Dalić o dojmovima, Rebiću, ostavci i očekivanjima…

Foto: fah

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić bio je gost Ivana Doriana Molnara u posebnom izdanju emisije EUROPEO. Hrvatska je europsku smotru završila porazom u osmini finala nakon produžetaka od Španjolske u ludoj utakmici u kojoj je Furija na kraju slavila 5:3.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlatko Dalić priznao je kako je bilo dosta pogrešaka, među kojima su svakako i primljeni golovi dok je Ante Rebić mijenjao kopačke, a Joško Gvardiol pio vodu, no rekao je kako je bilo i dobrih stvari. Čestitao je svojim igračima i najavio analizu nastupa Vatrenih na Euru, ali i potvrdio da se “mora riješiti nekih uspomena” i dati pravu priliku mladim igračima.

Kakvi su dojmovi tri dana nakon Eura i osjeća li izbornik da je ostvario ciljeve?

– Dobro sam, ali još uvijek tužan što nismo i dalje na Euru. Izgubili smo osminu finala, bilo je mjesec dana rada i utakmica, pobjeda i tuga, ali život ide dalje. Ponosan sam na sve što sam napravio s hrvatskom reprezentacijom. Ovaj Euro nije neuspjeh, izgubili smo u osmini finala od vrlo jake ekipe bez tri vrlo važna igrača, Perišića, Lovrena i Barišića, imali smo 3:3 i prilike za pobjedu, nismo i očito nismo zaslužili više od toga. Za mene su najbolja stvar hrvatski navijači, kojih je u Danskoj bilo više od 10.000, koji su platili put, koji su potrošili vrijeme, riskirali zdravlje da podrže Hrvatsku i ispratili su je ovacijama, pljeskom, sretni i ponosni na ono što smo pokazali na Euru. Da je bilo drugačije, oni bi negodovali. Oni su iskreni podržavatelji reprezentacije, oni su rekli da nije neuspjeh. Cilj smo ostvarili, to je prolazak grupe, ali hrvatska reprezentacija vrijedi više, u to sam uvjeren. Ostvarili smo sve ciljeve otkad sam izbornik, počevši od Ukrajine, prolaska grupe na Svjetskom prvenstvu, pomlađivanja reprezentacije, ostanka u Ligi nacija, osvajanja kvalifikacijske skupine… To su sve ciljevi koje sam ostvario, a i prvi cilj ovdje bio je proći grupu na Euru. Mogli smo i trebali više. Ovaj put nismo, a idući je cilj plasman u Katar i to ću ostvariti, rekao je na početku razgovora Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što kaže na objavljeni pa obrisani komentar Ante Rebića?

– U ove tri godine, koji je to bio naš neuspjeh? Mi smo imali 15 poraza, koliko se sjećam u mom mandatu, izgubili smo tri puta od Francuske, dva puta od Engleske i Španjolske, Portugala, Brazila, Belgije. Sve velikih reprezentacija. Hrvatska je igrala takve, velike utakmice. Mrlja je poraz 6:0 u Elcheu sa Španjolcima, Mađarska i Slovenija. Drugo ništa nije neuspjeh. Igrali smo Ligu nacija koja je bila prejaka za nas u tim trenucima. Prvu Ligu nacija s Engleskom i Španjolskom, kasnije Portugal, to su ti neuspjesi. Da nije njih, bilo bi prijateljskih utakmica i ne bi se tako govorilo. Svaki komentar podržavam i poštujem. Svatko ima pravo izjasniti se i reći što misli. Ja bih to ostavio cijeli život, ne bih to brisao za 20 minuta. Ostani frajer za cijeli život.

Je li Rebić ovim potezom sam sebi zatvorio vrata reprezentacije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Tko sam ja da nekome zatvaram vrata reprezentacije? Nikad to nisam uradio.

Što bi Dalić sad promijenio oko priprema?

