HOO traži zaštitu premijera Milanovića

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) zatražio je u srijedu od premijera Zorana Milanovića da spriječi daljnju uzurpaciju ovlasti HOO-a od strane nekih dužnosnika Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U otvorenom pismu, kojeg je premijeru Milanoviću poslao opunomoćenik HOO-a odvjetnik Vladimir Gredelj, ističe se da bi svako daljnje oklijevanje dodatno naštetilo odnosu HOO-a i nadležnog Ministarstva, ali i razvoju i funkcioniranju sporta uopće.

“Ne zaustavite li ove patološke pretenzije pojedinaca iz MZOS-a da preuzmu upravljanje HOO-om postoji realna opasnost od kompromitacije RH u međunarodnoj olimpijskoj obitelji. Držimo da nam je dužnost uložiti maksimalne napore s obje strane i problem riješiti unutar granica RH u dobroj vjeri na dobrobit sporta i sportaša. Napetosti koje već nekoliko godina postoje između MZOS-a i HOO-a, u toj mjeri ugrožavaju autonomnost i elementarno funkcioniranje HOO-a i ometaju daljnji razvoj sporta, da smo se odlučili na ovaj korak prije no što o svemu obavijestimo Međunarodni olimpijski odbor i obratimo se nadležnim institucijama. Protuzakonito postupanje MZOS-a je kulminiralo u posljednjih nekoliko mjeseci odlukama Ministarstva koje dovode u pitanje odluke koje su legitimno izabrana tijela HOO-a donijela u skladu sa zakonskim propisima, statutom i provedbenim aktima, te doveo u pitanje isplatu plaća zaposlenicima, što u konačnici predstavlja kazneno djelo”, stoji u pismu HOO-a u kojem se podsjeća da je dosadašnji necivilizirani odnos spram HOO-a inaugurirao bivši ministar Jovanović i da time nadležno Ministarstvo na dnevnoj bazi krši temeljno načelo uljuđenih država – vladavinu prava.

“HOO je udruga kojoj je jedna od osnovnih zadaća promicanje sporta, tolerancije, nediskriminacije i poštivanja prava svih sportskih sudionika pri čemu je neupitno da se takav utjecaj širi i mnogo dalje od samih sportskih terena u čemu nezaobilaznu i nenadomjestivu ulogu ima i Sportska televizija, koja nekim ljudima u MZOS-u toliko smeta. Vjerujem da ćete se složiti da promicanje ovakvih vrijednosti nije uopće lak zadatak zbog čega se trenutna situacija za moju stranku ukazuje još više nepodnošljivom. Naime, postupanje nadležnog Ministarstva prema mojoj stranci uvelike opterećuje funkcioniranje samog HOO-a, a samim time i funkcioniranje cjelokupnog sporta u Republici Hrvatskoj budući da je HOO najviša sportska udruga u koju se udružuju svi nacionalni sportski savezi, sportske zajednice kao i sve ostale udruge koja promiču sport i sportske vrijednosti. To znači da svaka aktivnost politike (bila ona dobra ili loša) usmjerena prema HOO-u ima dalekosežne posljedice, ne samo za moju stranku, nego i za cjelokupni sportski svijet, pri čemu moja stranka ne želi i neće trpjeti političke aktivnosti koje trenutno provodi MZOS, a kojima se funkcioniranje HOO-a dovodi u pitanje”, navodi Gredelj koji tvrdi da su trenutne aktivnosti MZOS-a usmjerene isključivo na ukidanje bilo kakve autonomije HOO-a, pri čemu takve aktivnosti nemaju nikakvo pravno uporište budući da je HOO, prema odredbama Zakona o sportu, u svom djelovanju samostalan i autonoman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Uz sve navedeno, želim Vam ukazati i na apsurdnost situacije koja je nastala donošenjem Uredbe o izmjeni uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2014. godinu. Tim aktom je određeno da se sredstva od igara za sreću raspoređuju MZOS-u, pri čemu niti jednom riječju nije navedeno prema kojim će to kriterijima onda MZOS dalje raspoređivati navedene iznose. Moram reći kako moja stranka smatra da raspolaganje novčanim sredstvima bez jasno propisanih kriterija otvara put arbitrarnosti i samovolji u raspodjeli novčanih sredstava što je potpuno neprihvatljivo. Upravo zbog navedenog tražimo da se navedena uredba izmjeni te da se raspodjela novčanih sredstava vrši na način kakav je bio prije nego je navedena Uredba izmijenjena”, stoji u pismu u kojem se ističe da je HOO za konstruktivnu i argumentiranu raspravu radi rješavanja problema, jer je to u interesu cjelokupnog sporta u Republici Hrvatskoj i zato se obraćaju predsjedniku Vlade u nadi da će svojim autoritetom utjecati na odgovorne osobe u MZOS-u da svoje djelovanje usklade sa važećim propisima te da probleme pokušaju riješiti razgovorom, a ne autoritarnim odlučivanjem kao nositelji političke moći.

Na kraju, opunomoćenik HOO-a ističe spremnost na razgovor kao doprinos HOO-a nastojanju izbjegavanja daljnje eskalacije sukoba između HOO-a i MZOS-a, kao i spremnost da će o svemu pregovarati, osim o autonomnosti HOO-a. Premijeru je “dano na znanje” da će, ne uspije li na prvoj sljedećoj sjednici Vlade obeshrabriti daljnju uzurpaciju ovlasti HOO-a od strane MZOS-a i ne osigura njegovo redovno financiranje, HOO biti prisiljen upotrijebiti sva sredstva koja mu stoje na raspolaganju kako bi zaštitio svoje i interese hrvatskog sporta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.