U dvorani nastao muk: Nakon 29 godina promjene na čelu Afričke nogometne federacije

Foto: fah

Dugogodišnji predsjednik Afričke nogometne federacije (CAF) Kamerunac Issa Hayatou (71) smijenjen je s dužnosti nakon 29 godina, a za novog predsjednika izabran je čelnik madagaskarskog nogometnog saveza Ahmad Ahmad (57).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Izbornom kongresu održanom u Adis Abebi Ahmad je sakupio 34, a Hayatou 20 glasova.

Kada je objavljen pobjednik u dvorani je nastao muk, jer nitko nije mogao vjerovati da bi aktualni dopredsjednik FIFA-e i dugogodišnji vladar u afričkom nogometnu mogao izgubiti borbu za svoj osmi mandat.

“Nisam očekivao pobjedu, zbog toga je ova pobjeda slatka. Ona je plod dugogodišnjeg rada. Ovo je samo prvi korak, a drugi je razvijanje afričkog nogometa,” kazao je Ahmad oštro se obrušivši na dosadašnjeg predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nisam predsjednik kojeg zanimaju osobni interesi. Afričkim nogometom ne smiju vladati lopovi,” kazao je Ahmad.

Najavio je reorganizaciju financija CAF-a, ali i dodao kako će od FIFA-e zatražiti više sredstava za nacionalne saveze ‘Crnog kontinenta’.

Ahmad je bivši nogometaš i trener, a za kormilom nogometnog saveza Madagaskara je od 2003. godine. Bio je i ministar sporta u vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kongresu je u afričku nogometnu obitelj priznat i nogometni savez Zanzibara, koji ima određenu regionalnu autonomiju u okviru Tanzanije. Zanzibar će sada imati status kao Gibraltar unutar UEFA- e.

Prijemom Zanzibara broj članica CAF-a sada je 55.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.