(FOTO) Alkarski vojvoda čestitao državnom vrhu na govorima u Kninu: ‘A najviše hvala što ste odlikovali postrojbe HVO-a’

Sinj, 09.08.2020. - Održava se 305. Sinjska alka na kojoj se natječe 17 alkara, a alkarske svečanosti održavaju se pod posebnim okolnostima zbog pandemije koronavirusa. foto HINA/ Miroslav LELAS/ lm

U tijeku je 305. SInjska alka na kojoj nastupa svih 17 alkara koji su se prethodna dva dana natjecali u Bari i Čoji. Za razliku od Bare, koju prate brojni Sinjani, i Čoje, kada im se pridruže mještani susjednih mjesta, za Alku se tradicionalno u Sinj stiže iz svih dijelova Hrvatske, ali i svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stigli su i brojni političari koje možete vidjeti na slikama.

U Sinju je generalni pokrovitelj Alke predsjednik RH Zoran Milanović, koji je i sam Glavičanin, dakle iz okolice Sinja, sa suprugom koja je u ljubičastom plijenila pozornost na prijamu u Alkarskim dvorima, premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, također sa suprugom, velik broj ministara među kojima su Marija Vučković, Josip Aladrović, Tomo Medved, Nina Obuljen te europarlamentarnih i saborskih zastupnika, predvođenih Sinjaninom Mirom Buljem koji je ugostio Nikolu Grmoju, Marina Miletića i druge mostovce, a tu je i Ivan Penava iz Domovinskog pokreta.

Alkarski vojvoda Boško Ramljak je u svom pozdravnom govoru zahvalio predsjedniku Zoranu Milanoviću, premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću na njihovim govorima u Kninu, a posebno se zahvalio na odlikovanju HVO- a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte govor u nastavku:

“Na ovoj istoj stazi naši su preci prije više od tri stoljeća utemeljili Sinjsku alku i sačuvali je do naših dana. Za nas u Sinju i alkarskom kraju, ali i cijeloj Hrvatskoj i znatno šire, Alka je puno više od viteškog turnira. Ona predstavlja našu osobnu i kolektivnu memoriju za sve patnje i stradanja, ali i sve naše uspjehe i pobjede.

Prije nepuna tri desetljeća ponovno smo bili izloženi patnji i stradanju zbog velikosrpske agresije. A unatrag nekoliko dana obilježili smo 25. obljetnicu vojno-redarstvene akcije Oluja u kojoj smo vojno porazili agresora i oslobodili svoju zemlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S ponosom ističem da je u Oluji svoj veliki doprinos dalo na tisuće sinova alkarskog kraja – a svi moji prethodnici alkarske vojvode bili su istaknuti sudionici Domovinskog rata i Oluje.

Danas smo ponovno na crti bojišnice. Zajedno s cijelim svijetom borimo se protiv nevidljivog neprijatelja kojega nazivamo koronavirus. Alkarima i Alci koronavirus nije prvi neprijatelj te vrste.

Hvala hrvatskim zdravstvenim vlastima što su nam dopustili da održimo kontinuitet Alke jer su alkari kroz svoju dugu povijest najmanje tri puta održavali Alku u sličnim okolnostima. 1855. godine kada je u Sinju vladala epidemija kolere. Od 1918. do 1920. godine u vrijeme velike epidemija španjolske gripe. Isto tako održali smo Alku 1938. godine kada je u Sinju, koji je po broju stanovnika bio pet puta manji nego danas, harao trbušni tifus koji je odnio 40 života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poučeni mogućim još većim posljedicama današnju Alku održavamo u posebnim okolnostima i po preporukama epidemiologa, uvjereni da i u ovoj bitci kao i onoj slavnoj 1715. godine nad nama bdije naša nebeska zaštitnica, Čudotvorna Gospa Sinjska.

Pandemija koronavirusa ostavit će negativne tragove na ekonomiji cijelog svijeta pa tako i Hrvatske.

Zato zahvaljujem Vladi s gospodinom Plenkovićem na čelu na svemu što je do sada napravila da bi spasila hrvatsko gospodarstvo i radna mjesta kao i na svemu što radi i organizira kako bi posljedice koronavirusa u zdravstvenom i gospodarskom smislu bile što manje.

Već sam rekao kako ću zbog ovih izvanrednih okolnosti govoriti kratko, ali ipak ne toliko da bi prešutio ili se pravio da nismo čuli i shvatili geste i govore državnog vrha u Kninu, prigodom proslave 25. godišnjice pobjede nad velikosrpskom agresijom!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesmo, čuli smo ih i dobro razumili!

Poštovani predsjedniče RH, čestitam vam na državničkom govoru i pruženoj ruci pomirenja, a najviše od srca Vam se zahvaljujem zato što ste odlikovali postrojbe HVO-a, našu braću i suborce koji su s nama rame uz rame, branili i oslobađali našu Domovinu. Oni jesu to zaslužili – ali sve jedno hvala Vam.

Poštovani predsjedniče Sabora i Vama čestitam i zahvaljujem na izvrsnom govoru u Kninu i emocijama koje ste iskazali za nas branitelje.

Poštovani predsjedniče Vlade, nakon što sam odslušao Vaš snažni državnički govor – kao dva puta ranjeni dragovoljac Domovinskog rata otvoreno želim reći da je naša Hrvatska postala nova, bolja država i društvo.

Tako se ponašaju i govore pravi pobjednici. Čestitam i hvala Vam na tome.

Ne bi valjalo preskočiti četvrtog govornika u Kninu, on je još 16.11.2012. godine nakon oslobađajuće presude izrekao: Rat pripada povijesti – okrenimo se budućnosti

Ako to nismo 2012. godine svi shvatili, danas 2020. godine dok COVID-19 nemilosrdno hara širom svijeta- došlo je vrijeme da shvatimo što nam je tada želio poručiti general Ante Gotovina.

Alkari, ocijenio sam da ste uvježbali junačku desnicu i izoštili oko sokolovo kako biste na svojim brzim konjima viteški jurišali kopljima na alkarsku metu.

Alkarski momci, ponosno stupajte u alkarskoj povorci, baš onako kako su to činile generacije vaših očeva, djedova i pradjedova na ovoj istoj stazi.

Proglašavam 305. alkarsko nadmetanje otvorenim i neka vam je sritno!”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.