I što kaže regija, kakva je sudbina Hrvatske na Europskom prvenstvu?

epa11398277 Portugal player Goncalo Inacio (L) in action against Croatia player Ande Budimir (C) during the international friendly soccer match Portugal vs Croatia, in Oeiras, Portugal, 08 June 2024. EPA/RODRIGO ANTUNES

Hrvatska nogometna reprezentacija sjajnom igrom, poglavito u prvom poluvremenu, svladala je Portugal u Lisabonu 2:1 u pripremnoj utakmici za Europsko prvenstvo. Hrvatska je u osmom susretu napokon dobila i taj Portugal te se ova pobjeda, makar i u prijateljskom susretu, može s pravom smatrati povijesnom. Strijelci za Hrvatsku bili su Luka Modrić i Ante Budimir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Regija – kao medijska sudbina

Da se radi o povijesnom susretu i da je to povijesna pobjeda hrvatske reprezentacije prenijela je i – regija. Hrvatski mediji brže bolje su prenijeli hvalospjeve iz regije pritom regiju pišu s velikim početnim slovom. Ništa, zato, navikli su već hrvatski navijači uoči svakog velikog natjecanja, tijekom istog, za mišljenje glede igre hrvatske reprezentacije pita se regiju.

Pritom, naravno, nitko nije pitao što Mađari misle o igri Vatrenih, iako je Mađarska dva metra udaljena od Međimurja, a onda i od Hrvatske, nitko nije pitao ni Talijane, a oni su 12 cm udaljeni od najvećeg hrvatskog poluotoka. Očito su hrvatskim medijima bliži Požarevac i Kragujevac.  Taman posla da bi netko pitao kakvo mišljenje o igri ponajbolje svjetske reprezentacije imaju Austrijanci, iako u RB Salzburgu igra sjajni 21-godišnji hrvatski reprezentativac Luka Sučić.

Lov na Istoku i beogradski pašaluk

Regija je tek ono što ”razumiju” hrvatski mediji, ili barem dio njih. Zamislite dio medija, odnosno novinara, neki bi rekli političkih aktivista, kada bi morali raditi reportažu o Vatrenima da je regija Austrija ili Mađarska. Na kojem bi oni jeziku komunicirali, ako ni Austrijanci, ni Talijani, ni Mađari nemaju sluha za ”njihov” ”jugoslavenski” jezik?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad već nisi sposoban ”loviti” na Zapadu ideš na ”Istok”, onaj krajnji Istok, u kaljužu u kojoj se i danas, tri desetljeća nakon poraza u agresivnom ratu, održavaju svesrpski sabori, u kojem srpski ”svet” oplakuje sam sebe svjestan da je dosegnuo granice beogradskog pašaluka.

Kakva nam je sudba?

I što nam ta regija poručuje? Kakvu nam je sudbinu namijenila na Europskom prvenstvu? Mogu li Vatreni uz njihov ”navijački potencijal”, jer u regiji svi navijaju za Hrvatsku i svi slave hrvatske pobjede, daleko na turniru u Njemačkoj? Kakve pjesme smiju pjevati, kakve slušati,  kakvim zastavama mahati?  Smiju li barem kod Svetog Oca u Vatikan a da ih svi ti medijski promotori regije ne ismijavaju?

Dakle, regija se odreda divi Vatrenima, povijesnoj pobijedi, čak spominju i ovacije za Luku Modrića, koji je zaradio pljesak na otvorenoj sceni kad je u drugom poluvremenu napustio teren a umjesto njega ušao drugi Luka, Luka Sučić. ”Hrvatska je održala čas Portugalcima”, pišu svesrpski i regionalni mediji, redom navijači Vatrenih i obožavatelji hrvatske himne te hrvatskog grba s crkve Svetog Marka. Hrvatska je, a to Bogu hvala, i bez regije znamo, igrom, pristupom, potvrdila visoku kvalitetu, velike ambicije, i isto takva očekivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakako, bez sreće, koja inače i dobrim dijelom prati hrabre, na velikim natjecanjima ne možete daleko dogurati. Znate li bilo koju reprezentaciju koja je osvojila Svjetsko ili Europsko prvenstvo a da je tijekom turnira nije barem malo pratila sreća? Kad smo već kod sreće, srećom, nakon velike pobjede, ali ipak u prijateljskoj utakmici, izbornik Zlatko Dalić, spušta loptu na zemlju, svjestan opasnosti koja može proizaći iz nekontrolirane euforije. I to bi regija, kao i medijski promotori te regije, jedva dočekala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.