(FOTO) Žestoki udari bure ometaju Tour of Croatia: Sprinterska završnica Ruffoniju, pad Đuraseka

Foto: fah

Žestoki udari bure i mnogobrojni padovi obilježili su treću etapu utrke Tour of Croatia, vožene u od Imotskog do Zadra u dužini 237 kilometara, a pripala je talijanskom biciklistu tima Bardiani-CSF Nicoli Ruffoniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadarski je slavodobitnik u završnom sprintu pobijedio favoriziranog sunarodnjaka iz tima Trek-Segafredo Giacoma Nizzola nakon 5 sati, 55 minuta i 27 sekundi vožnje. Treće mjesto pripalo je još jednom Talijanu, Riccardu Minaliju iz Astana Pro Teama.

Loše je sreće trećeg dana natjecanja bio dotad vodeći u ukupnom poretku, hrvatski biciklist član UAE Team Emirates, Kristijan Đurasek. Varaždinac je pao kod Pakoštana, otprilike 45 kilometara prije kraja dionice, no uspio je završiti etapu, na 112. mjestu, s dvije minute i 32 sekunde zaostatka za Ruffonijem, pa je nakon tri etape tek na 34. poziciji ukupnog poretka.

Po ulasku u cilj otišao je na liječnički pregled, službeni nalaz je pokazao da ništa nije slomljeno te se čeka službena objava njegovog tima hoće li sutra nastaviti utrku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: fah

Za UAE Team Emirates ovo je bio posebno težak dan jer je pao i Sacha Modolo, inače favorit za pobjedu u trećoj etapi. Sprinterskog je specijalista u ambiciji za drugu pobjedu u tri dana utrkivanja po Hrvatskoj onemogućio pad taman pred ulazak u posljednja tri kilometra dionice, nakon što je zapeo za rubnik u jednoj uskoj zadarskoj uličici.

Iako se situacija činila vrlo dramatičnom, Modolo se pokazao sposobnim sjesti na bicikl i dovesti se do cilja. Kako se pad dogodio na više od tri kilometra prije cilja, ostao je Talijan izvan pobjedničkog vremena, upisavši zaostatak od gotovo četiri i pol minute.

Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah

U ukupnom poretku vodstvu je preuzeo Španjolac Jaime Roson Garcia (Caje Rural-Seguros), a Vicenzo Nibali (Bahrain Merida Pro Cycling Team) je drugi s pet sekundi zaostatka. Slijedi dvojac iz CCC Sprandi Polkowica – Čeh Jan Hirt i Austrijanac Felix Grosschartner s devet i 15 sekundi zaostatka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolji Hrvat u ukupnom poretku je Radoslav Rogina na 13. poziciji s 43 sekunde zaostatka.

U jednom se trenutku činilo da bi rani bijeg, na otprilike 40. kilometru utrke, a u kojem su gotovo 200-tinjak kilometara proboravila osmorica vozača, mogao uroditi plodom.

Predvodila su ga tri predstavnika talijanske kontinentalne momčadi GM Europa Ovini – Adriano Brogi, Davide Pacchiardo i Marco Tizza. Ostatak vodeće skupine činili su Stephan Rabitsch (Team Felbermayr – Simplon Wels), Daniel Turek (Israel Cycling Academy), Oleksandr Polivoda (Kolss Cycling Team), Žiga Grošelj (Adria Mobil) i Mirco Maestri (Bardiani-CSF).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peloton se predugo držao indiferentno spram vodeće osmorice, koju je još kod Vodica, na 162. kilometru utrke, držao na prihvatljivom razmaku od dviju minuta. Niti 40 kilometara kasnije, neposredno po izlasku iz Biograda na Moru, vodeća je grupa uživala gotovo petominutnu prednost. Čekale su momčadi iz najbrojnije skupine, među kojima je najzainteresiranija svakako bila UAE Team Emirates, a najpoduzetnije Caja Rural-Seguros i Trek-Segafredo, očito povoljnije vremenske prilike. Bura je prestala šibati vozače otprilike 40 kilometara prije cilja, kada je akcija lova i krenula. Vodeći su uhvaćeni četiri kilometra prije ciljne ravnine.

U petak je na rasporedu 4. etapa, 171 km dugačka dionica od Crikvenice do Umaga.

REZULTATI
1. Nicola Ruffoni (Ita) Bardiani CSF 5:55:27
2. Giacomo Nizzolo (Ita) Trek-Segafredo
3. Riccardo Minali (Ita) Astana Pro Team
4. Ahmet Örken (Tur) Torku Şekerspor
5. Eduard Michael Grosu (Rum) Nippo – Vini Fantini
6. Roberto Ferrari (Ita) UAE Team Emirates
7. Marco Canola (Ita) Nippo – Vini Fantini
8. Daniel Auer (Aut) Team Felbermayr – Simplon Wels
9. Ivan Savitskiy (Rus) Gazprom-RusVelo
10. Nicolas Marini (Ita) Nippo – Vini Fantini
24. MATIJA KVASINA (Team Felbermayr Simplon Wels)
25. RADOSLAV ROGINA (Adria Mobil) …
46. EMANUEL KIŠERLOVSKI (Meridiana Kamen Team) svi isto vrijeme…
112. KRISTIJAN ĐURASEK (Team Emirates) +02:32

UKUPNI POREDAK
1. Jaime Roson Garcia (Špa) Caja Rural – Seguros 14 h 03:18
2. Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain Merida +00:05
3. Jan Hirt (Češ) CCC Sprandi Polkowica +00:09
4. Felix Grosschartner (Aut) CCC Sprandi Polkowica +00:15
5 . Kanstantsin Siutsou (Bahrain Merida) +00:20…
13. RADOSLAV ROGINA (Adria Mobil) … +00:43
30. EMANUEL KIŠERLOVSKI (Meridiana Kamen Team) +2:12
34. KRISTIJAN ĐURASEK (Team Emirates) +02:28…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.