Dinamov direktor o posljednjim incidentima: ‘U Hrvatskoj se potiče nasilje, nema reakcije institucija i nevladinih udruga’

Foto: fah

Nakon posljednjih nemilih događaja u hrvatskom sportu, posebno nakon incidenata na Braču kada je najprije brutalno, s leđa, huligan napao bivšeg predsjednika Dinama Zdravka Mamića, da bi nešto kasnije skupina primitivnih divljaka brutalno vrijeđala i verbalno zlostavljala najbolju hrvatsku sportašicu svih vremena Janicu Kostelić, u javnosti traju žustre polemike oko toga tko je zapravo za sve odgovoran. Tko je stvorio atmosferu linča, straha u Hrvatskoj, u kojoj je sve moguće, pa i fizički obračuni i napadi na ulicama hrvatskih gradova? Neki krive medije, drugi huligane, treći sportske dužnosnike i političare, jedno je sigurno, svi zajedno ispaštamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razgovoru za Večernji list glavni direktor Dinama Tomislav Svetina se, između ostaloga, osvrnuo i na incidente na Braču, pritom je konstatirao kako je Dinamo u Hrvatskoj isto ono što je Bayern u Njemačkoj, ”klub naviknut na uspjehe.”

Svetina je komentirao i tvrdnje Zdravka Mamića da Hajduk i Rijeka  i ostali hrvatski klubovi neće opet tako skoro slaviti.  “Svatko ima svoj stil komunikacije. Silno uvažavam način rada Rijeke i ponovno bih joj čestitao na duploj kruni. Neću ući u floskule kako je to dobro za hrvatski nogomet, ali ću reći da je najbolja momčad osvojila naslov prvaka. Kao što je Dinamo 11 puta bio najbolji, sada je Rijeka bila najbolja i zato je prva. Ne zato što je to netko želio ili je to politički oportuno, Rijeka je osvojila jer je bila najbolja. Silno cijenim Rijeku, silno cijenim tradiciju Hajduka, naglašavam – tradiciju i neću koristiti teške riječi….”, rekao je glavni direktor višestrukog prvaka Hrvatske.

Svetina je komentirao i pohvale koje su Dinamu stigle iz UEFA-e, koja je zagrebački klub proglasila ”Realom kvalifikacija.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Naši se uspjesi apsolutno relativiziraju, frapantan je podatak da smo odigrali 99 utakmica u pretkolima. Kažu da je Dinamo loš u Europi, a Dinamo dođe do faze do koje drugi ne mogu ni pomisliti doći. K tome, u šest zadnjih godina igrali smo četiri puta u skupini LP, dvaput u skupini EL i od toga ima koristi cijeli naš nogomet, svaki naš klub dobio je pola milijuna era zbog našeg igranja u LP, ove će godine dobiti i za naš prošlogodišnji nastup. Koliko su Rijeka, Hajduk i drugi naši klubovi odigrali utakmica u kvalifikacijama, što su napravili u pretkolima? A i pretkola su Europa. I kad vidite koliko se ulaže u naš nogomet, dolazimo do toga da je Dinamo doista hrvatski Bayern. Što se novca tiče, proračun za ovu godinu imamo, financijski nismo ugroženi niti smo prisiljeni prodavati da bismo opstali. Naravno da bi nam bilo draže da igramo kvalifikacije za LP iz sportskih razloga, ali naša likvidnost nije ugrožena. Nema više podjele transfera…”, smatra Dinamov glavni direktor, koji je također komentirao i suđenje Zdravku Mamiću i činjenicu da se na suđenju govorilo o podijeli novca od transfera između igrača i kluba. Na pitanje ima li takvih ugovora o ”podjeli kolača” danas Svetina odgovara:

“Do 2015. u svim hrvatskim klubovima, a najmanje u Dinamu, bila je praksa oko podjele transfera. Evo, i u zadnjem transferu iz Hajduka također se dijelio. Od 2015. Fifa je zabranila potpisivanje takvih ugovora, poštuju se oni koji su već sklopljeni. To se radilo jer klub nije mogao plaćati igrača koliko bi trebao pa se onda dogovaralo da dobije dio od transfera kao nagradu za to što je proveo u klubu. To je bila praksa i u Hrvatskoj i mnogo šire, sada toga od 2015. nema…”

Naravno, Svetina nije mogao izbjeći komentar o svemu što se dogodilo u Bolu na Braču, odnosno fizički napad na Zdravka Mamića, kao i verbalni napad na Janicu Kostelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nažalost, u pojedinim dijelovima Hrvatske takvo ponašanje ne da nije kažnjivo ili društveno neprihvatljivo, već obrnuto – ono je poželjno, društveno prihvatljivo i inicirano na svim razinama, od medija do politike. I pitam one koji su nosili prekrižene glave: jesu li zadovoljni time što je Zdravko napadnut šakom s leđa ili bi posljedice trebale biti još teže. To je puno širi problem. To je posljedica nečinjenja, ali i činjenja loših stvari svih dijelova društva, od pravosuđa, represivnog aparata do politike koja je takvo ponašanje podržavala, inicirala i poticala. Žalosti me što je tako. Sjetimo se napada u loži na Poljudu, pa na policijske kombije u Splitu, na bivšeg izbornika, fizički napad i pokušaj ubojstva suca Marića, napad na Uefinu delegaciju, izazivanje prekida na Euru protiv Češke, napad na San Siru… Tek kad se netko od političara našao ugroženim država se postavila onako kako se trebala postaviti odmah. Floskule su oko toga da treba izjednačavati huligane i takozvane huligane u ložama, stvari treba nazvati pravim imenom, svako huligansko ponašanje treba sankcionirati. U pojedinim dijelovima Hrvatske, poglavito u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ovakvo ponašanje je prihvatljivo i poželjno. Performans u Splitu – udari lutku i baci je u more poticaj je da se takvo ponašanje nastavi, a nisam vidio nigdje ni u medijima, nevladinim udrugama ili vladinim institucijama reakciju na to”, podsjetio u svom zaključku glavni direktor Dinama Tomislav Svetina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.