(FOTO, VIDEO) Ludo slavlje navijača i igrača: Istanbul ponovno sretan za Liverpool

Foto fah

Istanbul je ponovno bio sretan za Liverpool, a baš kao što su 2005. naslov prvaka Europe u ovom gradu osvojili raspucavanjem sa 11 metara, tako su po četvrti put u povijesti osvojili i UEFA Super kup svladavši Chelsea sa 3-2 (2-2, 1-1).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah

Španjolski vratar Adrian postao je junakom Liverpoolove pobjede, jer je u petoj seriji raspucavanja obranio udarac Tammyja Abrahama koji je loptu poslao po sredini vrata, ali je vratar Liverpoola pročitao njegovu namjeru i nogom obranio udarac. Slavlje Liverpoolovih igrača moglo je početi. U prvom Super kupu u kojem su se sastala dva engleska kluba, svladali su Chelsea kojemu je to bio treći poraz u ovom natjecanju. Ostali su na jedinom trofeju osvojenom 1998. godine, a jedina su momčad koja je dvaput na jedanaesterce izgubila Super kup.

Dvoboj je odlično počeo za momčad Franka Lamparda. Francuski napadač Olivier Giroud doveo je Chelsea u vodstvo u 36. minuti na asistenciju američkog reprezentativca Christiana Pulišića. Liverpool je do izjednačujućeg pogotka stigao već u trećoj minuti drugog poluvremena. Strijelac je bio Snegalac Sadio Mane, a asistent Brazilac Roberto Firmino koji je ušao u igru na početku drugog dijela.

Do kraja osnovnog dijela rezultat je ostao 1-1. U produžetku je Liverpool poveo sa 2-1 pogotkom Manea u 95. minuti, a u ulozi asistenta ponovno je bio Firmino. Chelsea je do izjednačujućeg pogotka došao u 101. minuti, nakon što je francuska sutkinja Stephanie Frappart dosudila kazneni udarac, a siguran realizator bio je Jorginho. Do isteka produžetka više nije bilo golova pa je odluka o pobjedniku Super kupa po drugi put u povijesti pala udarcima sa 11 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Liverpool su redom bili precizni Firmino, Fabinho, Origi, Alexander-Arnold i Salah, iako je dvaput Kepa pročitao stranu i imao loptu na ruci. Za Chelsea su precizni izvođači bili Jorginho, Barkley, Mount i Emerson.

Mateo Kovačić je bio u početnoj postavi Franka Lamparda i dobro obavio posao u veznom redu, kako u defenzivi, tako i u izgradnji akcija, a u 32. minuti ga je Liverpoolov vratar Adrian padom u noge spriječio da se upiše u strijelce. Hrvatski reprezentativac je iz igre izašao u 101. minuti, kad ga je zamijenio Ross Barkley. Nažalost, promašajem Abrahama s bijele točke hrvatski reprezentativac ostao je na dva Super kupa osvojena u s Real Madridom (2016. i 2017.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je to šesti nastup Liverpoola u europskom Super kupu, a “crveni” su po četvrti put postali pobjednicima. Liverpool je bio i posljednji engleski klub koji je osvojio ovaj pehar, kad je 2005. godine u produžetku nadigrao moskovski CSKA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Chelsea je četvrti put bio u borbi za europski Super kup. “Plavi” su jedini put podigli ovaj trofej 1998. pobjedom nad Real Madridom, a dvaput zaredom su poraženi u finalima: 2012. od Atletico Madrida, a 2013. godine od Bayerna nakon raspucavanja sa 11 metara.

Utakmica na Bešiktaš Parku u Istanbulu ostat će upamćena i kao prvi dvoboj nogometaša najviše europske razine u kojem je pravdu dijelila sutkinja. Ta je čast pripala Francuskinji Stephanie Frappart, a pomagale su joj sunarodnjaknja Manuela Nicolosi i Irkinja Michelle O’Neill.

LIVERPOOL – CHELSEA 3-2 (2-2, 1-1, 0-1)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istanbul. Bešiktaš Park. Sutkinja: Stephanie Frappart (Francuska).

Strijelci: 0-1 Olivier Giroud (36), 1-1 Sadio Mane (48), 2-1 Sadio Mane (95), 2-2 Jorginho (101 – 11m)

Jedanaesterci: 1-0 Firmino, 1-1 Jorginho, 2-1 Fabinho, 2-2 Barkley, 3-2 Origi, 3-3 Mount, 4-3 Alexandre-Arnold, 4-4 Emerson, 5-4 Salah, Abraham – Adrian obranio

LIVERPOOL: Adrian – Gomez, Matip, van Dijk, Robertson (od 91. Alexander-Arnold) – Milner (od 64. Wijnaldum), Fabinho, Henderson – Oxlade-Chamberlain (od 46. Firmino), Salah, Mane (od 103. Origi)

CHELSEA: Kepa – Azpilicueta, Zouma, A. Christensen (od 85. Tomori), Emerson – Jorginho, Kante, Kovačić (od 101. Barkley) – Pulišić (od 74. Mount), Giroud (od 74. Abraham), Pedro Rodriguez

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.