Forma i tržišna cijena Dalićevih Vatrenih: Zašto je hrvatska reprezentacija jedan od većih favorita Europskog prvenstva?

Foto: fah

S obzirom na formu glavnih igrača, pa i onih koji tek dolaze, onih mlađih pred kojima je očito sjajna budućnost, izbornik Zlatko Dalić ima razloga za veliko zadovoljstvo nekoliko mjeseci prije početka Europskog prvenstva.  Sjajna forma i igre hrvatskih nogometaša imaju velikog utjecaja i na njihovu cijenu na nogometnom tržištu. Od Ante Rebića, koji se ove godine preporodio u Milanu, Josipa Brekala u Wolfsburgu, Matea Kovačića u Chelseaju, Borne Barišića u Glasgowu, do povratnika Šime Vrsaljka u Atleticu i standardno odličnog Marcela Brozovića u Interu, koji se s Juventusom ravnopravno bori za naslov prvaka Italije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako piše Večernji list  ”sprema se najunosnije transferno ljeto hrvatskih nogometaša, s potencijalnim odštetnim iznosima i do čak 150 milijuna eura,što bi bio apsolutni rekord svih prijelaznih rokova kad su u pitanju naši reprezentativci. ”

Eintracht je nakon sjajnih igara Rebića u Milanu istaknuo astronomsku odštetu za hrvatskog napadača od čak 40 milijuna eura, iako je to malo u kontekstu nekih drugih transfera u kojima su odštete i preko 100, pa i 200 milijuna eura.

”Kada bi se Boban i Milan na ljeto odlučili otkupiti robusnoga, plećatoga, beskompromisnoga Imoćanina, bio bi to drugi najveći transfer jednoga hrvatskog reprezentativca nakon što je Mateo Kovačić prošloga ljeta prešao iz Reala u Chelsea za 45 milijuna eura. Eintrachtov odštetni zahtjev otprilike je u skladu s Rebićevom trenutačnom reputacijom jednoga od najmoćnijih napadača talijanske Serie A, ali i s njegovom tržišnom vrijednošću od 30 milijuna eura. Rebić je, istina, još više vrijedio na kraju prošle sezone, 40 milijuna eura, nakon što je u finalu njemačkog kupa u dresu Eintrachta torpedirao Bayern”, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U samom susjedstvu Ante Rebića, nalazi se Marcelo Brozović, igrač Intera nakon povratka s Europskog prvenstva, na kojem bi njegova cijena mogla još samo dodatno rasti, mogao bi izabrati novi klub uz odštetu koja je fiksna, a koja iznosi 60 milijuna eura. Brozović je na nogometnom tržištu trenutno najskuplji hrvatski nogometaš.  Marcelo će, čak i bez obzira gdje će nastupati u novoj sezoni, uz Marija Mandžukića u Kataru te Luke Modrića u Realu, postati najbolje plaćeni hrvatski nogometaš.  Naime, Marcelo je postao zaštitni znak Intera te jedan od najboljih veznjaka talijanske lige i trenutno ne razmišlja o napuštanju milanskog kluba. No, ako se pojavi netko tko će za Brozovića biti spreman platiti odštetu od 60 milijuna eura neće imati izbora i naš će reprezentativac napustiti milanski klub.  Inter to može spriječiti ako Brozoviću u sljedeća dva mjeseca ponudi novi ugovor.

Na ljeto je izgledno da bi Barcelonu mogao napustiti Ivan Rakitić, koji je već nekoliko puta bio na izlaznim vratima, no, ipak je odlučio ostati uvjeren u svoju kvalitetu koju je više puta potvrdio na Camp Nou.  Navodno je potražnja za Rakitićem velika, a uza sve ulazi u posljednju godinu ugovora s ponosom Katalonije. Rakitć će navodno ili u Italiju ili će otići u Atletico.

”Prijelomnica karijere ovoga ljeta čeka i 27-godišnjega lijevoga braniča vatrenih Bornu Barišića, kojega Glasgow Rangers očito više ne može zadržati. Iako mu je ove zime produljio ugovor”, piše Večernji list, a Bornin zastupnik Ives Čakarun za Večernjak kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Bornin prioritet u ovom trenutku je Glasgow Rangers, u kojemu je, pod vodstvom Stevena Gerrarda, znatno igrački napredovao. U zimskom prijelaznom roku za Bornu je već vladao veliki interes klubova s Kontinenta. Najkonkretniji je bio Napoli, no Rangers je odbio sve ponude želeći zadržati jednoga od svojih najboljih igrača. Bio je to u tom trenutku najbolji interes i kluba, i igrača. Oni Bornu u Glasgowu jako cijene i žele s njim nešto osvojiti, jer su već dosta dugo bez trofeja.”

Na ljeto će se okolnosti glede transfera Borne Barišića promijeniti?

”Da, nakon završetka sezone, a s obzirom na to kakva je potražnja za Bornom, Rangers će sigurno početi razmatrati nove ponude. Bit će to sasvim nova pozicija za Barišića”,  dodao je Čakarun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Našemu igraču u Rangersu, koji ovu sezonu igra u životnoj formi, otvoreni su sasvim novi horizonti. U fokusu su mu engleski Premiership i Primera, iz koje najkonkretnije korake poduzima Valencia. Saznajemo da odšteta za Bornu neće biti manja od deset milijuna eura.

Na kraju, novu rasprodaju ovoga ljeta sprema i Dinamo, čiji će glavni igrači, Dominik Livaković i Bruno Petković, biti u izlogu na Europskom prvenstvu. Livaković je, uvažavajući Bjeličin dobronamjeran savjet, prošloga ljeta odbio ponudu Montpelliera, no ovoga ljeta više neće, niti on niti Dinamo oklijevati s prodajom. Tako će Livaković postati naš najskuplji vratar u povijesti. Dinamov saldo nakon prodaje Petkovića i Livakovića trebao bi nadolazećega ljeta narasti najmanje za 25 milijuna eura, što možda nije konačna svota jer na prodaju su naravno – svi.

Osim spomenutoga dvojca, najveća je pomamama za Mislavom Oršićem, igračem koji se probio i do reprezentacije, ali teško će upasti na Dalićev popis za Euro.

Najplodnije transferno ljeto hrvatskih nogometaša bilo je 2015. godine, kada su četvorica reprezentativaca; Perišić, Kovačić, Mandžukić i N. Kalinić, zajedno dosegnuli cijenu od 85 milijuna eura. Najskuplji hrvatski nogometaš u povijesti još uvijek je Mateo Kovačić, igrač za kojega su tri europska prvaka, Inter, Real Madrid i Chelsea, iskeširali čak 94 milijuna eura. A taj je bogomdani talent u hrvatskoj reprezentaciji još uvijek – džoker s klupe. I to govori kakvim bogatstvom u ovom trenutku raspolaže Zlatko Dalić”, zaključuje Večernji list

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A tu su još i Nikola Vlašić, Marko Pjaca, koji se pokušava u Anderlechtu ponovno vratiti ozbiljnom nogometu, Andrej Kramarić u Hoffenheimu, Ivan Perišić u Bayernu… Zaista, ako ćemo o kvaliteti igrača hrvatske reprezentacije Hrvatska je svakako jedan od favorita predstojećeg Europskog prvenstva. No, dakako, potrebno je uz kvalitetu na velikim natjecanjima i malo sreće te dobro suđenje i VAR koji bi konačno mogao biti na našoj strani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.