Nakratko su se probudili i Cedevitini navijači, pokušavajući probuditi igrače u crvenim dresovima, ali ni taj huk nije bio dugotrajan. Ipak, tračak nade pojavio se kad je Zubčić pogodio tricu kojom je Cedevita kraj treće dionice dočekala na -11 (58-69). Cedevita je uspjela čak na dvije minute prije kraja tricom Baraća doći na -5 (76-81), ali već pola minuta poslije gosti su opet bili na +10 i njihovo slavlje je moglo početi.

Nažalost, rupa koju su si igrači hrvatskog prvaka iskopali u prvom poluvremenu, a posebno u drugoj četvrtini, bila je preduboka da bi se iz nje izvukli i u finalnoj seriji ponovili scenarij iz polufinala protiv podgoričke Budućnosti, kad su zaostatak 0-2 pretvorili u trijumfalan prolaz u finale. Tako je Crvena zvezda po prvi put u u povijesti osvojila naslov pobjednika ABA lige, a Cedevita je i u trećem finalu ostala na korak do trofeja.

Zubčić je s 15 koševa bio najbolji strijelac Cedevite, Miro Bilan je ubacio 12, a ostali nitko više od 9. Jenkins je sa 17 poena bio najbolji strijelac dvoboja, Luka Mitrović je ubacio 14, a po 12 Kalinić i Marjanović, koji je proglašen za najboljeg igrača finala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Repeša: Bili smo dostojan suparnik u finalu

Trener Cedevite Jasmin Repeša i trener Beograđana Dejan Radonjić ocijenili su pobjedu potpuno zasluženom.

Jasmin Repeša, trener Cedevite:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zvezda je glasila za favorita i to je potvrdila. Zasluženo su prvaci, a mi smo bili dostojan partner. Nažalost, na zagrijavanju je Ukića uklještilo u vratu, a rano smo izgubili i Tomasa. Bez njih je bilo jako teško da ispadne kako smo željeli. No, rekao sam igračima da se i u teškim situacijama treba napraviti najviše. No, ako nam je nedostajalo širine i iskustva u napadu, moja je zamjerka igračima što u prvom poluvremenu nisu igrali dobru obranu.”

Tomislav Zubčić, igrač Cedevite:

“Možemo biti zadovoljni zbog Eurolige, što smo je izborili. Dopustili smo Zvezdi prelagan ulazak u utakmicu i kasnije se bilo teško vraćati.”

Dejan Radonjić, trener Crvene zvezde:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Cedevita je odigrala četiri sjajne utakmice, a već su napravili veliku stvar ulaskom u finale s lošije startne pozicije. U trećem meču je Cedevita odigrala sjajno, koristila naše nedostatke. Ove smo večeri odigrali od početka odličnu obranu, a imali smo sjajan napadački učinak. Po svemu što smo pokazali ove sezone, zaslužili smo ovaj trofej, prvi u povijesti Crvene zvezde. S vjerom smo ušli u ovu završnicu. Vjerujem da su i naši navijači, oni koji su ostali i danas u Zagrebu, mogli uživati u našoj igri.”

Luka Mitrović, igrač Crvene zvezde:

“Čestitam Cedeviti na odličnoj finalnoj seriji. Ne mogu opisati koliko je ovo veliki uspjeh. Crvena zvezda je ovo čekala toliko godina. Biti kapetan takve ekipe, generacije koja donijela ovaj trofej za mene je velika čast i privilegija. Bilo je kompletnih 40 minuta drugačije nego jučer. Veliko hvala Maiku Zirbesu koji je na osobni rizik igrao, jer je osjetio koliko nam je potreban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.