(FOTO) Sjajni Čilić odveo Hrvatsku u polufinale Davis Cupa, sada slijedi SAD

Foto: fah

Hrvatska Davis Cup reprezentacija plasirala se u polufinale nakon što je u Varaždinu u nedjelju Marin Čilić pobijedio za dva sata igre Kazahstanca Mihaila Kukuškina s 6-1, 6-1, 6-1 i donio hrvatskim tenisačima u četvrtfinalu nedostižno vodstvo od od 3-1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska će u polufinalu u rujnu ugostiti tenisače iz SAD-a koji su još u subotu osigurali pobjedu kod kuće protiv Belgije.

Čilić je u nedjelju ostavio Kukuškina, 92. igrača svijeta, bez imalo šansi da ostavi Kazahstance u igri, a u meču koji je trajao . Od samog početka Marin se postavio kao treći tenisač svijeta, a vidno demoraliziirani Kukuškin, za razliku od meča s Bornom Ćorićem u petak, nije imao nikakvo oružje da ugrozi najboljeg hrvatskog igrača. Čilić je u dva pojedinačna meča u Varaždinu izgubio svega osam gemova, tri mu je uzeo Kukuškin, a pet Dmitrij Popko u petak.

Marin je odmah na početku meča pokazao zašto je treći na svijetu, za samo 38 minuta dobio je prvi set s 6-1. Čilić se postavio odlučno i čvrsto, bio je agresivan na Kukuškinov servis koji je uzimao u drugom i šestom gemu, a Kazahstanac je uspio dobiti samo jedan gem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čilić je nastavio s odličnom igrom i u drugom setu i odmah je u drugom gemu oduzeo Kukuškinov servis, a to je ponovno učinio još dvaput za uvjerljivih 6-1. Drugi set je trajao svega 31 minutu.

U trećem setu Marin je ponovio recept iz prethodna dva – odmah je uzeo Kukuškinov servis, a Kazahstancu je dopustio tek počasni gem kod 5-0, kada je propustio i tri meč-lopte te produžio meč za 15-tak minuta. Čiliću je za pobjedu trebalo još čak pet meč-lopti jer je Kukuškin najveći otpor u meču pružio tek na samom kraju.

Bio je to četvrti ogled Čilića i Kukuškina te treća pobjeda Međugorca koji je slavio u Moskvi (2014) i US Openu (2015), dok je Kazahstanac dobio njihov prvi međusobni dvoboj u Sankt Peterburgu prije deset godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska će u rujnu biti domaćin polufinalnog ogleda s Amerikancima, a kao gradovi domaćini neslužbeno se spominju Zagreb, Zadar i Split.

U dosadašnja četiri međusobna Davis Cup dvoboja, naši su tenisači sva četiri puta slavili protiv Amerikanaca. Prvu pobjedu ostvarili su Ivan Ljubičić i Goran Ivanišević 2003. godine u Zagrebu (4-1) u 1. kolu Svjetske skupine. Ivan Ljubičić i Mario Ančić kreirali su senzaciju pobijedivši Andrea Agassija, Andyja Roddicka i braću Bryan 2005. u 1. kolu Svjetske skupine u Carsonu, predgrađu Los Angelesa. Bilo je 3-2 za naše tenisače koji su te godine osvojili veliki srebrni pehar. Marin Čilić i Ivo Karlović donijeli su 3-2 pobjedu nad Amerikancima u četvrtfinalu 2009. na zemljanoj podlozi u porečkoj dvorani Žatika. Posljednju pobjedu kreirali su Marin Čilić, Borna Ćorić i Ivan Dodig, kad su u Portlandu 2016. preokrenuli četvrtfinalni dvoboj u kojem su domaći tenisači nakon prvog dana vodili sa 2-0.

HRVATSKA – KAZAHSTAN 3-1

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marin Čilić – Mihail Kukuškin 6-1, 6-1, 6-1

Subota:

Ivan Dodig/Nikola Mektić – Timur Habibulin/Aleksandar Nedovjesov 6-7 (2), 6-4, 6-4, 6-2

Petak:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marin Čilić – Dmitrij Popko 6-2, 6-1, 6-2

Borna Ćorić – Mihail Kukuškin 6-3, 6-7 (5), 4-6, 2-6

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.