Football Leaks razotkriva: Llorisu bonus za poraze, Capello naplaćivao humanitarne utakmice, a Neymar autograme

Foto: fah

Velika afera “Football Leaks”, koja posljednjih dana trese nogometni svijet, otkriva i nevjerojatne detalje iz ugovora brojnih nogometnih zvijezda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je engleski premijerligaš Tottenham dužan francuskom vrataru Llorisu platiti osam tisuća eura za svaku pobjedu, ali i 4,000 eura za poraz.

Roberto Firminho u svom ugovoru s Liverpoolom ima odštetnu klauzulu od 90 milijuna eura, ali uz dodatak kako ne smije preseliti u Arsenal. Mladi Brazilac može u bilo koji klub izuzev “Topnika”.

“Zločesti dečko” europskog nogometa Talijan Mario Balotelli imao je u Liverpoolu ‘bonus za nedobivanje crvenih kartona” u iznosu od dva milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Belgijski reprezentativac Thomas Vermaelen ima klauzulu u ugovoru s Barcelonom koja mu osigurava 100.000 eura po sezoni kao ‘odštetu’ što ga trener može koristiti na bilo kojoj poziciji u sastavu.

Talijanski stručnjak Fabio Capello tražio je 75,000 dolara kako bi vodio momčad zvijezda koju su predvodili Neymar, Cavani i Lavezzi u tri humanitarne utakmice na kojima se skupljao novac za djecu. Na koncu je dobio 50,000 jer je jedna utakmica otkazana.

Branič brazilske reprezentacije i francuskog prvaka PSG-a Thiago Silva u pariškom klubu zarađuje osam milijuna eura po sezoni. Međutim, PSG mu dodatna plaća 12.000 eura za stanarinu, 2,5 milijuna poreznog duga dok je igrao u Italiji, zrakoplovne karte za osam letova na relaciji Pariz – Rio de Janeiro za cijelu njegovu obitelj, bonuse za osvajanje trofeja, te dodatnih 33,333 eura ako poštuje etička pravila kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov sunarodnjak Neymar dobio je 40,000 dolara za 600 autograma. Cristiano Ronaldo je s istom tvrtkom imao ugovor na 50,000 dolara.

Kada je danski reprezentativac Daniel Agger 2014. preselio iz Brondbyja u Liverpool njegov bivši klub se obavezao kako će na svakoj domaćoj utakmici reklamirati Aggerovu tvrtku koju ima zajedno s bratom. Tijekom svake domaće utakmice Brondbyja osam puta po 27 sekundi se reklamira Aggerova tvrrtka.

Dokumenti “Football Leaksa” koji cure u javnost potresli su nogometni svijet. Njemački Der Spiegel nedavno je pisao o utaji poreza Christiana Ronalda i Josea Mourinha, El Mundo Deportivo tvrdi kako je u poreznim utajama sudjelovao i naš Luka Modrić, dok talijanski mediji navode kako je sumnjiv transfer Matea Kovačića iz Dinama u Inter.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom proteklih devet mjeseci, 52 istraživačka novinara iz cijele Europe, uz pomoć desetak web stručnjaka analizirali su podatke, a koristili su kodiranu Internet platformu za komunikaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.