Europski put hrvatskih nogometnih klubova, kako do grupne faze Europa lige?

Foto: fah

Krovna europska nogometna organizacija, UEFA, objavila je u petak ujutro podskupine za ždrijeb play-offa Europske lige koji će se održati u 14 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo bi, kao hrvatski prvak, trebao imati najlakši ždrijeb te se očekuje da Modri, bez obzira što u Europi ove sezone ne izgledaju najbolje, jedva su prošli Cluj, a iz Lige prvaka izbacio ih je Ferencvaros, ipak izbore tu europsku jesen. Nositelji su Hajduk i Lokomotiva, dok Rijeka nije. Kad smo kod Rijeke recimo kako je pobjednik Kupa Hrvatske također u slaboj formi, Osijek ih je, primjerice, nedavno u prvenstvu pobijedio 3:0. Nažalost, Osijeka neće biti u ždrijebu, poslije velike borbe izbacio ih je favorizirani švicarski Basel.

Dakle, Hrvatska je ostala na Dinamu, Rijeci, Lokomotivi i Hajduku, kad bi samo dva, od četiri, hrvatska kluba prošla bio bi to veliki pomak u odnosu na prošlu sezonu. Dinamo će danas na ždrijebu u Nyonu doznati potencijalne protivnike u play-offu. Modri, kako smo već spomenuli, poslije poraza u 3. pretkolu Lige prvaka protiv Ferencvarosa, izravno idu u play – off, Rijeka, Hajduk i Lokomotiva moraju proći 3. pretkolo kako bi se našli u play offu, a to neće biti nimalo lako. Primjerice, Hajduk gostuje u Istanbulu kod Galatasarayja.

S obzirom da je Dinamo nositelj u ždrijebu play offa i ima najbolji koeficijent od svih klubova u dijelu za prvaka neće moći igrati protiv neprvaka, jakih klubova kao što su Bešiktaš, Sporting, Tottenham, PSV…. Uz Dinamo nositelji su i ostali klubovi koji su ispali u ovoj fazi Lige prvaka, koeficijenti nisu tu previše važni te su među nositeljima i klubovi kao što su Crvena zvezda, Young Boysi, Qarabag i Dinamo Brest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UEFA je, kako smo spomenuli, u petak iza 8 sati objavila podskupine za nositelje i nenositelje pa je tako hrvatski prvak doznao da će mu protivnik biti netko od sljedećih:

Floriana (Malta) – Flora Tallinn (Estonija),
    Tirana (Albanija),
    KuPS (Finska) – Suduva (Litva),
    Djurgarden (Švedska) – Cluj (Rumunjska).

Dinamo je, podsjetimo, igrao već protiv Cluja u Rumunjskoj u 2. pretkolu Lige prvaka i na jedvite je jade prošao, tek poslije izvođenja jedanaesteraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijeka, koja, kako smo spomenuli, nije baš u najboljoj formi, i mora proći ukrajinski Kolos, će se u današnjem ždrijebu jedini od hrvatskih klubova naći u dijelu za nenositelje. Potencijalni su im protivnici pobjednici utakmica;

Sporting (Portugal) – Aberdeen (Škotska),
    Mura (Slovenija) – PSV (Nizozemska),
    Kopenhagen (Danska) – Piast Gliwice (Poljska).

Hajduk po mnogima ima najtežeg protivnika u 3. pretkolu Europa lige, naime, igraju protiv Galatasarayja u Istanbulu, u slučaju pobjede nad kultnim turskim klubom Hajduk bi u play offu mogao dobiti nešto lakšeg protivnika, no problem je kako proći Galatasaray.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rostov (Rusija) – Maccabi Haifa (Izrael),
    Willem II (Nizozemska) – Rangers (Škotska),
    Fehervar (Mađarska) – Reims (Francuska),
    FCSB (Rumunjska) – Slovan Liberec (Češka).

Lokomotiva će u play offu također biti nositelj, a ima lakši posao u 3. pretkolu od Hajduka, Lokosi će u u rundi prije play-offa igrati protiv švedskog Malmöa, a zahvaljujući njihovom koeficijentu, taj par će od 14 sati nositi status nositelja. Potencijalni protivnici u play-offu su:

Apollon Limassol (Cipar) – Lech (Poljska),
    Granada (Španjolska) – Lokomotiv Tbilisi (Gruzija),
    St. Gallen (Švicarska) – AEK Atena (Grčka).

Međutim, jasno je kako hrvatskim klubovima neće biti lako, Lokomotiva i Rijeka slabiji su u odnosu na prošlu sezonu,  Hajduk nije briljirao u 2. pretkolu protiv Renove, a u 3. pretkolu imaju jakog protivnika, Dinamo bi, ako ništa drugo, mogao proći budući da će imati i najlakši put do grupne faze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Play-off se, za razliku od Lige prvaka, igra na jednu utakmicu 1. listopada, a pobjednik će za ulazak u skupine dobiti 3,22 milijuna eura, piše portal 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.