(FOTO) Rezervna momčad Hrvatske šokirala europske prvake!

Hrvatska nogometna reprezentacija osvojila je prvo mjesto u skupini D na EURU u Francuskoj nakon što je u susretu 3. kola u Bordeauxu svladala branitelja naslova Španjolsku sa 2-1 (1-1).

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Španjolska je povela golom Alvara Morate u 7. minuti, na 1-1 poravnao je Nikola Kalinić u 45., da bi pobjedu za prvo mjesto Hrvatskoj osigurao Ivan Perišić u 87. Usto je u 72. minuti Danijel Subašić obranio 11-erac Sergiju Ramosu.

Hrvatska je natjecanje u skupini osvojila prvo mjesto sa sedam bodova, Španjolska je druga sa šest, Turska, koja je sa 2-0 (1-0) u Lensu svladala Češku, je treća s tri boda, dok je Češka ostala posljednja s jednim bodom. Hrvatska će tako u osmini finala igrati u subotu u 21 sat u Lensu protiv jedne od trećeplasiranih reprezentacija iz skupine B, E ili F.

Španjolci su izašli u najjačem sastavu, a hrvatski izbornik Ante Čačić značajno je promijenio početnu postavu, na klupi za pričuve ostali su lakše ozlijeđeni Modrić i Mandžukić, te Brozović, Strinić i Vida, koji imaju žute kartone, pa bi zbog novih opomena mogli propustiti osminu finala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je Šime Vrsaljko ušao na poziciju lijevog braniča umjesto Strinića, a Tin Jedvaj na poziciju stopera umjesto Domagoja Vide. Upravo su Vrsaljko i Jedvaj bili najgori. Vrsaljko je bio jednako očajan u obrani i napadu, a Jedvaj je stalno bio loše postavljen i uvijek je kasnio u intervenciji.

Marko Rog i Marko Pjaca, koji su ušli u vezni red, u prvom poluvremenu bili su gotovo nevidljivi, ali u nastavku su pružili solidne partije. Nikola Kalinić je bio na visini zadatka i odlično je zamijenio Mandžukića. Uz Perišića i vratara Subašića, bio je naš najbolji igrač.

Prvu priliku na utakmici imao je Dario Srna u 6. minuti, ali je njegov udarac sa 15 metara iskosa prohujao visoko iznad gola. No, već minutu kasnije Španjolci su poveli. Neodlučnost hrvatskih igrača i loše postavljeni Vrsaljko i Jedvaj omogućili su da akcija Fàbregasa i Davida Silve dovede u gol-šansu Moratu koji iz neposredne blizine pogađa mrežu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolci su stvorili još tri ozbiljne situacije u prvom poluvremenu. U 23. minuti David Silva je pucao sa vrha kaznenog prostora, ali Subašić je na mjestu, a pet minuta kasnije udarac Nolita blokirao je Ćorluka.

U 44. minuti Jedvaj je “zaspao” i Morata mu je ušao iza leđa, ali na našu sreću španjolskom napadaču lopta je pobjegla.

Nakon španjolskog vodstva Hrvatska je zaprijetila u 12. i 14. minuti. Prvo je Rakitić presjekao loptu na polovici Španjolaca i time gurnuo Kalinića u kontru. Kalinić je iz trka dobro pucao sa 20 metara, ali De Gea je obranio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 14. minuti Kalinić je izbio loptu neopreznom De Gei koji se je poigravao u svom kaznenom prostoru, a Rakitić je iz prve opalio odličan lob, ali loptu je zaustavila greda.

Hrvatska je došla do poravnanja u 45. minuti. Perišić je na lijevom boku “promiješao” Juanfrana i odlično ubacio u peterac, a Nikola Kalinić majstorskim potezom zabio je za 1-1.

U nastavku prvu prigodu imao je Morata u 54. minuti, ali lopta je prohujala iznad gola.

