Dalić – redom rušio reprezentacije koje nikad nismo pobjeđivali, ali i pomlađivao momčad

Foto: fah

Hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je sjajnu utakmicu u Lisabonu. Iako se radilo o pripremnoj utakmici, uvertiri za Europsko prvenstvo, izbornik Zlatko Dalić apsolutno je dobio sve ono što je htio od dvoboja s jednom od najskupljih reprezentacija svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rušio je nogometne velikane…

Pao je, napokon, i taj Portugal. Minimalnih, ali zasluženih, 2:1 za Vatrene, ali i igra, igra koja Hrvatsku s pravom svrstava u red ponajboljih reprezentacija svijeta.  U pravo vrijeme, tjedan dana prije velikog sraza u Berlinu s jakim Španjolcima.

Sve ono što nije uspjelo legendarnom Miroslavu Ćiri Blaževiću, zatim Slavenu Biliću, Niki Kovaču, prije njih Kranjčaru, Bariću…, uspjelo je najuspješnijem izborniku Vatrenih Zlatku Daliću. U relativno kratkom roku Dalić je sa svojim Vatrenima pobijedio Francusku, zatim Brazil, doduše nakon izvođenja jedanaesteraca, a sad je eto i portugalski kamen skinut s vrata. Još ”samo” taj Euro i taj prvi prag na turniru nakon grupne faze.

Budućnost je tek počela

Hrvatska je dobila još jedan dokaz o nepresušnom vrelu na kojem se sad već tridesetak godina ”napaja” hrvatski nogomet. Nema straha, a što je nakon pobjede u Lisabonu rekao i najbolji hrvatski nogometaš svih vremena Luka Modrić, za hrvatski nogomet. Budućnost je već sada u sigurnim rukama. Sjajni Joško Gvardiol iako vrlo mlad više i nije talent, on je zapravo igračina. Dolazi Martin Baturina, koji u Lisabonu nije igrao, Dalić nije htio riskirati s obzirom kako je mladi nogometaš osjetio lagane probleme prije susreta, a tu je, naravno, i sve bolji Luka Sučić. Sučić je zamijenio Luku Modrića u drugom poluvremenu i odigrao je sjajnu utakmicu. Imao je priliku, jedan na jedan, za prvi gol u dresu Vatrenih, i to protiv jednog od favorita Eura. I nisu oni jedini, dolaze, i doći će uskoro i drugi, koji će znati održati Hrvatsku u gornjem domu svjetskog nogometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luka Sučić

Dvadesetjednogodišnji Luka ima sposobnost brze tranzicije, sjajno tehnički potkovan u stanju je na brz način prenijeti loptu na protivničku trećinu, što bi moglo biti itekako značajno u jakoj, izuzetno jakoj grupi na predstojećem Euru u Njemačkoj. Hrvatska, podsjetimo, igra u grupi sa bivšim europskim prvakom Španjolskom, aktualnim europskim prvakom Italijom te Albanijom koju nije pametno podcjenjivati.

Podsjetimo, Luka Sučić rođen je u Austriji, točnije Linzu, ali svoje porijeklo vuče iz Bugojna, odakle su njegovi roditelji izbjegli tijekom velikosrpske agresije na BiH. Recimo kako je Luka rođak nogometaša Dinama Petra Sučića, koji se također odlučio za Hrvatsku. Dobio je Petar i Dalićev pretpoziv, ali nije upao u skupinu odabranih za Euro. No njegovo vrijeme će vrlo brzo doći.

”Čuli smo se i razgovarali, presretan sam zbog njega. Znam što znači za njega taj poziv, uvijek je htio igrati za reprezentaciju, kao i ja. To je nešto posebno i za našu obitelj. Igra dobro u Dinamu i tako treba nastaviti”, rekao je nedavno Luka Sučić o Petru Sučiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luka Sučić četiri godine igra za RB Salzburg, ozljede su ga donekle poremetile, no vratio se, i to na sjajan način. Navodno je na meti vodećih klubova Bundeslige, lige u kojoj je prošle sezone briljirao Josip Stanišić, kao igrač Bayer Leverkusena.

Ugovor mu istječe za 12 mjeseci, a njegova cijena na nogometnom tržištu iznosi oko 15 milijuna eura. No to je najmanje bitno, ako će igrati onako kako je igrao posljednje dvije utakmice u hrvatskom dresu cijena će samo rasti. Ako je predstojeće Europsko prvenstvo posljednje veliko natjecanje u dresu Vatrenih Luke Modrića nova će era započeti s novim Lukom. Međutim, budimo realni, iako se radi o sjajnom nogometašu daleko je Luka Sučić od jednog Luke Modrića, ponajboljeg veznjaka 21. stoljeća. Vrijeme s Modrićem ipak je jedinstveno, nezaboravno vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.