FIFA: Blatter ostao predsjednik

epa04772146 (FILE) A file picture dated 01 June 2011 of FIFA President Joseph Blatter (front) and FIFA Executive Committee member Charles 'Chuck' Blazer (back) during the 61st FIFA Congress in Zurich, Switzerland. Nine current and former football officials have been indicted on corruption charges on 27 May 2015 by the US Justice department, just as world governing body FIFA was convening for its congress and presidential election. Four individuals and two corporate defendants have already entered guilty pleas in the case. These including Charles 'Chuck' Blazer, the long-serving former general secretary of CONCACAF and former US representative on the FIFA executive committee and Daryll Warner, son of defendant Jack Warner and a former FIFA development officer. EPA/PATRICK B. KRAEMER *** Local Caption *** 02761452

Švicarac Sepp Blatter (79) ostaje i naredne četiri godine predsjednik Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) nakon što je na izbornom kongresu u Zürichu njegov jedini protukandidat jordanski princ Ali bin Al Hussein odustao od kandidature poslije prvog kruga tajnog glasovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blatter u prvom krugu nije uspio skupiti potrebnih 140 od ukupno 209 glasova, ali je dobio 133 glasa, a Ali 73, uz tri nevažeća listića. Blatter je tako dobio peti mandat na čelu FIFA-e, na čijem je čelu od 1998. godine, ali je njegov izbor zasjenio skandal s uhićenjima bivših i sadašnjih visokih dužnosnika FIFA-e, koji su privedeni u Zürichu dva dana prije izbora pod optužbama koje uključuju korupciju i pranje novca.

FIFA proživljava najgore trenutke od osnutka prije 111 godina, sumnja se da su prilikom dodjele domaćinstva Svjetskih prvenstava 2018. u Rusiji i 2022. u Kataru članovi FIFA-e dobili mito, a zbog najnovijeg skandala čelnu organizaciju svjetskog nogometa napuštaju i sponzori.

“Nogomet se sastoji od emocija koje moraju opstati. Moramo popraviti svoj ugled i to moramo učiniti već od sutra. Oni koji su sudjelovali u kriminalnih aktivnostima, ako ih sud osudi, trebaju snositi odgovornost, ali oni nisu FIFA”, kazao je Blatter u Zürichu, no vremešni Švicarac nema razloga za veliko slavlje nakon reizbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik UEFE Francuz Michel Platini je prije samih izbora zaključio kao postoji mogućnost da će UEFA svoje klubove maknuti iz natjecanja pod okriljem FIFA-e. Kao mogućnost se spominje i da europski članovi istupe iz Izvršnog odbora FIFA-e, a na kongresu u subotu predstoji i odluka o broju mjesta za europske reprezentacije na Svjetskim prvenstvima 2018. i 2022. godine. Vjeruje se da je velika većina europskih saveza glasovala protiv Blattera, a Švicarac je pokupio većinu glasova iz Afrike, Azije i Južne Amerike.

Odmah nakon izbora reagirala je i Bijela kuća, čiji je glasnogovornik Josh Earnest izjavio kako “odluka o predsjedniku FIFA-e ostaje članovima te organizacije, od koje cijeli svijet očekuje korjenite promjene”. Upravo su na optužnicu američkog ministarstva pravosuđa uslijedila uhićenja u Zürichu.

FIFA: Svi predsjednici

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi predsjednici FIFA-e od osnutka 1904. godine:

Robert Guérin (Fra)- 1904.-06.

Daniel Burley Woolfall (Eng) – 1906.-18.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jules Rimet (Fra) – 1921.-54.

Rodolphe William Seeldrayers (Bel) – 1954.-55.

Arthur Drewry (Eng) – 1955.-61.

Stanley Rous (Eng) – 1961.-74.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Joao Havelange (Bra) – 1974.-98.

Joseph Blatter (Švi) – 1998.-?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.