Hrvatska – Argentina: Prilika generacije – od Maksimira 1994. do Nižnjeg Novgoroda!

Foto: Snimka zaslona

Hrvatska večeras od 20 sati u Nižnjem Novgorodu igra drugu utakmicu na Svjetskom prvenstvu. Vatreni protiv Lionela Messija i ostatak reprezentacije Argentine, koja i bez najboljeg igrača svijeta ima sjajne individualce čiju kvalitetu nije pametno zanemariti.  Mnogi upozoravaju, uključujući i prekaljene trenere, od Halilhodžića do Poklepovića, kako Argentina nije samo Messi, iako je on srce i mozak te reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska će se Argentincima suprotstaviti s tri boda osvojena protiv Nigerije u prvom kolu. Argentina je s Islandom odigrala tek 1:1, a već nebrojeno puta spomenuti Messi promašio je čak i kazneni udarac. Sasvim sigurno, argentinski napadači, uključujući Messija, neće toliko promašivati dvije utakmice zaredom.

U prvih 11 hrvatske reprezentacije vraća se Milan Badelj, koji bi trebao zaigrati umjesto Andreja Kramarića. Naime, rotacijom u momčadi Badelj bi došao na mjesto zadnjeg veznog, dok bi Modrić otišao na Kramarićevu poziciju, kao polušipca, spona između prvog reda hrvatske navale i srednjeg reda.

Promjene se očekuju i u redovima Argentine. Naime, izbornik Jorge Sampaoli kombinirao je sastav za Hrvatsku te bi trebao krenuti s tri napadača na Hrvatsku, u formaciji 3-4-3.  Naravno, manje bitno, s obzirom kako je brza transformacija iz obrane u napad u modernom nogometu ključ pobjede, brišu se polako granice između klasične špice, centarfora i primjerice krila, poput Rebića, odnosno Perišića te Kramarića.  Naime, za hrvatsku reprezentaciju posljednjih mjeseci više je pogodaka zabio Kramarić od Marija Mandžukića, što ne znači da Mandžo protiv Nigerije nije napravio lavovski dio posla. Sasvim sigurno iskusni napadač Juventusa bio je jedan od junaka prve pobjede Vatrenih na SP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, vratimo se Argentini, koja bi trebala zaigrati u sljedećem sastavu: Caballero; Mercado, Otamendi, Tagliafico; Salvio, Mascherano, Enzo Pérez, Acuña; Messi, Agüero, Meza.

Hrvatska s jednim klasičnim napadačem: Subašić; Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić; Rakitić, Badelj; Rebić, Modrić, Perišić; Mandžukić.

Argentina je do sada u povijesti svjetskih prvenstava u dva navrata osvajala prvo mjesto, godine 1978. te godine 1986. u Meksiku, pod vodstvom sjajnog Diega Maradone. Posljednje SP u Brazilu Argentinci su završili kao drugi, odmah iza Njemačke, iako nisu bili uvjerljivi na svom putu do finala. Uglavnom ih je nosio Messi, koji je proglašen i najboljim igračem brazilskog Mundijala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Hrvatska i Argentina do sada su odigrali četiri utakmice. Argentina je u prednosti. Naime, slavili su u dva navrata, prvi puta na SP-u u Francuskoj 1998., u grupnoj fazi, 1:0. Hrvatska je Argentinu dobila u prijateljskoj utakmici u Baselu, kada je za Vatrene debitirao Luka Modrić, bilo je 3.2. Prvu utakmicu Argentina i Hrvatska odigrali su davne 1994. uoči SP-a u Sjedinjenim Državama, Maradona je u ratom zahvaćenu Hrvatsku doveo na Maksimir tadašnje argentinske zvijezde. Bilo je 0:0, pred oko 35 000 gledatelja. Na tribinama je bio i prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman, koji se u svečanoj loži rukovao sa svim akterima utakmice. Hrvatska je te 1994. odigrala više nego ravnopravnih 90 minuta protiv Argentine.

Spomenimo kako se i u Nižnjem Novgorodu očekuje veliki broj hrvatskih navijača, oko sedam do deset tisuća, no, ipak znatno manje nego u prvoj utakmici Vatrenih, u Kalinjingradu. Argentinaca bi, ako je sudeći prema snimkama koji dolaze iz Nižnjeg Novgoroda, trebalo biti nekoliko tisuća više. No, Hrvati su uvijek bili jači kad su bili brojčano inferiorni, tada su pobjeđivali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.