Godine uspješnog življenja: Koliko je vjerojatno da bi Lionel Messi zaista ovog ljeta mogao napustiti Barcelonu?

Foto: fah

Nakon sukoba sa sportskim direktorom kluba, Ericom Abidalom, s kojim je godinama dijelio svlačionicu Lionel Messi navodno nije daleko od napuštanja Barcelone, barem je takav zaključak dijela svjetskih medija koji već danima pišu o raskolu unutar katalonskog kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, nemoguće je i zamisliti da bi bilo koji igrač, osim Messija, i možda Cristiana Ronalda, javno prozvao sportskog direktora kluba kakav je Barcelona i ostao u ”sedlu.” Drugim riječima, takav bi igrač smjesta bio poslan na transfer listu, no, naravno, posljednjih desetak godina Barcelona je zapravo Lionel Messi i obrnuto. Što je Barcelona bez Messija u više navrata smo se uvjerili, Messi u pravoj formi je nedostižna prevaga za sve Barcine protivnike i zato mu se dozvoljava ono na što se navikao, ono na što nitko prije njega nije imao pravo na Camp Nou, pa ni brazilski nogometni divovi, ni Hristo Stoičkov, ni, na kraju krajeva, Diego Maradona.

Kako pišu Sportske novosti Messi je ”naciljao je sam vrh upravljačke piramide, što svjetske medije tjera na zaključak da sljedećeg ljeta namjerava isprovocirati transfer. A tu počinje prava drama jer nemjerljivi gubici neće se računati samo u osjećajima nego i u novcu.

Poput nekolicine drugih senatora prije njega, Messi je prilikom posljednjeg produljenja ugovora isposlovao klauzulu da može napustiti Barcelonu bez odštete već na ljeto 2020. godine, premda ga ugovor uz ‘blaugranu’ veže do 2021. Takvom povlasticom Barcelona je počastila Andresa Iniestu kada je odlučio da mu je dosta ozbiljnog kompetitivnog nogometa i da posljednje dane igračke karijere želi potrošiti na egzotično putovanje japanskom ligom, ali Barcelona je u Messijevu slučaju računala da dodatak ugovoru biva ispisan nevidljivom tintom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klauzula je tu kao galantna gesta prema velikanu, dokaz da klub zapravo želi beskonačno produžiti suradnju s njim, dok bi za predatore svjetskog nogometa poput Manchester Cityja ili PSG-a bilo poželjno da ostane nepoznanica. Što znači da Barcelona u najgorem slučaju, ako je već došao kraj razvodu, može zaraditi 200-tinjak milijuna eura odštete za nogometaša koji je zagazio u 33. ljeto, zbog čega se njegova preprodajna vrijednost naočigled topi.

Messijev odgovor Abidalu, a nakon toga i predsjednikov zaključak da Abidal ostaje sportski direktor, izazvali su blagu paniku među navijačima. Što ako je Messi zaista izgubio strpljenje i odlučio sljedećeg ljeta napustiti klub bez odštete? I nisu u frci samo navijači, nego i predsjednik Bartomeu čiji tabor u tom slučaju zajamčeno gubi sljedeće predsjedničke izbore (Bartomeu se navodno neće kandidirati, ali hoće njegovi suradnici). Nakon toga slijedi jedino neizvjesnost…”

No, naravno, bez obzira na aktualni trenutak u klubu Barcelona će uvijek biti klub Lionela Messija i uvijek će prva asocijacija na spomen argentinskog reprezentativca biti katalonski klub i, obrnuto, naravno. Teško je izbrisati godine uspješnog ”življenja” Barcelone i najboljeg igrača svijeta u 21. stoljeću, u Barceloni je Argentinac postao to što jeste, najbolji nogometaš svijeta u 21. stoljeću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolji igrač svijeta svih vremena? Teško, naime, nešto mu nedostaje, ono što imaju velikani poput Pelea, Maradone ili Zidanea, naslov svjetskog prvaka s reprezentacijom, bio je blizu u Brazilu prije šest godina, čak je i proglašen najboljim igračem turnira, no, u finalu protiv Njemačke previše je promašivao da bi svojoj Argentini osigurao ono što ona čeka od 1986. i ere već spomenutog Diega Maradone. Messi je sklon teatralnim istupima, u naletu ljutnje, sjetimo se samo što se događalo nakon poraza Argentine u finalu Cope Americe 2016. godine kada je, pogođen kritikama argentinskih medija, nogometaš u naletu bijesa porušio mostove s nacionalnom momčadi.

No, smirio se i vratio, igrao je za Argentinu na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018., za njega bi bilo bolje da nije. Hrvatska, predvođena Lukom Modrićem, ”natukla” je dvostrukog prvaka svijeta u skupini s 3:0, a već u osmini finala izbacili su ih Francuzi. Drugim riječima, nije nemoguće da i ova drama koja se odvija u Barceloni prođe uz dosta buka, ali bez stvarnih posljedica. Uostalom, koji je to bolji klub od Barcelone u koji bi Messi, u ovim godinama, mogao otići i imati takav status kakav ima sada u Kataloniji?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.