Ćorluka: Bila bi sramota da ne odemo u Francusku

Zagreb, 5.10.2015.- Hrvatski nogometaši tijekom treninga Hrvatske nogometne reprezentacije. foto HINA/ Dario GRZELJ/ ua

Jedan od najdugovječnijih hrvatskih nogometnih reprezentativaca Vedran Ćorluka u utorak uoči treninga na stadionu u Kranjčevićevoj rekao je da bi za igrače bila sramota da se ne plasiraju za završnicu Europskog prvenstva u Francuskoj te da bi se svi zajedno trebali ostaviti tog posla, ako ne uspiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Ćorluka je uvjeren da se takav scenarij neće dogoditi.

“Sigurno da poslije posljednja dva kiksa imamo puno toga za vratiti navijačima i sebi samima i odigrati te dvije utakmice na najbolji mogući način, uzeti šest bodova i čekati što će biti. Ako ne bude išlo u desetom mjesecu, ići će u jedanaestom. Ne sjećam se kad smo odigrali tri utakmice zaredom loše. Nemamo izbora, a tu smo najjači, kad treba zapeti”, rekao je Ćorluka o predstojećim kvalifikacijskim dvobojima s Bugarskom i Maltom u kojima hrvatski nogometaši imaju imperativ pobjede koji nameće stanje na ljestvici skupine H, na kojoj trećeplasirana Hrvatska zaostaje dva boda za Norveškom, a četiri za vodećom Italijom.

Posebno nakon poraza (0:2) u Norveškoj i načina na koji su igrači odigrali, počele su se raspredati priče o bojkotu tadašnjeg izbornika Nike Kovača. No, Ćorluka je takve tvrdnje odlučno odbacio i nazvao ih bezobraznima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nijedan izbornik nije bio bojkotiran od strane igrača. Ako su bile neke druge igre, neki drugi problemi, to ne treba svaljivati na igrače. Treba nas se prozivati za lošu igru, ali ne za bojkot. To je bezobrazno i jako nisko.”

Kao kapetan moskovskog Lokomotiva, Ćorluka je dobro upoznat s opasnostima koje vrebaju u bugarskoj reprezentaciji, jer u gradskom suparniku Spartaku igra Ivelin Popov.

“Popov je po meni njihov najopasniji igrač. Stvarno je neugodan, direktan i s njim ćemo imati najviše problema. No, ako odigramo kako bi trebali i kako znamo, bez obzira na njihove kvalitete i imena, uspjet ćemo ih zaustaviti.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvoj utakmici u Sofiji, gdje je Hrvatska slavila s minimalnih 1-0 autogolom Bodurova, obrana je bila jači dio “vatrene momčadi”.

“Mislim da smo u toj prvoj utakmici odigrali kompaktno u obrani i to je put i za ovu utakmicu. No, mislim da bi u Zagrebu trebali biti konkretniji i opasniji nego što smo bili u Sofiji”, zaključio je Ćorluka koji vjeruje da izostanak navijačke podrške neće biti problem.

“Nikad nije ugodno igrati pred praznim tribinama, ali prilagodit ćemo se.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za konkretnost hrvatske reprezentacije u subotu bi mogao biti zadužen Nikola Kalinić koji je u sjajnoj golgeterskoj formi. U dresu Fiorentine postigao je osam pogodaka u 12 utakmica, a njegova momčad je na vrhu Serie A.

“Dobro sam krenuo, imam punu minutažu u klubu. Nadam se da će tako biti i u reprezentaciji. Imamo petoricu napadača, a na izborniku je da odluči tko će igrati. Sigurno sam spreman za utakmicu. Ne mogu reći hoću li igrati ili neću. Probat ću se nametnuti na treninzima, a na izborniku je da odluči”, rekao je pomalo i samozatajni napadač kojem se prostor otvara i zbog problema s ozljedom Marija Mandžukića.

No, Kalinić ne želi preko tuđe nesreće izboriti mjesto u udarnom sastavu.

“Nadam se da će se Mandžo oporaviti, da budemo što jači za ove dvije ključne utakmice.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za reprezentaciju je u 23 nastupa postigao šest pogodaka, a posljednji još u rujnu 2013. godine u prijateljskom ogledu s Južnom Korejom. Kod Nike Kovača se nije naigrao. U posljednje dvije utakmice, na gostovanjima u Azerbajdžanu i Norveškoj, dobio je ukupno 25 minuta.

“Davno sam postigao pogodak, no praktično me dvije godine nije bilo u reprezentaciji. Vratio sam se, sigurno bi mi pogodak puno značio. Želim igrati i zabijati golove. Daj Bože da bude tako.”

Ako se nađe u Čačićevoj udarnoj postavi, uvjeren je da će imati dovoljno pravih lopti.

“Kad si napadač u ovakvoj reprezentaciji, gdje iza sebe imaš svjetske igrače, imaš puno šansi i naravno da je gušt igrati. Nadam se da će tako biti i u ove dvije utakmice, da ćemo imati dosta šansi i da ćemo uzeti šest bodova.”

Kalinić smatra da novi izbornik nema dovoljno vremena za velike promjene, ali i da nije u krivu kad kaže da je momčad zdrava.

“Probat će nas osvježiti, izvući sve najbolje za ove važne utakmice. Nemamo problema sa samopouzdanjem, atmosfera u momčadi je odlična. Svi čekamo te utakmice da upišemo šest vrlo važnih bodova.”

Upozorio je na opasnu bugarsku opuštenost, ali i izrazio uvjerenje da Hrvatska nema razloga strahovati ni pred kojim suparnikom.

“Oni nemaju što izgubiti, dolaze opušteni, a pred nama je imperativ pobjede. No, sve ovisi o nama, kako ćemo mi igrati, kako ćemo se postaviti. Kad smo pravi, možemo igrati protiv bilo koga”, zaključio je Kalinić i odjurio na travnjak stadiona u Kranjčevićevoj, na prvi pravi trening uoči dvoboja s Bugarima na kojem nije bilo samo Marija Mandžukića koji se još uvijek oporavlja od ozljede i radi po posebnom programu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.