Čežnja za domovinom: Hrvati s one strane oceana nikad neće zaboraviti ‘povijesnu večer u Coliseumu’

Foto: Snimka zaslona

Kultni američki stadion u Los Angelsu Coliseum, koji prima gotovo 100 000 gledatelja, ugostio je hrvatsku nogometnu reprezentaciju, s druge strane Hrvatima se suprotstavio Meksiko, reprezentacija koja nikad Hrvatsku nije pobijedila u prijateljskim utakmicama, ali je zato na svjetskim prvenstvima bila nedodirljiva za Vatrene. Pobjedom od 2:1 oslabljena, neki bi rekli desetkovana, Hrvatska šokirala je nogometni svijet, prvenstveno Meksikance, no, istoremeno je usrećila hrvatsku zajednicu s one strane oceana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kultnom stadionu u Los Angelesu, kako piše Večernji list, igrali su velikani legendarni Dodgersi, održavali se Super Bowlovi… Coliseum je bio poprište dvoboja Hrvata i Meksikanaca, na kojem se okupilo oko 5000 hrvatskih i čak 55 000 meksičkih navijača, što, naravno, nikoga ne čudi. Kad god Meksiko igra nogometnu utakmicu na tlu SAD-a, a pogotovo ako je to u Los Angelesu, prati ih veliki broj navijača, ipak se radi o velikoj zemlji fanatičnih navijača. Iako je Hrvata bilo puno manje to ipak ne znači da nisu bili oduševljeni trijumfom svoje reprezentacije, u jednom su trenutku nadvisili čak i deset puta brojnije Meksikance na Coliseumu. Čak i u živom prijenosu, pored 50 000 Meksikanaca, moglo se čuti skandiranje Hrvatskoj.

Nekih dvadeset milja od samog stadiona živi velika zajednica Hrvata u San Pedru, koja je, dakako, bila u prvom planu, no, treba iskreno priznati i reći da su brojni Hrvati iz svih dijelova Amerike potegnuli kako bi došli do Coliseuma i kako bi prisustvovali povijesnoj utakmici svoje reprezentacije. Povijesnoj? Da, naravno, ovo je bila, makar i prijateljska, prva utakmica hrvatske nogometne reprezentacije na Sjevernoameričkom kontinentu i odmah pobjeda. Nema sumnje, Hrvati koji žive tisućama kilometara daleko od domovine nikad neće zaboraviti ”hrvatsku večer u Coliseumu”. Samo jednom se nešto događa prvi puta i to se uvijek pamti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki će reći, i neće biti u pravu, ”da su Vatreni došli u punom sastavu, s Modrićem, Rakitićem, Mandžukićem, pojeli bi Meksikance…” Naime, i Meksikanci, koji su nas podcijenili u prvom dijelu, bi vjerojatno tada utakmici pristupili drugačije. Međutim, zašto postavljati pitanja što bi bilo kad bi bilo ako je ovako kako je bilo sve ispalo savršeno?

 

Izbornik Ante Čačić nakon utakmice dijelovao je pomalo trijumfalistički, što inače nije njegov običaj, no, s druge strane treba razumjeti čovjeka kome su predviđali debakl, totalni fijasko.  Najveći dobitak povijesne utakmice u Coliseumu nije pobjeda hrvatske reprezentacije već činjenica da su Vatreni napokon odali počast Hrvatima koji silom neprilika, uglavnom najmanje svojom krivnjom, žive tisućama kilometara daleko od domovine. Iz svih dijelova domovine, iz Bosne i Hercegovine, Hrvati su svoj mir našli daleko od ognjišta svojih predaka, no, sportska priredba, koliko god se radilo o događaju ”tek zabavnog karaktera” još jednom je potvrdila da se vatre na tom ognjištu nisu ugasile.

Nakon utakmice, nakon pobjede, slavlje Hrvata nimalo nije zasmetalo simpatičnim Meksikanicama, naprotiv, pridružili su im se u fešti i svi zajedno proslavili početak prisustva hrvatske reprezentacije na dalekom američkom kontinentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.