Hajduk se službeno oglasio o povratku reprezentacije u Dalmaciju: Zar su ovo doista razlozi zašto je ne žele Poljudu?

Foto: fah

Sljedeću utakmicu kvalifikacija za Euro 2020. godine protiv Mađarske hrvatska nogometna reprezentacija igrat će 10. listopada u Splitu na stadionu Poljud, odlučio je u četvrtak Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Hajduka do danas nije bilo službenih izjava povodom posljednje odluke Saveza, ali sada je stiglo priopćenje koje prenosimo u cijelost:

“Hrvatski nogometni klub Hajduk odbacuje silom nametnutu tezu u javnosti da je jedina prepreka odigravanju utakmica hrvatske nogometne reprezentacije na Poljudu “dobra volja” Uprave, Nadzornog odbora i navijača Hajduka.

Više puta smo jasno rekli da s nestrpljenjem iščekujemo dolazak hrvatske nogometne reprezentacije na Poljud. Međutim, način na koji već duži niz godina, a posebice posljednjih dana, HNS komunicira s Klubom i njegovim navijačima, Gradom Splitom i njegovim stanovnicima, ostavlja razloga za dvojbu je li Savez u svojoj odluci potpuno iskren i dobronamjeran. Štoviše, postavlja se pitanje je li Hrvatski nogometni savez svjestan stvarnog raspoloženja u navijačkoj javnosti u Splitu i Dalmaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije dovoljno nekoliko puta u medijima komunicirati kako su “zatrpani pozivima iz Dalmacije” i kako “cijela Dalmacija želi nastup Hrvatske u Splitu odmah” da bi to postala neupitna istina. To, nažalost, ne odgovara stvarnosti. Sve ankete i drugi izvori informacija posljednjih dana pokazuju da je nogometni puk u Splitu i Dalmaciji duboko podijeljen oko ove utakmice. Mi ne želimo da se ta atmosfera podjela i antagonizma prelije na utakmicu reprezentacije i sigurno nećemo sudjelovati u organizaciji dvoboja u takvim okolnostima.

Tko bi i zašto želio na silu, mimo javnog mnijenja, u ovakvim okolnostima pod svaku cijenu organizirati utakmicu? Naša reprezentacija ne zaslužuje biti izložena podjelama, nego atmosferi zajedništva i navijačkog jedinstva! Hrvatska reprezentacija već predugo nije nastupala u Splitu. Od 1998. do danas u Hrvatskoj je odigrano 66 službenih utakmica, od kojih u Splitu – samo dvije! Od te dvije, čak je jedna bila odigrana i bez gledatelja. Stoga, sljedeći nastup reprezentacija na Poljudu zaslužuje atmosferu snažne podrške, lišene bremena neriješenih problema u hrvatskom nogometu. Hrvatski nogometni savez mora prihvatiti svoj dio odgovornosti za to, a ne nekorektno pokušavati prebaciti cjelokupnu odgovornost na HNK Hajduk i Grad Split stavom da je “sve na njima, žele li ili ne reprezentaciju u Splitu”.

Do tog cilja možemo doći, ali isključivo u atmosferi međusobnog uvažavanja, argumentiranog dijaloga i jasnih i mjerljivih ciljeva za boljitak ukupnog hrvatskog nogometa. Hrvatska je naša i želimo je na Poljudu. Prije svega, želimo ju kao predstavnika uređenog i transparentnog hrvatskog nogometa i na klupskoj razini, s osjećajem da je HNS-u Split jednako važan kao i hrvatska reprezentacija Splitu, bez ikakvih tenzija, s konstruktivnim razgovorima i prijedlozima na obje strane, s osobama koje ne predstavljaju vrlo uske i partikularne interese u javnosti i društvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Želimo Hrvatsku s ljudima u Savezu koji neće Grad Split i HNK Hajduk dovesti u situaciju koja se može ocijeniti samo podcjenjivačkom. Zaobilazio se Poljud godinama, a dojma smo da se aktualnim ponašanjem prema Gradu Splitu i HNK Hajduk želi sve nas nesklone “brzinskom rješenju preko koljena” etiketirati kao pojedince koji ne žele svoju reprezentaciju na Poljudu i da je to razlog dugogodišnjeg izbivanja. Upravo suprotno, HNK Hajduk želi i jedva čeka svoju Hrvatsku u Splitu, na svojem stadionu. Ali Hrvatsku koju i u upravljačkim strukturama predvode ljudi spremni na argumentirani, iskreni i konstruktivni dijalog, temeljen na poštivanju zakona hrvatske države i moralnih načela prihvatljivog ponašanja nogometnih dužnosnika, s jednakim senzibilitetom za sve klubove u Hrvatskoj i za sve hrvatske regije i krajeve.

Čekali smo svoju reprezentaciju godinama, neće nam biti teško strpiti se i još malo te u nekim drugim okolnostima, zdravijim, iskrenijim i kvalitetnijim za sve, dočekati svoju Hrvatsku kao najbolji domaćini.

Stav je to upravljačkih i nadzornih struktura HNK Hajduk, pa stoga kako bismo sve ovo ostvarili što prije na radost sveukupne hrvatske nogometne javnosti, izvršnom direktoru HNS-a gospodinu Marijanu Kustiću ne zatvaramo vrata. Naprotiv, rado bismo ga vidjeli na sastanku u Splitu. Gospodin Kustić je na inicijalnom sastanku prije više od mjesec dana obećao da će HNS napokon početi s nužnim reformama organizacije. U proteklom razdoblju nismo uočili značajne pomake u tom smjeru. Usprkos tome, i dalje stojimo iskreno iza gospodinu Kustiću prezentiranih stavova i namjera HNK Hajduk. Otvoreni razgovori i atmosfera stvarnog dijaloga nemaju alternativu. Oni su nužan preduvjet rješavanja nagomilanih problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski nogometni klub Hajduk”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.