Dinamo i Rijeka u lovu na Europsku ligu: Plaćajte RTV pristojbu HRT-u, a ključne utakmice hrvatskih klubova gledajte na drugim kanalima…

Rijeka, 05.07.2020. - Utakmica 33. kola Prve HNL između Rijeke i Dinama. foto HINA/ Miljenko KLEPAC/ ml

Hrvatski klubovi Dinamo i Rijeka brane čast hrvatskog nogometa u europskim kupovima nakon ispadanja Osijeka, Lokomotive te Hajduka. Dakle, od pet hrvatskih klubova ostala su tek dva, večeras ćemo saznati hoće li netko od hrvatskih klubova, ili možda oba, ipak izboriti grupnu fazu utješne Europa lige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo je, dakako, bliže tome s obzirom na skromnu snagu protivnika. Dinamo je i aktualni prvak Hrvatske, koji je, nažalost, ispao u kvalifikacijama za Ligu prvaka, i to ponajprije zahvaljujući katastrofalnoj obrani te pogrešnim potezima trenera Zorana Mamića u ključnim trenucima utakmice protiv Ferencvarosa u Budimpešti.

Rijeka gostuje kod vrlo jakog Kopenhagena, koji posljednjih godina ima rezultate u europskim kupovima s kakvima se, nažalost, ne može pohvaliti niti jedan hrvatski klub, uključujući i Dinamo. Dinamo s druge strane na Maksimiru dočekuje Floru. Modri su, za razliku od Rijeke, veliki favoriti, no igra s tek jedna utakmica. Tko zna što se u tih devedesetak minuta može dogoditi. Upravo je ta jedna utakmica i najveća šansa Riječana. Očekuje se da će Dinamo po šesti puta igrati grupnu fazu Europa lige, a najveće je pitanje mogu li Riječani do četvrtog plasmana? Vrlo je važno i na koji će način večeras hrvatski klubovi proći, ili, ne daj Bože, ispasti. Naime, osim za sebe igraju i za koeficijent hrvatskog nogometa, koji nam i nije nešto sjajan.

Utakmicu u Kopenhagenu kod favoriziranog domaćina najavio je i kapetan Rijeke Franko Andrijašević, koji također smatra da je domaćin favorit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Oni ne bježe od uloge favorita, a ni mi im to ne poričemo. Igra se kod njih, ali bez gledatelja i samo jedna utakmica. Njima će vjerojatno će im biti lakše jer igraju na svom stadionu, a nama to što idemo u goste ne stvara neki pritisak. U prvenstvu im ne ide najbolje, ali su u Europi dobri. Sigurno će biti teška utakmica. Kopenhagen je momčad koja stalno igra Europu, i prošle sezone su daleko dogurali. Neće nam biti lako, ali vjerujem da smo spremni za sutra…”, kazao je Andrijašević, prenosi portal 24 sata.

Inače, za dansku će momčad igrati i Hrvati, branič Karlo Bartolec i veznjak Robert Mudražija. Dok trener Rijeke. Simon Rožman, neće moći računati na ozlijeđene Halilovića, Arsenića, Yatekea… Inače, Kopenhagen je u prošloj sezoni, kad je Europska liga u pitanju, stigao sve do četvrtfinala, tamo su, kako smo već pisali, ispali od Manchester Uniteda. Slavni engleski klub jedva ih je uspio eliminirati i to 1:0 nakon produžetaka.

Prijenos utakmice Kopenhagen – Rijeka možete pogledati od 20 sati na Areni Sport 2. Dakle, plaćate pristojbu javnoj televiziji, a odlučujuće utakmice hrvatskih klubova gledate na nekim drugim kanalima. Tako tipično…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sat vremena prije susreta u Kopenhagenu na Maksimiru će svoju utakmicu započeti Dinamo i Flora iz Tallina. Kako smo već spomenuli Dinamo je veliki favorit protiv estonske momčadi. Kad smo već kod Tallina, u tom je gradu svoj put prema svjetskom vrhu započela i hrvatska nogometna reprezentacija davne 1994. godine, kada su Vatreni u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 1996. pobijedili Estoniju 2:0. Bila je to prva službena utakmica Vatrenih, koje je tada vodio Miroslav Ćiro Blažević.

”Ono što smo propustili je iza nas. Momčad je svjesna, i to ne treba kriti, da je Dinamo apsolutni favorit, ali da moramo respektirati protivnika. Vidjeli ste protiv Ferencvarosa što se sve može dogoditi. Radi se o protivniku koji je dominantan u svojoj ligi i koji igra ofenzivan nogomet. No, ovo je drugi nivo i očekujem da će drukčije igrati. Taktički su dobro obučeni, dobri su u prekidima i na to moramo obratiti pažnju”, najavio je susret na Maksimiru Zoran Mamić, koji neće moći računati na Marka Leškovića.

Podsjetimo, Dinamo je dosad protiv Flore igrao dvije utakmice, bilo je to pretkolo Kupa UEFA, a plavi su u oba navrata slavili s 1:0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, ni Dinamovu utakmicu neće prenositi Hrvatska televizija, negdje će u tom terminu na 1. programu HRT-a biti Dnevnik, koji će nas podsjetiti na najnovije uspjehe Andreja Plenkovića, Zorana Milanovića i Milorada Pupovca. Vrijeme je pomirbe, u Hrvati se moraju ispričati za sve ono što su napravili od trenutka kad su stigli na ove prostore u sedmom stoljeću.  Utakmica počinje u 19 sati, a prijenos je na Areni Sport 1.

Hrvatski klubovi i koeficijent…

”Osim što će se Dinamo i Rijeka boriti za vlastitu dobit, borit će se i za hrvatski koeficijent. Hrvatski nogomet ove je sezone imao čak pet klubova u Europi. Sličan scenarij neće se tako brzo ponoviti. Jednostavno, hrvatski klubovi svojim su rezultatima uništili nacionalni koeficijent, u osam nastupa Dinamo, Lokomotiva, Rijeka, Osijek i Hajduk imaju tek dvije pobjede (Hajduk kod Renove i Rijeka protiv Kolosa), Uefa u zbrajanju koeficijenta Dinamov prolaz na jedanaesterce protiv Cluja vodi kao remi, a svi su zajedno skupili pet čistih poraza. Dinamo od Ferencvarosa, Lokomotiva od Rapida i Malmöa, Osijek od Basela i Hajduk od Galatasaraya.

Da bismo imali dva kluba u pretkolu Lige prvaka i gotovo pola lige u Europi, hrvatski su klubovi u pet godina morali natući bodova da budemo na 15. mjestu u Europi. No, već na kraju prošle sezone, unatoč Dinamovim uspjesima u Ligi prvaka, Hrvatska je pala na 20. mjesto, a to znači da iduće sezone hrvatski prvak ide u prvo pretkolo Lige prvaka, a u Europsku ligu – ne ide nitko!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reforma eurokupova, koja kreće idućega ljeta, znači uvođenje trećeg natjecanja, Konferencijske lige, a u Europskoj ligi igrat će samo 20 klubova. Hrvatski će osvajač Kupa, doprvak i treći krenuti od drugog pretkola Konferencijske lige.

Hrvatska je u ovom trenutku tek 44. u Europi po učinku klubova. Naravno, svi su patuljci dosad već ostali bez ijednog predstavnika i Hrvatska će se penjati na listi. Ali nažalost ne previsoko. Jer sve što Dinamo i Rijeka do kraja sezone osvoje, dijeli se s pet, koliko je klubova HNL dao u eurokupovima”, piše portal 24 sata.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.