(FOTO) Ivo Zorica slavodobitnik 305. Sinjske alke

Sinj, 09.08.2020. - Održava se 305. Sinjska alka na kojoj se natječe 17 alkara, a alkarske svečanosti održavaju se pod posebnim okolnostima zbog pandemije koronavirusa. Na fotografiji alkar Andrija Hrgović. foto HINA/ Miroslav LELAS/ lm

Ivo Zorica slavodobitnik je 305. Sinjske alke. Skupio je ukupno sedam punata, a u sridu je pogodio u drugoj trci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvoj trci četiri su alkara pogodila u sridu. Ivica Filipović Grčić, Ante Runje, Frano Talaja i Nenad Marić u nastavak natjecanja ušli su s tri punta. Nakon druge trke vodstvo je preuzeo Ivo Zorica s ukupno pet punata, slijedili su ga Josip Čačija, Marić, Talaja i Alen Poljak s četiri punta.

U treću trku ušla su dva alkara manje, znači njih 15. Nakon što su debitant Martin Šušnjara i Marić skupili šest punata, na vrh se vratio Ivo Zorica s pogotkom u ‘u dva’ i ukupno sedam punata.

Nastupilo je svih 17 alkara koji su se prethodna dva dana natjecali u Bari i Čoji. Za razliku od Bare, koju prate brojni Sinjani, i Čoje, kada im se pridruže mještani susjednih mjesta, za Alku se tradicionalno u Sinj stiže iz svih dijelova Hrvatske, ali i svijeta. Među običnim pukom tamo stižu i brojni političari, ali i poznate osobe. Uživa se u bogatim delicijama sinjskog i cetinskog kraja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvan Sinja, Alka se trčala četiri puta i to u Splitu 1832., u Beogradu 1922., u Zagrebu 1946. i u Vukovaru 2017. godine. Najdugovječniji alkarski vojvoda je bio Vicko Grabovac s 28 zapovijedanja alkarskom feštom, potom Bruno Vuletić koji je bio vojvoda 21 put i Ivan Vuletić 17 puta.

Najstariji pisani spomen o Sinjskoj alci potječe iz 1784. godine. Na Alci može najmanje sudjelovati 11 i najviše 17 alkara, a slavodobitnik je onaj koji u tri utrke skupi najviše punata. Svaki pogodak u sridu slavi se oglašavanjem limene glazbe i pucnjima iz mačkula, odnosno starinskoga topa, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.