Dinamo i smanjenje plaća igračima: Što kaže zakon?

Foto: fah

O aneksima ugovora o smanjivanju plaća igrača Dinama i njihovu nepotpisivanju splitski odvjetnik Željko Ćapin govorio je za Sportske novosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Načelno govoreći, jer nemam uvid u ugovore između kluba i igrača, odnosno trenera, Dinamo u meritornom smislu ima pravo na raskid ugovora zbog promijenjenih okolnosti, ali nema u formalnom smislu na način na koji je to sada učinjeno”, kaže.

“Ako ispunjenje obveze za jednu ugovornu stranu, u ovom slučaju Dinamo, postane pretjerano otežano ili bi joj nanijelo pretjerano veliki gubitak, ona može zahtijevati da se ugovor izmijeni ili čak i raskine. Zakonski preduvjeti koji moraju biti ispunjeni kumulativno su: izvanredne okolnosti koje su nastale nakon sklapanja ugovora i nisu se mogle predvidjeti u vrijeme sklapanja ugovora; ugovorna strana ih u vrijeme sklapanja ugovora nije bila dužna uzeti u obzir ili ih nije mogla izbjeći ili savladati; okolnosti moraju nastupiti prije isteka roka određenog za ispunjenje obveze od te ugovorne strane. Prema relevantnoj sudskoj praksi, u takve “izvanredne” okolnosti ubrajaju se neotklonjivi prirodni događaji, recimo potres, poplava ili suša, ili nove ekonomske pojave, recimo nagli, izuzetni i velik pad ili skok cijena ili od strane državne uprave poduzete mjere”, pojašnjava.

Pojasnio je da nema dvojbe da se trenutno stanje u Hrvatskoj u svezi viusom COVID-19 u pravnom smislu ubraja u tzv. izvanredne okolnosti, ali i da je ugovor između Dinama i tih igrača i trenera još uvijek važeći

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Jasno je da ugovori i između igrača i Dinama vrijede te da GNK Dinamo sukladno načelu pacta sunt servanda (ugovor veže stranke) mora izvršavati ugovorne obveze kao što ugovorne obveze trebaju izvršavati i igrači”, priča.

Na kraju je objasnio što Dinamo može učiniti ako želi raskinuti ugovor ili ishoditi umanjenje plaće igrača.

“Dinamo može podnijeti tužbu te od suda tražiti donošenje presude kojom se isključivo i jedino raskida ugovor. Ali uz bitnu napomenu. Dinamo ne može tražiti donošenje presude kojom se mijenja postojeći ugovor na način da se igračima umanjuje plaća”, kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.