– Nama se dogodilo da se dan prije utakmice na naslovnicama hrvatskih medija objavi naš sastav, a ja sam sastav Engleske saznao jutro nakon utakmice. Da sad slažem priču svi bi se okupili 28. svibnja i nikoga ne bih pustio u mladu reprezentaciju, na kraju sam naštetio sam sebi, tu sam pogriješio, kaže izbornik, koji je potom detaljnije objasnio razne taktičke ideje koje je imao s raznim suparnicima na Euru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O utakmici s Engleskom kaže:

– Sedam dana smo vježbali, radili smo koridor ispred 16 metara, zonu koju naši stoperi ne smiju napustiti kad se branimo. Engleski cilj je izvući naše igrače van i da Sterling, Kane i Philips upadaju u tu zonu. Na poluvremenu sam rekao Mateu “nemoj spadati na stopera”, ali dogodila se greška. Nismo zatvorili situaciju i primili smo gol. Bili smo bezopasni, ali to je Wembley, prva utakmica. Nije za očekivati da ćemo biti u bajnom stanju. Istrčali smo 100 kilometara, vruće vrijeme, posjed 50-50, ali premalo za dobar rezultat.

A o Češkoj?

– Znali smo da su brza i motorična ekipa, htjeli smo da Brekalo koristi lijevu stranu svojom brzinom, a Perišić ulazi jedan na jedan u fazi napada. On je bio desno jer im je tamo bio najsporiji igrač. Tražili smo blok, a ne trk od prve minute. Rebić je krenuo na golmana i cijela momčad razvukla se kao kobasica. I bili smo bolji po šansama, a oni su nam zabili gol iz nepostojećeg penala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako smo se pripremali za Škote?

– Znali smo da nam je to odlučujuća utakmica, Vlašića smo čuvali jer je imao problem s mišićem. Da smo ga forsirali protiv Engleza, ne bismo ga imali za Škote. Odigrali smo sjajnu utakmicu, kontrola i posjed lopte. Znali smo da nas oni mogu ugroziti preko Dykesa u skoku. Nitko nije skakao s njim, nego ga je Brozović ometao, a Juranović je blokirao lijevog bočnog Robertsona jer Šime ne može igrati treću utakmicu u 10 dana. On je pokazao na treningu odlučnost. To je bila jako dobra utakmica osim nekih perioda, ali bila nam je to najbolja utakmica.

Čime je sveukupno bio zadovoljan, a čime nezadovoljan nakon grupne faze?

– Ovo je turnir. Nitko te ne pita jesi li lošiji ili bolji, bitno je proći grupu, a mi smo je prošli kao drugi. Znali smo da je treća utakmica najvažnija i tako smo to odradili i pripremili. Prva je bila na otvaranju s Englezima na Wembleyju, a druga protiv dobre Češke. Igra nije bila sjajna, ali bitno je bilo proći grupu. Čekali smo protivnika u osmini finala i to su do zadnje minute bili Šveđani. Možda bi s njima bilo lakše, ali došli su nam Španjolci.

Izbornik se osvrnuo na probleme u koje je reprezentacija upala nakon što je Perišić bio pozitivan na koronavirus:

– Savez je omogućio svima da se cijepe, a osobna je stvar hoće li se netko cijepiti ili neće. Noć prije puta smo saznali da je pozitivan i odmah smo morali tražiti nova rješenja.

Rekao je nešto i o stanju Ivana Perišića:

– Ivan je dobro, u izolaciji je još nekoliko dana. Imao je jedan dan manjih problema, nakon toga je sve u redu.

Mijenjanje kopački Rebića, voda Gvardiola?

– Igrači tijekom igre mijenjaju kopačke, to se zna desiti, ali ne primi se gol i to se ne primjeti. Imali smo posjed lopte tada, ali smo je brzo izgubili, to se desi. Nisam se ni ja u toj situaciji snašao, otkud sad mijenjanje kopački, ne mogu ja voditi brigu o kopačkama, o vodi, klupi, iza klupe, ispred klupe… Ja snosim odgovornost za sve u ovoj reprezentaciji, od masera do liječnika, ja sam šef i od toga ne bježim. Pili su i Španjolci vodu, ali na brzinu su je bacili i zabili su gol. Priznajem, dvije bizarne situacije koje su nas kaznile, a nisu nas kaznili iz puno boljih šansi. Da sam ja vidio da pita vodu, dao bih mu je ja, pili su je i Španjolci. Greške su bile bizarne, istina. Rekao sam Jošku još prije prve utakmice da je svaka njegova pogreška moja krivica. Ima 19 godina i on će u idućih 10 godina biti nositelj hrvatske reprezentacije, bilo kao stoper ili bočni. Drugi gol koji smo primili je njegova greška, ali to se dešava. Nema smisla upirati prstom, kriva je momčad, odgovornost je moja.

Je li prekasno napravio izmjene u dvoboju sa Španjolskom?

