Dinamo izvukao stare ‘znance’! Luksemburžani dolaze u prvoj utakmici na Maksimir

Dvije godine nakon prvog susreta, ples kuglica u Nyonu ponovno je spojio zagrebačke Modre i Folu Esch. S obzirom da su u ždrijebu prijetile nagazne mine kao što su Trencin i Dila Gori, možemo konstatirati da je Dinamo imao malu dozu sreće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi ogled ovih momčadi završio je s dvije pobjede Dinama, ukupnim rezultatom 6:0. No, nije to bilo lagano odrađivanje posla, kako rezultat sugerira. U prvom dvoboju, igranom u Luksemburgu, domaćini su odolijevali sve do 59. minute kada ih je “probio” Soudani. Špina se otvorila, te su domaćini kapitulirali još četiri puta do posljednjeg sudačkog zvižduka, podsjeća nas portal Nogometplus.

Uzvrat je Dinamo igrao u promiješanom sastavu i bilo je to teško gledljivo mučenje. Sramotno zalaganje igrača koji su prvi udarac u okvir gola uputili tek u 68. minuti, uz jedno od najgorih izdanja Alena Halilovića u dresu Dinama. Neugodan remi spriječio je Andrej Kramarić zgoditkom iz najstrože kazne, izborene nakon prodora Fernandesa.

Igranje u toj fazi kvalifikacija za Ligu prvaka Fola Esch je zaslužio na temelju osvajanja naslova prvaka Luksemburga 2013. godine. Naslov je to na koji su čekali 83. godine, pošto su posljednju “kantu” podignuli 1930. godine. Klub je to koji se može pohvaliti s povijesti dugom 109 godina, a klupske vitrine su za to razdoblje obogatili sa sedam naslova prvaka te tri naslova pobjednika Kupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo uspješno razdoblje kluba bilo je od 1918. do 1930. godine, kad su osvojili pet naslova prvaka, uz dva naslova u Kupu. Nakon dugačkog posta u prvenstvu zadnja dva naslova prvaka (2013. i 2015. godine) donijela su im proboj u kvalifikacije za najelitnije europsko klupsko natjecanje, a oba puta prva im je prepreka zagrebački Dinamo.

Vrijednost sastava Fole procjenjuje se na 2,3 milijuna eura. Radi se o pravoj legiji stranaca, njih čak 14. Kao najveća prijetnja modrom golu ističe se marokanski napadač Samir Hadji, autor 12 golova uz 10 asistencija u minulom prvenstvu. Potporu mu čine dva solidna veznjaka – Jakob Dallevedove iz Njemačke te Emmanuel Francoise iz Francuske. 40-godišnji trener Jeff Strasser forsirao je u prvenstvu formaciju 4-3-3, no izvjesno je da će protiv Dinama krenuti samo s jednim napadačem (Hadji), uz pojačanje obrambene i vezne linije, ističe Nogometplus.

Fola Esch domaće utakmice igra na Emile Mayrisch stadionu, kapaciteta 3.900 gledatelja. Ždrijeb je odlučio da taj stadion ugosti prvu utakmicu, no naknadno je došlo do zamjene domaćinstava. Time će Dinamo imati priliku europsku sezonu otvoriti 15. srpnja na Maksimiru, dok je uzvrat sedam dana kasnije u Esch-sur-Alzetteu, gradu na jugu Luksemburga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.