Čudesna priča s Olimpijskih igara u Riju: Oksana Čusovitina s 41 godinu nastupa zbog sina koji ima leukemiju

Foto: Zelda F. Scott

Olimpijske igre donose još jednu posebnu priču – Oksana Čusovitina ima čak 41 godinu što je nevjerojatna dob za tako težak i zahtjevan sport kao što je gimnastika. Ipak, ona se uspješno natječe s mnogo mlađim natjecateljicama i ostvaruje zavidne rezultate, a nastupila je na svim Olimpijskim igrama od 1992.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona sve radi zbog svojeg bolesnog 17-godišnjeg sina Ališera kojemu je dijagnosticirana leukemija. Krenulo je 2002. kada su Oksana i njezin suprug Bahtijer Kurbanov, inače hrvač, nastupali na Azijskim igrama. Tada su primili vijest da njihovom trogodišnjem sinu nije dobro i da povraća krv. Testovi su pokazali da se radi o vrlo ozbiljnoj bolesti i da dječak ima leukemiju. Liječenje je moralo početi odmah, ali lista čekanja u Uzbekistanu je enormna i pitanje je bi li mali Ališer stigao na red u bolnici u Taškentu. Jedini izlaz bilo je liječenje u klinici u Kölnu, koje je, međutim koštalo preko 100.000 eura.

Iako su ona i suprug prodali stan i dva auta jedva su skupili niti polovinu potrebnog iznosa. Uzbekistanska gimnastička federacija odlučila je pomoći, no ni s njihovom pomoći novca nije bilo dovoljno. Tada su se priključili prijatelji i poznanici.

Kako sav prikupljen novac nije bio dovoljan za kompletno liječenje, a Oksana je znala da će troškova biti još jer je leukemija bolest koja se i nakon što je izliječena, opet može vratiti, pristala je nastupiti za gimnastičku reprezentaciju Njemačke, a tamošnje su sportske federacije obećale podmirivati troškove liječenja. Vlasti Uzbekistana bile su prilično uznemirene zbog njezine odluke, no preklinjala ih je da je puste i objašnjavala im da sve to čini samo zbog svojeg sina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon liječenja u Kölnu, Ališer je ozdravio, a kako je još preostalo nešto novca od njegovog liječenja, Oksana ga je odlučila darovati drugoj djeci koja su bila u sličnoj situaciji. Počeli su novi život u Njemačkoj. I njihov dječak se zainteresirao za gimnastiku i na nekim natjecanjima ostvario vrlo dobre rezultate. Kasnije je trenirao i nogomet, a Oksana kaže da je čitavo to vrijeme bio i vrlo dobar u školi.

Sada na Olimpijskim igrama u Riju ponovno nastupa za Uzbekistan i uspješno se nosi s natjecateljicama koje u vrijeme kad je ona počela trenirati još nisu bile ni rođene. Dok većina gimnastičara nastupi na najviše dvjema Olimpijskim igrama, Oksani su ove u Riju već sedme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.