Dalić: Puno je patnje, ali bit će dobro na kraju

Neuruppin, 20.06.2024. - Konferencija za medije hrvatskog izbornika nakon utakmice s Albanijom. Na fotografiji Zlatko Dalić. foto HINA/ Daniel KASAP/ lsd

Zlatko Dalić govorio je o utakmici s Albanijom i najavio odlučujući ogled protiv Italije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Pogledao sam utakmicu i opet sam dojma da smo odigrali dva različita poluvremena. Prvo je bilo jako loše, dok je drugo bilo puno bolje. Puno smo truda i energije uložili kako bismo se vratili u utakmicu. Vratili smo se, ali na kraju je zadnje tri minute ponovno bio trenutak dekoncentracije za 2:2 i bod. Ja sam prije na sastanku rekao da nam i bod igra jer sam znao što će biti ako ne bude nešto kako treba. Bitno je da smo ostali još uvijek živi i da imamo tu zadnju šansu, govori izbornik Zlatko Dalić za HRT.

O tome što se dogodilo na početku utakmice da se slabo ušlo u utakmicu i olako primio pogodak.

– Prerano smo primili pogodak. To je motiviralo protivnika koji je pojačao borbenost i želju, dok je nas to vratilo korak nazad. Cijelo poluvrijeme smo se onda pokušavali vratiti, ali bezuspješno i bezidejno. Da bismo zabili gol moramo se puno potrošiti, a primamo ih vrlo lagano i kao nikad prije. Na SP u Rusiji smo u grupi primili jedan gol, u Kataru isto, a sad smo ih primili već pet i to sve iz naših grešaka. Ulazak u obje utakmice je bio loš. U svlačionici se dogovorimo jedno, a onda napravimo drugo i onda se moramo vaditi što nije lagano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatska je vrlo iskusna reprezentacija, međutim, olako se primaju pogotci koji izgledaju frustrirajuće.

– Kad se pogledaju svi golovi, loše se postavljamo ili protivnik odigra nešto na brzinu što mi ne znamo korigirati. Primimo gol iz kontre u 95. minuti, a vodimo 2:1, ali to je nogomet.

Znači li dan više odmora uoči Italije?

– Dobro će nam doći jer imamo puno toga za raditi i popričati. Moramo ostati pozitivni i shvatiti da smo dobili još jednu šansu koju moramo iskoristiti. Bili smo puno puta u takvim situacijama. Uvijek smo imali utakmicu koja nam znači puno. Sad je opet takva utakmica koja nam dođe kao knockout utakmica. Ili jesi ili nisi. Tako ćemo je shvatiti. Bit ćemo spremni. napravit ćemo dobru analizu da napravimo plasman i prođemo grupu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon poraza od Španjolske izbornik je napravio nekoliko izmjena u početnih 11. Je li potrebna nova šok terapija u sastavu?

– Moramo ostati mirni. Trebamo napraviti dobru analizu. Mi smo protiv Albanije htjeli s novim igračima htjeli imati probojnost po boku i da Petković sačuva loptu ili iznudi prekršaj. Tako ćemo sad i za ovu utakmicu razgovarati i vidjeti. I dalje sam optimist i vjerujem u ove igrače. Prije deset dana smo protiv Portugala bili najbolji u Europi, a sad smo najgori. To je tako. Odigrali smo sjajnu utakmicu koja nam je dala velike ambicije. Nakon nje sam govorio da se moramo smiriti, da je Euro jako teško i nezgodno natjecanje, trenutno smo u lošoj fazi. Puno je patnje, ali bit će dobro na kraju.

Protiv Italije znamo što je potrebno, ne postoji plan B, samo plan A.

– Nemao pravo očekivati prolazak grupe ako nismo nikoga pobijedili. Propustili smo to protiv Španjolske i Albanije, ostaju nam Talijani i sad jesmo ili nismo. Iskoristio bih priliku i zahvalio se našim navijačima. Doveli smo 100.000 Hrvata u Berlin. Žao mi je da ih ne uveseljavamo, ali siguran sam da će biti uz nas i u Leipzigu i veliko im hvala u ime igrača i stožera. Bodrite nas i dalje. MI ćemo napraviti sve da budemo ono što želite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što očekuje od utakmice Španjolska – Italija?

– Utakmica koja može puno toga odlučiti u našoj grupi. Tko pobijedi je siguran u prolaz grupe. Sad gledamo što nama više odgovara. Pobijedi li Italija onda su sigurni i protiv nas su rasterećeni. Ako dobije Španjolska onda mi možemo biti i drugi u grupi pobijedimo li Italiju. Puno je kalkulacija, ali ono što nama igra je pobjeda jer nam ona donosi drugi krug, zaključuje izbornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.