HHO ima puno zamjerki na atmosferu u finalu Kupa: Baklje, petarde, policijske palice, ružno skandiranje…

Foto: fah

Finale hrvatskog nogometnog Kupa u Varaždinu bio je prvorazredni sportski događaj, rasprodan stadion Anđelka Herjaveca, uvjerljiva pobjeda Rijeke i dvostruka kruna za momčad Matjaža Keka. Momčad s Rujevice na kraju je slavila 3:1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: fah

Glavni akteri Rijeka i Dinamo hvalili su atmosferu tijekom finala Kupa, međutim, promatrači HHO-a ne slažu se s onima koji tvrde da se u Varaždinu navijalo korektno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što su to zapazili promatrači Hrvatskog helsinškog odbora?

“Završnica Hrvatskoga nogometnog kupa odigrana je u Varaždinu na stadionu Varteksa 31. svibnja 2017. u 20.15 sati pred oko 8.500 gledatelja, od čega oko 1.500 pripadnika BBB (navijačka skupina GNK Dinama) i blizu 2.000 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeke).  Hrvatska policija pendrecima je smirivala navijačke čarke i to stoga što je susret bio obilježen velikom napetošću među navijačkim skupinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na samom se stadionu žestoko i glasno navijalo, uglavnom korektno s uobičajenim navijačkim istrčavanjima izvan sportskog fair playa. Tako Riječani već prije početka utakmice skandiraju ‘Purgerske pi…’ što su ponovili i u 41., 58., 70., 90+ minuti, te nakon završetka susreta. Armada se isticala i uporabom pirotehničkih rekvizita pa u početnim minutama pale bljeskalice, što se stalno ponavljalo do samog kraja, a u 14. minuti pale prvu dimnu kutiju, da bi ih ponovno aktivirali u 17., 21., 25.(dvije), 47. minuti, te u sudačkoj nadoknadi poslije 90. minute. Nisu štedjeli ni Dinamova savjetnika Zdravka Mamića kojemu su nakon dugo vremena ponovo ružno i neukusno skandirali ‘Mamiću, Mamiću, đu… četn…., mi te mrzimo’ (16. I 31. minuta). Dio riječkih navijača u 28. minuti uzvikuje ‘HNS ped…, nogomet ste sje…’, što opet ponavljaju u 65. minuti, a u međuvremenu (40.min.) ne ostaju pošteđeni ni suci kojima viču ‘Lopovi,lopovi’.

BBB su bili iznenađujuće glasni i veći dio utakmice bodrili zagrebačke ‘plave’. Istakli su plakate (pet) s prekriženom glavom Zdravka Mamića (UEFA takve pojave oštro kažnjava), u dvadesetim minutama pale nekoliko bljeskalica, a onda se obraćaju svom omiljenom vrijeđanju Zdravka Mamića skandirajući ‘Mamiću, Cigane, odlazi iz svetinje’, uz stalno uzvikivanje i pjevušenje ‘Zdravko Mamić, ratni profiter’ i ‘Zdravko s tobom je gotovo’. U 49. minuti žestoko se obrušavaju na Rijekinog igrača Vešovića skandirajući mu ‘Cigane, Cigane’. U tako napetoj atmosferi Armada u 61. minuti aktivira zapaljivu smjesu, a BBB odgovaraju paljenjem nekoliko baklji (4-5) u gledalištu, a u istoj minuti (69.) bacaju u sam teren osam baklji, pa je utakmica nakratko prekinuta dok vatrogasci uklanjaju plamteće predmete s travnjaka.

I Armada potom (73.) pali baklju, a BBB im minutu poslije (75.) odgovaraju također paljenjem baklje i skandiranjem ‘Riječke pi…’. U 88-oj minuti iz redova Armade bačena je prema terenu i redarima jedna petarda. Armada je  i ovom prilikom  u nekoliko navrata pjevala vulagarnu i seksističku interpretaciju pjesme Rajka Dujmića i ‘Novih fosila’, pa se može reći da je to ‘..i baš je dobro jeb… te opet, staviti ki.. u tvoju ritu…’ postala svojevrsna himna i prepoznatljiv znak riječke navijačke skupine.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.