Čilić, Berdych i Wawrinka pomažu Federeru

Londonska O2 Arena će po šesti put u povijesti ugostiti osmoricu najboljih tenisača svijeta koji će se od 9. do 16. studenoga boriti za prestižni trofej na ATP World Tour finalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po prvi put nakon 2006. godine i drugog sudjelovanja Ivana Ljubičića na skupu osmorice najboljih koji se tada održavao u Šangaju, u tom će se društvu naći i jedan hrvatski tenisač. Marin Čilić je svoje mjesto na turniru zaradio prvo kao pobjednik US Opena, a potom i zahvaljujući svom renkingu, s obzirom na to da na turniru nema ozlijeđenog Rafaela Nadala koji se oporavlja od operacije slijepog crijeva.

Čilić je jedan od trojice debitanata, uz Japanca Keija Nishikorija i Kanađanina Miloša Raonića, koji se našao u borbi za posljednji ATP naslov u 2014. godini. Male bodovne razlike između njega (4150) i Nishikorija (4625) koji se nalazi na petom mjestu, otvaraju mogućnost Čiliću da se dobrim nastupom u Londonu vine i do petog mjesta na završnoj ATP ljestvici, a u idealnom raspletu za najboljeg hrvatskog tenisača, čak ni četvrtoplasirani Stan Wawrinka (4895) nije neuhvatljiv.

Tenisačima je u Londonu na raspolaganju maksimalnih 1500 bodova, koje može zaraditi samo pobjednik turnira koji ostvari sve tri pobjede u skupini. Takvom se ulovu nada Švicarac Roger Federer, koji je pet od svojih šest rekordnih naslova na završnicama osvojio upravo na taj način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švicarac, naime, još uvijek može završiti ovu godinu kao najbolji tenisač svijeta, iako su njegovi izgledi bitno umanjeni četvrtfinalnim porazom na Mastersu u Parizu te trijumfom Novaka Đokovića na istom turniru, čime mu je srpski tenisač pobjegao na 1310 bodova prednosti. Zbog toga će Federer, osim što mora neokrznut stići do naslova, ovisiti i o pomoći Đokovićevih suparnika u skupini, Marina Čilića, Tomaša Berdycha i Stana Wawrinke.

Federerove nade, međutim, nisu baš na čvrstim temeljima. Osim što je u Londonu neporažen na posljednja dva izdanja ATP World Tour finala, Đoković je protiv suparnika u skupini u karijeri ostvario 41 pobjedu, a svega pet puta gubio. I još jedan statistički podatak ne ide u prilog Švicarcu – otkako je postao otac, Đoković ne zna za poraz.

Kako bi i matematički osigurao ostanak na vrhu ATP ljestvice, srpskom su tenisaču potrebne tri pobjede u Londonu. Bile bi mu i dvije dovoljne, da se nakon ATP finala ne igra još i finale Davis Cupa na kojem Federer može svoj konačni zbroj bodova u 2014. povećati za 225. Statistički gledano, puno je vjerojatnije da će Novak Đoković dostići Ivana Lendla, posljednjeg tenisača koji je tri godine zaredom osvajao završni turnir (od 1985. do 1987. u New Yorku), nego da će ga Federer prestići i izjednačiti rekord Petea Samprasa, jedinog tenisača koji je šest godina završio na vrhu ATP ljestvice. Ipak, mogućnost da se to dogodi, donijela je dodatnu draž ionako spektakularnom sportskom događaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ATP World Tour finale započet će u nedjelju dvobojima pojedinaca i parova u skupini B. Prvi će na teren, od 13 sati po hrvatskom vremenu, Francuzi Benneteau i Roger-Vasselin protiv Španjolaca Granollersa i Lopeza. Ne prije 15 sati započet će dvoboj Andyja Murrayja i Keija Nishikorija. U večernjem terminu, od 19 sati, hrvatsko-brazilska kombinacija Dodig-Melo odmjerit će snage s kanadsko-srpskim parom Nestor-Zimonjić, dok će ne prije 21 sat, Roger Federer pokušati uzvratiti Milošu Raoniću za nedavni poraz u Parizu.

Marin Čilić će prvi nastup imati u ponedjeljak, a na vatrenom krštenju čeka ga Novak Đoković, tenisač kojeg nije uspio pobijediti u prethodnih deset pokušaja. Njihov dvoboj započet će ne prije 21 sat po hrvatskom vremenu. Prethodno će, u poslijepodnevnom terminu od 15 sati, snage odmjeriti Stan Wawrinka i Tomaš Berdych.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.