Hrvatska igrala pred praznim tribinama u više ključnih utakmica – kako je do toga došlo?

Foto: fah

HNS je samo u posljednjih pet godina platio više od 600.000 eura raznih kazni, a i Vatreni su često bili osuđeni na igranje bez publike. No, priča nije počela jučer, počela je davno prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je popis kazni od nereda na Malti 2005. godine, do izgreda u Osijeku i Budimpešti za vrijeme pripremnih utakmica protiv Izraela i Mađarske prije početka EP-a, pa do danas

SVE KAZNE HNS-u OD 2012. DO DANAS

25.000 eura – utrčavanje na teren i bacanje baklji na travnjak na EURO-u 2012. protiv Irske

Tekst se nastavlja ispod oglasa

80.000 eura – rasizam, bakljade i zabranjeni simboli na EP-u 2012. protiv Italije

42.000 eura – neprimjereno skandiranje na utakmici sa Srbijom u Zagrebu 2013.

42.000 eura – propust u organizaciji utakmice s Belgijom u Zagrebu 2013.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

60.000 eura – neredi navijača u Sofiji na utakmici s Bugarskom 2014. (sukobi s domaćim navijačima i policijom)

80.000 eura i zatvaranje dijela tribine – neredi i prekid na San Siru 2014. (bacanje baklji na travnjak)

50.000 eura i prazne tribine – zbog rasizma i pirotehnike na utakmici protiv Norveške 2015. godine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

100.000 eura i dvije utakmice bez publike – zbog svastike na travnjaku poljudskog stadiona na utakmici protiv Italije 2015.

135.000 eura i dvije utakmice bez publike – zbog rasizma navijača na prijateljskim utakmicama protiv Izraela i Mađarske 2016.

100.000 eura uz zabranu prodaje ulaznica do kraja Europskog prvenstva onim osobama koje su identificirane kao one koje se protupravno ponašaju na stadionima i o kojima saznanja imaju HNS i državna tijela Republike Hrvatske – zbog navijačke upotrebe pirotehnike, ubacivanja predmeta u teren, nereda među navijačima te rasističkog ponašanja.

Što je uzrok ovakvom ponašanju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle su već više od dvije godine otkako je na travnjaku poljudskog stadiona osvanula iscrtana svastika. Nažalost, unatoč obećanjima Ranka Ostojića, tadašnjeg minstra unutrašnjih poslova u SDP-ovoj Vladi Zorana Milanovića – policija  nema sumnjivce. Iako je počinitelje snimila i jedna od 80-tak nadzornih kamera. HNS je zbog te, kako mnogi smatraju, diverzije,  platio najveću kaznu u povijesti hrvatskog nogometa – 100 tisuća eura.

Luka Modrić i Vatreni su do splitskog skandala bili uvjerljivo prvi u skupini u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2016., ozračje oko reprezentacije bilo je sjajno, mediji su bili puni hvale za izbornika Niku Kovača. No, zbog kukastog križa UEFA je Hrvatskoj oduzela bod, fenomenalna atmosfera je raspršena. Igrači su se razočarani počeli pitati ”za koga mi to zapravo igramo”, uslijedile su loše igre, smjena izbornika Kovača. Tek dolaskom Ante Čačića situacija se stabilizirala i Vatreni su izborili Euro u Francuskoj.

Tko su autori svastike na Poljudu i je li to zapravo bio napad na hrvatsku nogometnu reprezentaciju, pokušaj da se uoči velikog derbija protiv višestrukog svjetskog prvaka Italije nanese hrvatskom nogometu nepopravljiva šteta, obezglavi Hrvatski nogometni savez, a Vatrene na duže vrijeme izbaci sa svjetske nogometne pozornice?

Mnogi će reći kako je sve započelo prvim izjavama nakon preuzimanja dužnosti bivšeg ministra sporta u Vladi Zorana Milanovića, Željka Jovanovića. Koji je jasno pokazao što želi kada je rekao: ”Ovo je vrhunac apsurda hrvatskog nogometa, pozivam klubove da se sastanu i potaknu pitanje smjene vrha HNS-a…”

“Cirkus hrvatske nogometne lige ovdje je doživio svoju kulminaciju. Odgovornost za to snosi vrh nogometne organizacije i koliko god će grubo zvučati ovo što ću sad reći, to govorim s punom odgovornošću i mislim da je krajnje vrijeme da se Mamić, Marković (op. a. danas pokojni, legendarni Vlatko Marković) i Srebrić uhvate za ruke, stanu pred ogledalo i pljunu u to što vide…”, nije se zaustavio Jovanović nastavljajući s vrijeđanjima.  Jovanović je to 2012. godine rekao u Puli nakon što je prekinuta utakmica HNL-a Istra-Rijeka zbog bakljade.

Podsjetimo, kad je SDP preuzeo vlast već u siječnju 2012. tadašnji SDP-ov ministar Jovanović je najavio: ”Zajedno s ministrom Arsenom Baukom isušit ću močvaru u Hrvatskom nogometnom savezu…”

Što je bio konačni cilj?

Početkom drugog desetljeća 21. stoljeća hrvatska reprezentacija je imala ogromnu navijačku potporu na stadionima, a onda su krenule priče, kako bivšeg predsjednika Ive Josipovića, tako i SDP-ovih ministara, o močvari i malo po malo počeli su se na tribinama nizati incidenti, čudne bakljade, pokušaji da se nasilno prekinu utakmice Vatrenih, kao primjerice na Europskom prvenstvu prošle godine u Francuskoj, u St. Etienneu, protiv Češke.  Nažalost, zaredali su i fizički napadi na članove HNS-a, na nogometne djelatnike, na igrače, pa i izbornika…

Naravno, oslabljena reprezentacija, koja ne bi igrala europska i svjetska natjecanja, značila bi i oslabljeni HNS, a onda bi u tom slučaju i hrvatska reprezentacija i HNS bili lak plijen za preuzimanje sustava u kojim se ipak vrti, za naše prilike, veliki novac.  Logičan je zaključak, ako se malo bolje analizira izjave političkih dužnosnika te poteze predstavnika Vlade Zorana Milanovića i nekih drugih posljednjih godina, posebno od trenutka kad je na vlast 2011. došao SDP sa svojim koalicijskim partnerom HNS-om, da se zapravo radilo o pokušaju preuzimanja Nogometnog saveza od strane lijeve političke opcije i po cijenu uništavanja reprezentacije, njenog ugleda, kako u Hrvatskoj tako, naravno, i diljem svijeta. Vlast se u međuvremenu promijenila, Ranko Ostojić nije ispunio svoja olako dana brojna obećanja, no, još uvijek crtači svastike na Poljudu nisu otkriveni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.