Konačno izašli iz grčkih zatvora: Dio Bad Blue Boysa vratio se u Hrvatsku

zatvora boysa
Foto: Fah

Nekoliko pripadnika navijačke skupine Bad Blue Boys, nakon četiri mjeseca provedena u grčkim zatvorima, vratilo se u Hrvatsku. Jučer je pušten 31 navijač, nakon čega je dio njih zatražio pomoć hrvatskog veleposlanstva u Ateni. Neki su tražili izdavanje putne listove, jer nemaju dokumente, a neki su tražili i novac za karte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz kojih god zatvora diljem Grčke da su pušteni, navi se trebali javiti u prihvatni centar gdje im se izdaju putne isprave. Ako ih iz nekog razloga nema, tada im se izdaju putni listovi, javila je iz Atene Mateja Ribičić.

Izvijestila je kako je jučer, uoči uključenja u središnji Dnevnik, ekipa HTV-a pred prihvatnim centrom zatekla dvojicu pripadnika BBB-a koji su bili u pratnji policije. Iz sigurnosnih razloga to u javljanju nije spomenuto.

– Nakon što su oni obavili proceduru, taksijem su se uputili prema veleposlanstvu. Konzularni ured radio je jučer, a na raspolaganju je i danas, ako je nekome potrebna pomoć za nabavu aviokarata ili novac za tekuće troškove. Inače, mi smo se jutro čuli i s roditeljima nekih Bad Blue Boysa koji su pušteni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Plenković objasnio zbog čega država plaća povratak Boysa iz Grčke: ‘Kasnije će se to rješavati’

Izvijestila je i kako se čula s roditeljima nekih od navijača. Poručili su kako su novac za jamčevinu sakupili i oni sami te da je taj novac spreman.

– Do sada je njih malo manje od 20 došlo u veleposlanstvo. Neki od njih tražili su da im se izda putni list jer nemaju nikakve dokumente, neki od njih su tražili potporu da im se daju financijska sredstva da kupe karte kako bi se vratili u Hrvatsku. Nitko od njih zasad nije tražio novac za jamčevinu. Jamčevinu za sada plaća odvjetnik koji je tamo angažiran, izjavio je premijer Andrej Plenković.

Dodao je kako većina puštenih u petak nije bila u Ateni, nego u različitim dijelovima Grčke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Policija ih je prepratila u Atenu i oni danas u individualnom angažmanu dolaze natrag. Nisu oni svi iz Zagreba i nije ovo organizirano putovanje, nego iskaz države, a pomagali smo im angažirano sve ove mjesece, rekao je.

– Hrvatska mora skrbiti o svojim građanima koji se zateknu negdje u inozemstvu i upadnu u probleme. Ovo je takva situacija. Konačno je došao trenutak da se dio njih vraća i nadam se da će se to i nastaviti. Što će biti kasnije, to će se riješiti po uobičajenoj proceduri, izjavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, koji je danas bio na dočeku betlehemskog svjetla mira ispred zagrebačke katedrale.

Prihvaćen i prijedlog o ukidanju izatvora za još 50-ak navijača

Dvadesetak pripadnika Bad Blue Boysa jučer poslijepodne izašlo je iz zatvora u Grčkoj, četiri mjeseca nakon što su pritvoreni zbog sudjelovanja u sukobu s navijačima AEK-a. HTV doznaje da je prihvaćen i prijedlog o ukidanju istražnog zatvora za još 50-ak navijača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od uvjeta za puštanje na slobodu bila je uplata jamčevine. Kako doznajemo, novac za troškove obrane uplaćivali su neki hrvatski nogometaši. Javljaju se i pojedinci koji su spremni platiti troškove prijevoza navijača zrakoplovom u Hrvatsku.

Hrvatska nogometna legenda Velimir Zajec smatra kako je za takav ishod najzaslužnija tiha diplomacija, no i on podsjeća da su navijači kršili zabranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.