“Dan žalosti” u Pireju, Pao ponovo bolji od Olympiacosa

Foto: fah

Dan uoči uzvratne utakmice dodatnih kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo Grčka – Hrvatska, nitko u Pireju ne razmišlja o nogometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je grčka reprezentacija u Zagrebu doživjela poraz, pljusku je dobio i ponos Pireja, košarkaški klub Olympiacos i to od najomraženijeg suparnika Panathinaikosa.

U susretu 6. kola Eurolige Panathinaikos je na gostovanju u dvorani Mira i prijateljstva u Pireju pobijedio 70-62. Bila je to već treća uzastopna gostujuća pobjeda atenskih “zelenih” u najdražem dvorištu.

Stoga nije niti čudo što su navijači Panathinaikosa dvoranu Mira i prijateljstva prozvali “Exochiko” ili kuća za odmor. Jutro poslije u Pireju kao da je “dan žalosti”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Katastrofa, opet su nas pobijedili. Ponovo smo igrali kao p…,” kazao nam je Gregorios dodajući:

“Našim igračima se svaki put napune gaće. Sramota”.

Ludi grčki derbi jedan je od najžešćih “sportskih ratova” na svijetu koji godinama ne gubi ništa od svoje strasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Između navijača Panathinaikosa i Olympiacosa vlada neviđena mržnja, a nažalost u sukobima njihovih ultrasa bilo je smrtnih slučajeva. Gotovo na svakoj utakmici i u svakom sportu kaos je siguran. Bila to ženska odbojka ili nogomet. Prije dvije godine i sjednica predstavnika klubova grčke nogometne lige je prekinuta je jer su se potukli čelnici Panathinaikosa i Olympiakosa.

Za Panathinaikos su, osobito u počecima, navijali isključivo atenski imućniji građani, dok je Olympiacos iz Pireja, koji je luka s brodogradilištem, klub uglavnom pristalica iz radničkih slojeva. Danas više nema tolikih staleških razlika između klubova. I za jedne i druge navijaju i bogati i siromašni. Stabilna je tek crta razgraničenja – sjever Atene većinski je obojan u zeleno, a jug i pimorska predgrađa od Pireja pa sve do Vouliagmenija u velikoj većini “dišu” crveno.

“Atenjani uvijek misle da su nešto posebno, no u Pireju je život, ” kazao je konobar Soterios.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove sezone Olympiacosu ne ide niti u nogometnom prvenstvu. Nakon niza godina dominacije, trenutačno su tek četvrti u prvenstvu.

“Sve dok je Pao iza nas ja sam sretan. Oni jadnici su tek sedmi. Ne brinem se i ove godine ćemo biti prvaci,” dodao je Soterios.

Jedna od legendi pirejskog kluba je i naš Martin Novoselac. U tri godine osvojio je tri prvenstva, ne propustivši niti jednu utakmicu, a u klupskom muzeju nalazi se i njegova fotografija. Jedini Hrvat koji je bio trener Olympiacosa bio je Stjepan Bobek, koji je na klupi proveo 10 mjeseci 1969. i 1970. godine. Dres pirejskog kluba nosili su i Tomislav Butina i Ivan Režić, a sada je član Hrvoje Milić.

Za košarkaše Olympiacosa igrala su šestorica hrvatskih igrača – Arijan Komazec, Damir Mulaomerović, Franco Nakić, Dino Rađa, Nikola Vujčić i Andrija Žižić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grčka nogometna reprezentacija?

“Utakmica je tek u nedjelju. Danas tugujem. Ne mogu vjerovati da smo opet izgubili od njih,” kazao je Soterios sa smješkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.