Europsko prvenstvo u šahu: Pobjeda, remi i poraz hrvatskih predstavnika

U glavnom gradu Armenije Erevanu počelo je Pojedinačno otvoreno europsko prvenstvo u šahu na kojem sudjeluje 258 igrača i igračica iz 27 zemalja, a među njima i tri hrvatska predstavnika. Uvjerljivo najviše sudionika je iz Armenije (82) i Rusije (52), a slijede Gruzija (17), Izrael (16) i Ukrajina (13). Hrvatska ima samo tri predstavnika – velemajstore Ivana Šarića, Davorina Kuljaševića i Mladena Palca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvenstvo je vrlo jakog sastava sa čak 128 velemajstora, a kuriozitet je da su među sudionicima čak 22 šahistkinje. Posebno značenje prvenstva je što ima kvalifikacijski karakter jer će 23 prvoplasirana igrača izboriti pravo sudjelovanja na Svjetskom kupu.

Od naših predstavnika na startu je najbolje kotirao Ivan Šarić, koji je s rejtingom od 2661 bodom rangiran kao 31. nositelj. Nažalost, on je slabo startao i neočekivano izgubio od gruzijske šahistkinje Meri Arabidze. Mladen Palac je pobijedio Gruzijku Niku Gvamberiu, a Davorin Kuljašević je remizirao s anonimnim Armencem Vardanianom.

Prvi rejting favorit je Francuz Etienne Bacrot, a najveći suparnici trebali bi mu biti Ukrajinac Pavel Eljanov i Rus Dmitrij Jakovenko, europski prvak iz 2012. godine. Naslov prvaka brani Ukrajinac Aleksander Mojsejenko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveće iznenađenje na startu priredio je Rus Kiril Aleksejenko pobjedom nad su Ukrajincem Antonom Korobovom, a nije se očekivao ni mršavi remi Jakovenka s Armenkom Lilit Mkrtčian, te Mojsejenka s nepoznatim Izraelcem Asafom Givonom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.