Europsko prvenstvo šah: Slab dan Hrvata

Foto: Thinkstock

U 6. kolu 19. Pojedinačnog Europskog šahosvkog prvenstva u Batumiju na kojem sudjeluju 302 igrača iz 34 zemlje, najbolji hrvatski velemajstori imali su slab dan i porazima pokvarili izglede za plasman na slijedeći Svjetski kup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Šarić je vrlo dobro odigrao otvaranje protiv Poljaka Radoslawa Wojtaszeka i u središnjici postigao potpuno jednaku poziciju. No, tada je došao na nesretnu ideju da krene u napad na kraljevu krilu i oslabio pješačku strukturu pred svojim kraljem. Wojtaszek je u protunapadu u samo nekoliko poteza probio njegovu obranu i osvajanjem figure završio priču. Na sličan način izgubio je i Marin Bosiočić od mladog Rusa Daniila Dubova. U potpuno jednakoj poziciji polakomio se za pješakom ostavivši kralja bez ikakve zaštite, što je Dubov iskoristio u munjevitom protunpadu i osvojio topa. Pobjedu je postigao samo Ante Brkić, koji je uvjerljivo nadigrao Francuza Anthonyja Bellaichea, a Saša Martinović je kao crni možda prerano pristao na podjelu boda jer je u tom trenutku već stajao dosta bolje protiv dobro znanog Ukrajinca Vasilija Ivančuka. Remizirao je i Mladen Palac, koji je još jednom pokazao da ga ne zanima igra „počistivši“ ploču nakon samo 12 poteza.

Važniji rezultati 6. kola:

Wojtaszek-Šarić I. 1:0, Ivančuk-Martinović remi, Bosiočić-Dubov 0:1, Palac-Moiseenko remi, Bellaiche-Brkić 0:1, Bok-Nabaty remi, Inarkiev-Romanov 1:0, Vocaturo-Najer 0:1, Hovhannisian-Demčenko remi, Rahmanov-Paravian remi, Predke-Piorun remi, Sjugirov-Arutinian 1:0, Đukić-Jones 0:1, Martirosian-Guseinov remi, Jakovenko-Alekseenko 1:0 itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslije 7. kola vode sedmorica igrača – Nabaty, Najer, Jones, Bok, Inarkiev, Sjugirov i Wojtaszek sa po 5 bodova, a onda slijedi skupina od čak 19 igrača sa po 4,5 boda u kojoj je i Ivan Šarić. Saša Martinović i Ante Brkić imaju po 4, a Marin Bosiočić i i Mladen Palac po 3,5 boda.

Slijedi jedini dan odmora, a 7. kolo na rasporedu je u subotu 24. ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.