Dominacija Azerbejdžanaca u Zagrebu

Drugi dan Svjetskog juniorskog prvenstva u hrvanju u zagrebačkom Domu sportova donio je novi niz sjajnih borbi, nastup posljednja tri domaća hrvača u grčko-rimskom stilu, te, prije svega, još jednu potvrdu velike dominacije Azerbajdžana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, njihovi su reprezentativci na tri osvojene zlatne medalje prvoga dana, u preostale četiri kategorije (55, 66, 84 i 120 kg) nadodali još dva zlata te jedno srebro. Ukupno su tako osvojili 59 bodova osvojivši uvjerljivo naslov najbolje momčadi turnira, ispred drugoplasiranih Gruzijaca te Rusije na trećem mjestu.

U kategoriji do 55 kilograma slavio je Azer Murad Mammadov, kadetski svjetski prvak iz 2012., svladavši bez većih problema Kirgistanca Rustama Tejišova. Treća mjesta u toj su kategoriji pripala Gizu Meladzeu (Gruzija) i Aslanu Visaitovu (Rusija). U ovoj je kategoriji nastupio i naš Miahel Bešenić, no već u kvalifikacijama lako ga je svladao kasniji pobjednik Mammadov, dok je u repasažu izgubio od Indijca Kurshnatha Kuradea.

Azerbajdžansku dominaciju u finalima prekinuo je Gruzijac Schmagi Bolkvadze. Potpuno zasluženo slavio je protiv Ruhina Mikayilova koji tako svojoj zemlji nije donio i peto zlato, već se morao zadovoljiti srebrom. Treća mjesta pripala su Ibrahimu Mahmoudu (Egipat) i Zoltanu Levaiju (Mađarska). Hrvatski predstavnik Mario Stjepić nije imao nikakvih izgleda protiv Tađikistanca Khusrava Obloberdijeva koji ga je vrlo brzo svladao u šesnaestini finala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolje finale drugog dana bilo je ono u kategoriji do 84 kg. Sjajnom Nijemcu Denisu Kudleu suprotstavio se Islam Abbasov (Azerbajdžan). Bila je to repriza finala Europskog prvenstva iz Katowica u kojoj je slavio Nijemac koji je, a to govori dovoljno o snazi meča, nedavno svladao i našeg Nenada Žugaja, hrvača koji spada u sam svjetski vrh. Ipak, ovoga puta Abbasov je bio bolji i tako donio nevjerojatno peto zlato za Azerbajdžan u vrlo napetom meču. Bronce su pripale Grku Dmitrosu Tsekeridisu, te Lashi Geobadzeu. Šveđanin Emil Sandahl u osmini finala brzo je okončao nastup našeg Vjekoslava Luburića laganom pobjedom.

Na kraju, u kategoriji najtežih (do 120 kg), Rusija je postala četvrta nacija koja se na SP-u okitila zlatom. Sergej Semenov nije dopustio dileme oko pobjednika u meču s Litavcem Mantasom Knystautasom. Bronce su kod teškaša oko vrata stavili Osman Yildrim (Turska) i Adam Coon (SAD).

Četvrtak i petak donose nam natjecanje hrvačica. Sutra su na rasporedu borbe natjecateljica u kategorijama do 44, 51, 59 i 67 kg. Od hrvatskih hrvačica nastupit će Martina Vazdar (59 kg) i Martina Jukić (67 kg).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.