Hoće li FARE i HNS reagirati na provokaciju Delija o Vukovaru?

Foto: snimka zaslona

Kako smo već pisali Delije, navijači Crvene zvezde, u danima kad se Hrvatska s tugom ali i s ponosom sjeća žrtava Vukovara i Škabrnje, istaknuli su transparent: “Do novog oslobođenja! Slava svim žrtvama za srpski Vukovar!”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(VIDEO) Skandalozno ponašanje Delija: “Do novog oslobođenja! Slava svim žrtvama za srpski Vukovar!”

Osim toga, skandirali su i ‘srpskom heroju’ Ratku Mladiću kome se presuda za najteže ratne zločine očekuje 22. studenog.

Na ovo su reagirali navijači Zadra, koji su na transparentu napisali: “Namjerniče ako kreneš s istočne strane, oprezan budi vojska nevidljiva na mrtvoj je straži, i dah ti poznaje i namjeru prepoznaje!”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o stihovima pjesme “Opomena” vukovarske braniteljice i književnice Tanje Belobrajdić.

Delije su inače navijači beogradske Crvene zvezde, koje su sklone veličanju notornih ratnih zločinaca, Ratka Mladića i Draže Mihailovića. Osim toga, Delije koriste svaku priliku kako bi pomogli svojoj ”braći” iz Grčke u tučnjavama protiv navijačkih skupina s kojima se sukobljavaju i koje kontinuirano napadaju.

Dr. Josip Stjepandić prijavio NK Crvenu Zvezdu i Nogometni savez Srbije UEFA-i zbog poticanja na mržnju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reagirao je i dr. Josip Stjepandić prijavom UEFI.

Hoće li na sve ovo reagirati i Hrvatski nogometni savez ili FARE?

UEFA često svoje kazne temelji na prijavi FARE-a, barem kad je Hrvatska u pitanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je Zoran Stevanović – čovjek koji tužaka hrvatske navijače?

Zoran Stevanović je Riječanin na čelu udruge Korak ispred i organizacije FARE (Football Against Racism in Europe) koja je izravno povezana s UEFA-om, FIFA-om i Europskom komisijom. Vodio je navijačka veleposlanstva na EURO-u 2008. godine te portal i vodič za navijače EURO 2008 i 2012. godine. Kako sam tvrdi, bio je sudionik europskih navijačkih kongresa u Londonu, Hamburgu, Barceloni i Kopenhagenu, a radom u civilnom sektoru bavi se petnaest godina.

Kao čelnik FARE-a, Stevanović je zadužen za sastavljanje izvješća koja se podnose predstavnicima UEFA-e. Oni odlučuju o kaznama domaćim nogometnim savezima. Već od ranije poznat je po svojem prijavljivanju navijača UEFA-ii na što su u više navrata upozoravali iz kluba navijača hrvatske nogometne reprezentacije ‘Uvijek vjerni’, pa mu je primjerice prije utakmice s Islandom 2013. navodno zasmetao i transparent “Zapamtite Vukovar“, te ga je dao ukloniti.

Ranije je bio u središtu pozornosti hrvatske javnosti zbog Uefine kazne Hrvatskom nogometnom savezu i hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji koja je kvalifikacijski susret protiv Italije morala igrati pred praznim tribinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski nogometni savez odgovorio je u travnju 2015. na Stevanovićeve izjave u Jutarnjem listu ističući da se hrvatski partner FARE-a Zorana Stevanovića već nekoliko godina kontinuirano bavi prijavljivanjem hrvatskih navijača Uefi i uvelike je zaslužna za mnogobrojne kazne i prazne tribine na reprezentativnim utakmicama.

U sklopu akcije u 2014. godini, Stevanović je bio organizator i sudionik međunarodnog nogometnog turnira koji se održao u Surčinu, u Srbiji, na kojem je kako navode na stranicama Udruge, poslana jasna poruka da na nogometnim stadionima nema mjesta mržnji, rasizmu, nacionalizmu te ostalim oblicima diskriminacije.

FARE, Zoran Stevanović i Željko Jovanović

Prema izvješću iz Ureda za udruge, “Korak ispred” je 2011. godine samo od države dobila preko 160.000 kuna, dok je 2012. godine za svoju djelatnost nagrađena i poveljom ministra znanosti, obrazovanja i sporta, Željka Jovanovića.

Prije europske nogometne smotre u Poljskoj i Ukrajini u Ministarstvu prosvjete, znanosti i sporta promoviran je Regionalni info centar iz Rijeke na čelu kojeg se nalazio Zoran Stevanović. Štoviše, u cilju toga, sam ministar Željko Jovanović s dotičnom udrugom potpisao je Povelju o suradnji, koja bi trebala obuhvaćati i otvaranje svojevrsnih navijačkih veleposlanstava u Poljskoj.

Zoran Stevanović, očito je uživao podršku i ministra Željka Jovanovića, postavio se kao arbitar koja određuje što hrvatski navijači smiju, a što ne. A njegova je “ljubav“ prema Hrvatskoj, državi u kojoj i od koje živi, tolika da mu, prema riječima Damira Vrbanovića, smeta i samo ime Vukovar, budući da je njegova udruga tražila i da se sve na čemu piše Vukovar ukloni sa stadiona, upozorio je Damir Vrbanović na HRT-u.

Tako se obljetnica pada Vukovara, prema Vrbanovićevim riječima u studenome 2013., nije mogla obilježiti na Maksimiru pred navijačima i kamerama HRT-a koje su prenosile tu utakmicu. Vrbanović je dodao i kako je Stevanović prijavio FIFA-i HNS-ovu želju da se prije utakmice održi i minuta šutnje za žrtve vukovarske tragedije.

Nisu izostajale prijave niti nakon skandiranja – U boj u boj…, upozorili su iz udruge navijača “Uvijek vjerni”.

Izvršni direktor udruge Korak ispred Zoran Stevanović u razgovoru za jedne dnevne novine kazao je kako oni nisu prijavili Šimunića. No Vrbanović je to odbacio i rekao: “Jesu, oni su prijavili Šimunića. Imam njihovu prijavu na stolu”, kazao je tada izvršni predsjednik HNS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.