(FOTO) Godišnje nagrade i veliki dan hrvatskog sporta: Luka Modrić i Sandra Perković najbolji sportaši Hrvatske, Vatreni najbolja momčad…

Foto: fah

Luka Modrić i Sandra Perković najbolji su sportaši Hrvatske, dok je hrvatska nogometna reprezentacija najbolja momčad u tradicionalnom izboru Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) koji je održan u srijedu navečer na Velikom danu hrvatskog sporta u zagrebačkome hotelu Westin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kapetan hrvatske reprezentacije Modrić prvi je nogometaš koji je slavio u izboru HOO-a, a Perković je već sedmu godinu zaredom najbolja što nije uspjelo nijednoj hrvatskoj sportašici.

Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah

Sandra Perković je ove godine u Berlinu po peti puta obranila naslov europske prvakinje, što je rekord među atletičarkama u svim disicplinama, svih sedam najdužih hitaca sezone u svijetu su njeni, a samo bolest ju je spriječila da ne osvoji i Dijamantnu ligu. Naime, Sandra je uvjerljivo slavila na sva četiri mitinga, no zbog novih pravila nije bila ukupna pobjednica jer je došla bolesna na finale u Bruxellesu i izgubila, a još je bizarniji bio nastup na Kupu kontinenata u Ostravi, gdje je Sandra bacila disk najdalje, a zbog tragikomičnih pravila nije pobijedila. Sandra je pobijedila u izboru ispred streljačice Snježane Pejčić, brončane sa SP-a, te europske prvakinje u taekwondu Kristine Tomić.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sedam godina zaredom sam najbolja sportašica, a to nisam mogla ni sanjati. Sljedeća godina je uvertira za 2020. godinu i Olimpijske igre, kada ću napraviti nešto neopisivo”, kazala je u svom stilu Sandra.

Luka Modrić je imao sezonu iz snova, s Realom je ponovno bio europski prvak, a s reprezentacijom svjetski doprvak. Prvi je nogometaš u povijesti koji je osvojio sva četiri prestižna izbora za najboljega. Modrić je najbolji nogometaš Svjetskog prvenstva u Rusiji, najbolji svjetski nogometaš u izboru FIFA-e, najbolji europski nogometaš u izboru UEFA-e i osvajač Zlatne lopte kao najbolji svjetski nogometaš u izboru magazina France Football. Modrić je izabran u konkurenciji svjetskog prvaka i europskog doprvaka u karateu Ivana Kvesića i dvostrukog svjetskog doprvaka u streljaštvu Petra Gorše. Kako je Modrić s Realom na Svjetskom klupskom prvenstvu u UAE-u, nagradu je u njegovo ime primio njegov otac Stipe.

Hrvatska nogometna reprezentacija proglašena je za momčad godine ispred teniske Davis cup reprezentacije i svjetskih doprvaka rukometaša na pijesku. Nagradu je primio izbornik Zlatko Dalić, koji je proglašen i za najboljega trenera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Moji reprezentativci su ipak najzaslužniji za ovu nagradu za najboljega trenera. Velika sinergija nas je dovela do najvećeg uspjeha hrvatskog nogometa u povijesti, ali nadamo se da toga biti još. Pokazali smo da je sve moguće, i da ‘mali mogu biti veliki’. Imamo dobre igrače koji mogu napraviti rezultat, stvorilo se zajedništvo u reprezentaciji i to moramo iskoristiti u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, a onda i na samom EURU”, kazao je Dalić.

Nogometna reprezentacija dobila je i priznanje za najvećega promicatelja Hrvatske u svijetu, a nagradu je primio predsjednik Hrvatskoga nogometnoga saveza Davor Šuker.

Nagrada za najuspješniji sportski par, štafetu ili posadu pripala je svjetskim i europskim prvacima u dvojcu bez kormilara braći Valentu i Martinu Sinkoviću. Tek nešto više od godinu dana kako su prešli iz dvojca na pariće u dvojac bez, Sinkovići su i u novoj disciplini pokorili svijet. U Glasgowu su prvo uzeli naslov europskog prvaka, a potom u Plovdivu došli i do svjetskog zlata. U ovoj kategoriji drugo mjesto su osvojili još jedna braća – Šime i Mihovil Fantela – koji su, kao i Sinkovići, također promijenili disciplinu (klasu) i u danskom Aarhusu senzacionalno osvojili naslov svjetskih prvaka u klasi 49er.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najuspješnija ekipa je hrvatska ženska karate reprezentacija u sastavu Ana Marija Bujas Čelan, Ana Lenard, Marina Barac i Alesandra Hassani, koja je na Europskom prvenstvu osvojila broncu u disciplini borbe. Karatistice su slavile ispred samostrel reprezentacije i odbojkaške reprezentacije.

Posebna nagrada HOO-a za promicanje sporta otišla je hrvatskoj muškoj teniskoj reprezentaciji koja je pobjedom nad Francuskom u Lilleu po drugi puta u povijesti osvojila pokal Davis cupa.

Biciklist Marin Ranteš dobitnik je nagrade HOO-a za fair-play, a trofej Međunarodnog olimpijskog odbora “Olimpizam na djelu” u kategoriji ravnopravnosti spolova dobila je Morana Paliković Gruden.

I na kraju, dodijeljene su posebne nagrade HOO-a “Matija Ljubek”, a dobitnici su Vjekoslav Šafranić i Branko Omazić iz Zagreba, Šibenčani Danko Jerković i Ante Tanfara te rukometni klub Rudar iz Ruda pokraj Samobora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: fah

Velikom danu hrvatskog sporta nazočio je i premijer Andrej Plenković, koji je čestitao našim sportašima na velikim uspjesima.

Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah

“Cijela Hrvatska živi s vašim uspjesima, koji su i uspjesi Hrvatske, a vi dokazujete da smo nacija s pobjedničkim mentalitetom i karakterom. Svi smo pratili Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji i to je bio megadogađaj koji je prelazio okvire sporta, a lijepo je bilo pratiti i naše tenisače, koji su u Lilleu osvojili Davis Cup i napravili ‘slatku osvetu’ našim francuskim prijateljima. Uloga države i Vlade je da potaknemo hrvatski sport, pa smo povećali proračun Središnjeg državnog ureda za šport s 200 na 300 milijuna kuna, a počeli smo i povlačiti sredstva iz Europskog socijalnog fonda za projekte u sportu”, kazao je premijer Plenković.

Uz njega, proslavi su nazočili i ministar financija Zdravko Marić, posebni izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i bivši izbornik Miroslav Ćiro Blažević, a kao posebni gost japanski veleposlanik u RH Keiji Takeguchi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.