(FOTO) Portugal na krovu Europe: I bez Ronalda ‘pala’ Francuska!

Foto: fah

Nogometna reprezentacija Portugala osvojila je naslov europskog prvaka nakon što je u finalnom susretu na stadionu Stade de France pred 80.000 gledatelja nakon produžetaka pobijedila Francusku 1-0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: fah
Foto: fah

Junak utakmice bio je portugalski napadač Eder koji je u 109. minuti sjajnim udarcem sa 20-tak metara svladao Huga Llorisa. Sjajnu predstavu pružio je i portugalski vratar Rui Patricio obranivši nekoliko iznimno teških udaraca.

Foto: fah
Foto: fah

Francuzi su najbliže golu bili u 90. minuti kada je Andre-Pierre Gignac pogodio vratnicu. Okvir gola pogodili su i Portugalci. Raphael je u 108. minuti uzdrmao vratnicu iz slobodnog udarca.

Finale je obilježila i ozljeda jednog od najboljih nogometaša svih vremena Portugalca Cristiana Ronalda koji je zbog problema s koljenom napustio teren u 25. minuti. Ronaldo je stradao već u osmoj minuti utakmice nakon starta Dimitrija Payeta. Izdržao je na terenu do 25. minute no tada je u suzama napustio teren. Portugalski majstor je na ovom prvenstvu oborio dva rekorda i izjednačio još jedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: fah
Foto: fah

Postao je nogometaš s najviše nastupa na europskim prvenstvima (21), a postao je i prvi nogometaš koji je bio strijelac na četiri europska prvenstva. Dva je pogotka postigao na EP-u 2004., jednog 2008. godine, tri na Euru 2012. i tri u Francuskoj, odnosno ukupno devet golova. S devet postignutih golova Ronaldo je dostigao Michela Platinija koji je do ovog turnira bio najbolji strijelac u povijesti europskih prvenstava. Platini je svih 9 golova zabio na EP-u 1984. godine, kada je predvodio Francusku do naslova prvaka.

Zanimljivo, bilo je to prvo finale u povijesti europskih prvenstava koje je u 90 minuta završilo bez golova.

Portugalu je to bilo drugo finale i prvo slavlje nakon što su na EP-u 2004. pred svojim navijačima zapeli u finalu izgubivši od senzacije turnira Grčke. Trijumfom u Parizu Portugal je postao deseta reprezentacija koja se okitila europskom krunom. Najuspješniji su Nijemci i Španjolci sa po tri titule, Francuzi su ostali na dva euro naslova, europsku titulu su osvojili i Italija, Grčka, SSSR, ČSSR, Danska i Nizozemska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuzima je ovo bilo treće finale i prvi poraz nakon što su slavili 1984. i 2000. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.