Dr. sc. Hrvoje Pende: Narod na izborima ima mogućnost promjene društvene paradigme – vidjet ćemo smeta li mu petokraka, Tito, jugoslavenska zastava

Foto: Narod.hr

“Narod svako malo (na izborima) ima mogućnost promjene društvene paradigme. Imat će je i ove godine pa ćemo vidjeti smeta li zaista Hrvatima petokraka, Tito, jugoslavenska zastava i sl. u javnom prostoru ili ipak ne smeta. Ili je sve to u biti postalo nevažno !?!”, piše dr. sc. Hrvoje Pende.

Status prenosimo u cijelosti:

“MNOGO GNJEVA NI ZA ŠTO!
Osobno bih zabranio svako veličanje titoizma i njegove vojske koja se borila za novu, komunističku Jugoslaviju, iako vjerujem da neki hrvatski partizani skromnijeg intelekta to nisu znali i mislili su da se bore za slobodu. Takvi su vjerojatno mislili i da im crvena petokraka na glavi predstavlja novi, redizajnirani znak HSS-a ili znak Heineken piva koje su pili američki vojnici.

Ali koliko god mi je neprihvatljivo veličanje te komunističke gerile koja je zaskočila vlast na leđima nepismenog naroda, toliko mi je neshvatljiva današnja nepismenost hrvatske „desnice“ u vezi s crvenom zvijezdom. Naime, ona je u našem društvu zakonita, kao što je i njezino sve češće pojavljivanje u javnom prostoru prirodna posljedica velike Tuđmanove (Špiljkove) Pomirbe.

Nije mi jasno kako netko pri zdravom razumu i prosječne inteligencije u isto vrijeme može veličati Tuđmana (koji je Tita držao u svojem uredu), a difamirati one koji ističu crvenu zvijezdu širom RH. Takvi neka još jednom, ako treba i uz asistenta, pročitaju Ustav RH koji jasno kaže da se naša državotvornost i suverenost očitovala i u “uspostavi temelja državne suverenosti u razdoblju drugoga svjetskog rata, izraženoj nasuprot proglašenju NDH (1941.) u odlukama ZAVNOH-a (1943.), a potom u Ustavu NRH (1947.) i poslije u ustavima SRH (1963. – 1990.)”

A koji je bio zaštitni znak „državne suverenosti“, „odluka“ i „ustava“ koje spominje Ustav RH u gore citiranom dijelu. Crvena zvijezda! Znači, neke bi grupacije trebale shvatiti da su i prema našem Ustavu partizani jednaki braniteljima iz D. rata (isti oni partizani koji su se borili protiv hrvatske neovisnosti i bilo kakve samostalne hrvatske države u II. svj. ratu, a takvih je bilo mnogo)!

Je li naš Ustav trebao biti baš takav kako bi bio prihvatljiv glavnim igračima? Nije. Je li se mogao mijenjati glede ovog pitanja nakon početka ili kraja rata 1991.-1995., nakon međunarodnog priznanja RH, a da još uvijek bude prihvatljiv velikim silama koje moraju odobriti sve naše značajnije akcije? Mogao se. Je li ijedna grupa saborskih zastupnika postavila to pitanje? Nije. Jesu li to pitanje postavili svi predsjednici RH i predsjednici vlada RH do danas? Nisu. A na to imaju pravo. Je li ih narod na izborima kaznio zbog toga, kao i zbog mnogo drugih stvari? Nije. E pa onda gledajmo svi zajedno petokraku na vrhu riječkog nebodera, plešimo Jugo-jogu, čitajmo komunističke manifeste, klanajmo se Titu u Kumrovcu, dijelimo javne novce društvima Josip Broz Tito, itd. itd. (FB stranicu Društva JBT iz Rijeke lajka 14,5 tisuća građana!). Za takvo stanje u društvu odgovorniji je Tuđman (i njegova ekipa) od Obersnela, Pupovca i cijele te pseudolijeve scene.

Narod svako malo (na izborima) ima mogućnost promjene društvene paradigme. Imat će je i ove godine pa ćemo vidjeti smeta li zaista Hrvatima petokraka, Tito, jugoslavenska zastava i sl. u javnom prostoru ili ipak ne smeta. Ili je sve to u biti postalo nevažno !?!

PS
Heineken je crvenu zvijezdu kao redizajn svojeg znaka uveo tek 1930-ih. Nakon II. svjetskog rata i negativne konotacije crvene petokrake koja je bila simbol tada postojećih komunističkih uređenja, Heineken je crvenu zvijezdu promijenio u bijelu (prozirnu). Tek nakon raspada komunizma (SSSR-a), vraćena je crvena zvijezda kao znak

– – fotografija je skinuta sa stranice društva JBT Rijeka.”, objavio je Pende.

* Autor je doktor znanosti s bogatim iskustvom rada u javnoj upravi i organizacijama u državnom vlasništvu. Paralelno sa znanstvenim radom, autor se duže vrijeme bavi i fotografijom i raznim oblicima vizualne umjetnosti. Član je Organizacijskog odbora GI Narod odlučuje.

** Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr