Dalmacija uz Hrvatsku, primitivci izazivaju nerede: Hoće li doista kukavice sabotirati spektakl na Poljudu i povratak Vatrenih u Split?

Foto: Snimka zaslona/Facebook

Za manje od 24 sata hrvatska nogometna reprezentacija na Poljudu igra jednu od najvažnijih utakmica u ovim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Super je to važna utakmica s obzirom na trenutni zgusnuti poredak u skupini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mađarska jednostavno mora ”pasti” na stadionu na kojem inače igra Hajduk, a koji se ”povukao” s Poljuda i odbio sudjelovati u organizaciji ovog spektakla kojeg su Splićani godinama čekali. Kakva je to poruka Hajdukovih čelnika ako oni imaju dvojbe biti nazočni na utakmici Hrvatska – Mađarska ili ne biti? Kako je moguće ne bodriti svoju reprezentaciju koja vam se praktički pod nosom bori za plasman na novo veliko natjecanje, reprezentaciju koja je ujedno svjetski doprvak i koju poštuju, cijene, pa i obožavaju gotovo gdje god da se pojavi? Tko u Splitu, a sada, naravno, ne mislimo na tzv. obične navijače, u ime nekog svog privatnog rata, svojih frustracija, opravdanih ili ne, koje veze s reprezentacijom nemaju, ima pravo ”bojkotirati” Vatrene?  I na kakav se onda uopće takvi mogu pozivati legitimitet i tko bi s njima uopće i oko i zbog čega razgovarao?

U jednoj atmosferi koja je, sjetimo se samo Omiša proteklih dana, sjajna, a s druge strane, u manjem dijelu napeta, dogodili su se i neredi, neki bi rekli tek su počeli, dvadesetak sati prije utakmice, usprkos neviđenim mjerama osiguranja.

Prema navodima nekih očevidaca, neredi su navodno počeli u kvartu Gripe dok su se mađarski navijači vraćali s plaže Bačvice prema mjestu gdje odsjedaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodno je, kako pišu lokalni dalmatinski portali, došlo do sukoba dvije skupine navijača, navodno je privedeno pet hrvatskih državljana te jedan mađarski državljanin, a jedan je Mađar završio u bolnici.  Nadajmo se samo kako to nije početak događanja koje su neki marginalci i kukavice najavili kada su skriveni iza vlastitih frustracija, iza svojih računala i mobitela,  najavljivali prekide.

Još uvijek hrvatska i svjetska nogometa javnost nije zaboravila skandal sa svastikom na poljudskom travnjaku, kao ni činjenicu da počinitelji tog sramnog čina nisu pronađeni i uhićeni. Zar nije pomalo čudno da ni nakon toliko godina ni traga ni glasa crtaćima svastike na Poljudu uoči utakmice Hrvatska – Italija nema?

”Ozlijeđen je jedan mađarski navijač. Intenzitet ozljeda još nije poznat. Privedeno je pet hrvatskih državljana i jedan mađarsku državljanin”, rekla je Ana Čepić, glasnogovornica PU splitsko dalmatinske,  za Dalmaciju danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Specijalci su u potpunosti okružili civile na širini ispod Moona. Sve je bilo puno interventnih policajaca. Sve je počelo vrlo bučno, čuli se pogrdni uzvici hrvatskih navijača prema Mađarima. Oni su očito bili krenuli u svoj hostel u sklopu Koteksa, no negdje su ih sustigli naši navijači i nastala je prava “gužva”. Međutim, nije trebalo dugo da se na mjestu događaja pojave jake policijske snage koji su brzo iskontrolirale situaciju.”, kazao je jedan od očevidaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, ranije tijekom dana oštećena su i stakla na parkiranom praznom kombiju mađarskih registracijskih oznaka. U popodnevnim satima nekoliko osoba su pokušale napasti dvije osobe za koje se pretpostavlja da su mađarski navijači, izvijestila je splitska policija. Nakon brze intervencije policijskih službenika uhićene su dvije osobe koje se dovode s tim u vezu. Privedene su u službene prostorije i nad njima se provodi kriminalističko istraživanje.

Podsjetimo, sutra se na Poljudu igra utakmica Hrvatske i Mađarske. Utakmica počinje od 20:45 sati, očekuje se preko 30 000 gledatelja, s obzirom da je Poljud rasprodan u rekordnom roku, a što pokazuje koliko Splićani vole svoje Vatrene. Uz 30 000 hrvatskih navijala na Poljudu se očekuje i oko 1700 navijača Mađarske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.