Tri minute kasnije Srna se probija po desnom boku i ubacuje za Jedvaja čiji udarac brani De Gea, a odbijenu loptu Pjaca zahvaća škaricama, ali nažalost pored gola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 64. minuti nizozemski sudac Kuipers mogao je dosuditi penal za Hrvatsku nakon što je Ramos sapleo Pjacu u kaznenom prostoru, ali je ostao nijem.

No, nekoliko minuta kasnije poklonio je penal Španjolcima, jer je navodno Vrsaljko oborio Davida Silvu. Hrvatski igrači, a posebno kapetan Srna oštro su protestirali, ali bezuspješno.

Tako je u 72. minuti Sergio Ramos dobio priliku da iz penala ponovno dovede u vodstvo Španjolsku, ali Subašić ga je pročitao i sačuvao je našu mrežu. Prije izvođenja penala kapetan Srna je nešto šapnuo našem golmanu.

I kad se činilo da će utakmica završiti remijem, dvojica najboljih Hrvata na utakmici Kalinić i Perišić izveli su “turbo kontru”. Izbijenu loptu Pjace prihvatio je Kalinić koji je brzo krenuo u napad i potom uposlio Perišića koji je dojurio je sa lijevog boka, a zatim je sa 12 metara iskosa pogodio mrežu za pobjedu 2-1.

HRVATSKA – ŠPANJOLSKA 2-1

HRVATSKA: Subašić – Srna, Ćorluka, Jedvaj, Vrsaljko – Rog (82. Kovačić), Badelj – Pjaca (92. Čop), Rakitić, Perišić (94. Kramarić) – N. Kalinić.

ŠPANJOLSKA: De Gea – Juanfran, Pique, Ramos, Alba – Fabregas (84. Thiago), Busquets, Iniesta – Silva, Morata (67. Aduriz), Nolito (60. Soriano).

STRIJELCI: 0-1 Morata (7), 1-1 Nikola Kalinić (45), 2-1 Perišić (87).

SUDAC: Bjorn Kuipers (Nizozemska)

STADION: Matmut Atlantique

GLEDATELJA: 40.000

Nije bilo nereda

Usprkos najavama o mogućim novim neredima napadača na reprezentaciju, utakmica između Hrvatske i Španjolske u Bordeauxu protekla je u sjajnom raspoloženju.

Hrvatski navijači su bili sjajni, baš kao i protiv Turske u Parizu, te veći dio utakmice protiv Češke u Saint Etienneu. Ovoga puta nije bilo pirotrehnike, niti incidenata na tribinama, tek jedan ‘topovski udar’ nakon što je Nikola Kalinić izjednačio u 45. minuti.

Kada je Ivan Perišić zabio za 2-1 na tribinama je nastala ‘ludnica’ bez ijednog incidenta. Pjevalo se i slavilo osvajanje prvog mjesta u skupini i prolaz u osminu finala.

Jedina ‘gužva’ na tribini s hrvatskim navijačima nastala je u 30. minuti, ne zbog divljanja napadača, već jer je jednom navijaču pozlilo, pa je iznesen na nosilima sa stadiona.

Čini se kako je UEFA ovoga puta ozbiljno shvatila prijetnje o mogućem novom prekidu. Premda je i do sada policija bila na svakom koraku, bojazan oko novih nereda očito je natjerala i Francuze da ozbiljnije shvate svoje propuste u organizaciji utakmice Hrvatska – Češka. Dio francuskih stručnjaka za sigurnost bio je zgrožen činjenicom da su hrvatski navijači na stadion unijeli toliko baklji i topovski udar.

UEFA je u Bordeaux poslala svog “prvog sigurnjaka” kako bi provjerio funkcioniraju li sve službe. Oko stadiona je bilo neobično puno specijalne policije. Postrožena je i kontrola na ulazima za novinare, ali i na ulazima za gledatelje, posebice na ulazima ispred tribine s našim navijačima.

Policija je svoje ljude imala na i tribini među hrvatskim navijačima, posebice nakon što je objavljeno da huligani pripremaju novi napad, ovoga puta na nizozemskog suca Bjorna Kuipersa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.