Dvije Koreje zajedno na Svjetskom prvenstvu rukometaša

Foto: Getty Images

Na svjetskom prvenstvu rukometaša koje će se u siječnju iduće godine održati u Njemačkoj i Danskoj nastupit će zajednička reprezentacija Sjeverne i Južne Koreje, potvrdili su čelnici korejskih rukometnih saveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dogovor o zajedničkoj reprezentaciji postignut je na pregovorima u sjevernokorejskom gradu Kaesong, koji je smješten na granici između Sjeverne i Južne Koreje.

Zajednička reprezentacija imat će 16 igrača iz Južne, te četiri iz Sjeverne Koreje.

Reprezentacija Južne Koreje je izborila plasman na SP osvojivši treće mjesto na azijskom prvenstvu prošle godine, dok se Sjeverna Koreja nije kvalificirala. Međutim, Međunarodna rukometna federacija (IHF) je predložila ideju o zajedničkoj momčadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije Koreje su smatrale kako bi bilo bolje oformiti zajedničku žensku ekipu, jer su rukometašice Sjeverne Koreje u međunarodnim okvirima konkurentnije od muške ekipe. Međutim, IHF, Međunarodni olimpijski odbor (MOO) i Njemačka su podržali ideju i o zajedničkoj muškoj reprezentaciji.

Kako Južna Koreja nije pristajala na smanjenje broja svojih igrača dogovoreno je da će zajednička muška reprezentacija na SP-u imati pravo na 20 igrača, četiri više od ostalih sudionika SP-a. Četiri dodatna mjesta u rosteru popunit će igrači iz Sjeverne Koreje.

Reprezentacija Koreje igrat će u skupini A zajedno s domaćinom Njemačkom, Francuskom, Rusijom Srbijom i Brazilom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na SP-u u Njemačkoj i Danskoj nastupit će i hrvatska reprezentacija koja će igrati u skupini B zajedno sa Španjolskom, Makedonijom, Islandom, Japanom i Bahrainom.

U skupini C igrat će Danska, Norveška, Austrija, Tunis, Čile i Saudijska Arabija, dok će u skupini D igrati Švedska, Mađarska, Katar, Argentina, Egipat i Angola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.