Guardiolini eksperimenti i srpska ‘žrtva’: Tko je kriv za krah milijunaša iz Manchestera?

Foto: fah

Izuzetno skupa momčad Manchester Cityja predvođena jednako skupim trenerom Guardiolom ispala je već u osmini finala Lige prvaka, što je potpuni neuspjeh s obzirom na uloženo. Naime, za pojačanja City je uložio stotine milijuna eura, puno, puno više od jednog Monaca i to nije bilo dovoljno, čak ni za plasman među osam.   Tko je kriv za debakl milijunaša iz Manchestera?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi će, ne bez osnova, upirati prstom u bahatog Guardiolu koji u Engleskoj pokušava primijeniti španjolski stil igre, odnosno, igru iz Barcelone, što je, naravno, nemoguće, općenito govoreći, kažimo koju u korist Guardiole, engleski je nogomet u padu u odnosu na europski. Naime, samo jedan klub u završnici Lige prvaka dolazi iz Engleske, i to klub od kojeg se najmanje očekivao veći uspjeh u ovom bogatom UEFA-inom natjecanju. Radi se o Leicester,u koji se bori za ostanak u Premiershipu. Kad tako postavimo stvari jasno je zašto nije pretjerana senzacija kad jedan Monaco sruši bogati klub s Otoka. Engleski klubovi u zadnje su vrijeme topovska hrana najjačim europskim klubovima, sjetimo se kako je prošao u nekoliko navrata Arsenal, kao jedan od najjačih engleskih klubova.

No, vratimo se Manchester Cityju, naime, navijači krive trenera, kao i srpskog braniča Aleksandra Kolarova, koji je bio jedan od tragičara poraza Manchester Cityja od Monaca (3:1). Iako je zapravo i Kolarov žrtva jednog, sad se vidi propalog, eksperimenta trenera, koji je po prvi put u bogatoj trenerskoj karijeri ispao u tako ranoj fazi Lige prvaka. Guardiola je redovito stizao barem do četvrtfinala.

Slavni je trener lijevog braniča prebacio na stopersku poziciju, što nije prirodna pozicija za jednog odličnog beka, kakav je nesumnjivo Kolarov, koji danas igra stopera u paru s Johnom Stonesom, jednim od najskupljih braniča u povijesti nogometa. Gazde Manchester Cityja kupovale su puno, kupovale su skupo, ali i bez plana. Naime, kad se kupuje samo radi bez kupovine i bez stručne analize obično se gomilaju igrači slične kvalitete na istim pozicijama. Primjerice, što će jednoj momčadi šest vrhunskih stopera i samo jedan pravi vezni nogometaš? Kolarov je pogriješio kod drugog pogotka Monaca kad je loše procijenio centaršut što je iskoristio Fabinho, da bi kod odlučujućeg pogotka pogrešno procijenio let lopte i ostao kratak u ključnom trenutku što je iskoristio uz Subašića jedan od junaka Monacove velike pobjede Bakayoko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, s obzirom kako ne igra na pravoj poziciji Kolarov i nije mogao puno bolje reagirati, tim prije što cijela momčad Manchester Cityja nije igrala na vrhunskoj razini.  Prvo poluvrijeme igra Cityja bila je prava antipropaganda nogometa. Takvom igrom City nije imao pravo razmišljati o četvrtfinalu najjače klupsko nogometne lige svijeta.

Navijači zapravo i ne pamte kad je zadnji put City imao tako lošu obranu, a tako skupe obrambene igrače. City je primio čak 16 pogodaka u samo osam nastupa u Ligi prvaka ove sezone. Guardiola tek konstatira problem, ne nudi rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Uvijek krivite vratare i braniče. Problem je što se mi u prvom poluvremenu nismo pojavili na travnjaku, nismo uopće imali loptu”, govorio je trener Pep Guardiola pred novinarima. Nažalost po njega, navijači mu sve manje vjeruju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.