– Sve što smo napravili u drugom poluvremenu bilo je pogođeno, dobro i na vrijeme, Dokaz je da smo došli s 3:1 na 3:3. Uvođenje Budimira, Pašalića i Oršića, očito smo pogodili. Igrali smo va banque i tako je bilo. Možda bi bilo gore da smo igrali od početka s tim igračima, Oršić i Budimir imali su šansu protiv Cipra u Rijeci i nisu je iskoristili. Mi smo i bez njih prošli grupu, dakle nema posljedica na rezultat. Oni su šutjeli i radili dobro. Igrač mora biti nezadovoljan, što će mi igrač koji je sretan što ne igra? Oni su šutjeli i radili i čekali svoju šansu, to su napravili Oršić, Budimir i pašalić, oni su čekali šansu da meni pokažu da sam ja bio u krivu i to je pravi put, a na kukati javno, pecnuo je Dalić opet Andreja Kramarića i Antu Rebića.

Kramarić je i prije Eura prozivao izbornika, istina neizravno, u medijima…

– Jako je važan ambijent za reprezentaciju, a sigurno je da atmosferi ne pridonose takve izjave, to doprinosi samo negativi. Najvažnije je ono što govoriš na terenu. Tko će svima njima udovoljiti i da igraju ono što igraju u klubu? Svatko igra drugačije. Mi imamo trojicu sjajnih veznih igrača i oko njih moramo graditi druge. Nema mjesta za polušpicu… Moramo staviti igrača lijevo i desno. Nekom se vrati na pravi, nekom na krivi način. Puno je tu detalja koji se moraju dozvoliti da bi se zadovoljio rezultat. Od prvog dana bila je atmosfera atomske bombe, pumpalo se, što nije bilo dobro…

Ostaje li Modrić za Svjetsko prvenstvo u Kataru?

– Luka će sam odlučiti, to je na njemu. Razgovarat ćemo. Bila bi velika šteta da ode, on može dati još puno, barem do Katara, no odluka je na njemu, da sam odluči što i kako dalje. Razgovarat ću i s ostalim igračima, moramo obaviti razgovore, moramo neke stvari promijeniti.

Razmišlja li o ostavci?

– Sad kad se ovo bjesomučno pokušava pokazati kao neuspjeh, motiv u meni je još veći, kaže.

Osjeća li da ima podršku Hrvatskog nogometnog saveza?

– Kad sam imao probleme oko podrške, rekao sam javno, prije tri godine. Ali imam maksimalnu podršku, samostalnost, autonomiju, uvjete od priprema, terena, putovanja. Samo pohvalno mogu govoriti o suradnji i podršci. S te strane sve je na visokom nivou. Razgovarat ću s ljudima iz saveza što i kako dalje i to je jako važno. Čim ja ne napravim svoj cilj, ne ostvarim rezultat koji se od mene očekuje, znate, da nismo prošli Škotsku, napustio bih reprezentaciju istog trenutka, nitko me ne bi trebao tjerati, logično bi bilo da odem.

Što su ciljevi Vatrenih u narednom razdoblju?

– Moj, odnosno naš cilj je plasman u Katar. Da bi to ostvarili moramo se preispitati, a ja se moram preispitati prvi. Moram sam sebe ukoriti za neke stvari na Euru. Nisam bio dosljedan, nisam bio čvrst i nisam bio hrabar. To nije moja odlika i tu sam pogriješio. To je moja greška. Moram se riješiti nekakvih uspomena i resetirati se. Prihvaćam sve kritike i razumijem ih i znam da moram biti hrabriji, odlučniji i odgovorniji u ovom sljedećem ciklusu, jer nema puno vremena i prostora. Spreman sam na to s još većim motivom i željom. Sigurno ću nešto promijeniti u načinu igre, ako bude sve u redu i plasiramo se na SP imat ćemo godinu dana za uigravanje. Sigurno će biti novih igrača u reprezentaciji, to je definitivno.

Odgovorio je na pitanje jednog gledatelja o najboljem nogometašu Hajduka Marku Livaji?

– Ako Marko nastavi kako je igrao u Hajduku u zadnjih pola godine, ja na njega najozbiljnije računam.

Hoće li biti promjena u stručnom stožeru?

– Hvala stožeru na radu. Vedran Ćorluka je veliko pojačanje za nas, puno je pomogao. On će nastaviti s nama, a vidjet ćemo po tom pitanju što će još biti. Idemo dalje s još većim motivom, rekao je na kraju izbornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.