Hrvatska lagani favorit: Tko je protivnik izabranicima Ace Petrovića u osmini finala EuroBasketa?

Foto: fah

Kako smo već pisali hrvatska košarkaška reprezentacija saznala je protivnika u osmini finala EuroBasketa, to je vrlo neugodna Rusija, koja se polako vraća u europski vrh i kad je klupska košarka u pitanju. Iako je izbornik Aleksandar Petrović rekao da je sretan što je u osmini finala izbjegnuta Latvija, koja je tu istu Rusiju pobijedila u skupini, činjenica da Rusi neće biti nimalo lak protivnik. Uostalom, Rusi su bili bolji u grupnoj fazi i od olimpijskih doprvaka reprezentacije Srbije. Doduše, Srbi su na Europsko prvenstvo stigli znatno oslabljeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Rusiju vodili sjajni i playmaker ruske reprezentacije iz 90-ih godina, Sergej Bazarevič, koji je ruskoj reprezentaciji vratio pobjednički mentalitet. S obzirom kako je Bazarevič igrao na mjestu razigravača nije čudno da Rusi utakmice započinju s čak dva – sjajnim Švedom te Hvostovom. Igraju dosta lijepu košarku te su opasni ako im krenu ”dalekometni projektili”, prema mnogima njihovo najveće oružje.

Sjajni Aleksej Šved, inače košarkaš Himkija, ima nešto bolji prosjek koševa po utakmici od našeg Bojana Bogdanovića, zabija 23 poena po utakmici, dok je Bogdanović na skoro 21. Ima također i visok postotak šuta za tricu, 40 posto, zabija puno i zato što sve teške šuteva on gađa prilikom isteka napada. Drugim riječima, prvi je igrač Rusije, koji je na parketu i produžena ruka Bazarevičeva ruka te ima slobodne ruke.  Šved je u najboljim košarkaškim godinama, kao i naš ”Babo”.

Igrao je u NBA ligi, ali ne s odviše velikim uspjehom. Naime, bio je u Knicksima, no, vratio se ne baš oduševljen iskustvom u Europu. Trenutno je, kako smo rekli, igrač Himkija te pokušava s trona skinuti europskog diva CSKA. No, bez uspjeha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švedom bi se u utakmici protiv Rusije trebao baviti Marko Tomas, koji se po nalogu izbornika odmarao protiv Češke. Imat će Tomas dosta problema sa Švedom, koji ipak nije jedni, iako je najveći, adut, ruske reprezentacije.  Kako znamo, MarkoTomas je najbolji hrvatski obrambeni igrač te vjerujemo ima igru za najboljeg ruskog igrača.

Uz Šveda spomenimo i još Fridzona iz CSKA, koji obožava gađati trice, kao i Hvostov iz Kubana, obojica imaju lošiji postotak trica od već spomenutog Šveda. Pravi stup visoke obrane ruske reprezentacije je Timofej Mozgov. Mozgov igra i u NBA ligi, no, Lakersi su ga transferirali prema Netsima, momčadi koju mnogi smatraju najlošijom ekipom najjače košarkaške lige na svijetu. Jednostavno, za razliku od Hrvata Šarića i Bogdanovića Mozgov ne igra dobro u NBA ligi, no, zato je vrlo dobar na ovom Europskom prvenstvu te zabija 14 koševa po utamici. Uz Mozgova u visokoj liniji su Voroncevič te Kurbanov… To je ujedno i najbolje što Rusi u ovom trenutku imaju.

Iako je Rusija uvijek, u svakom sportu, opasna, po imenima barem Hrvatska bi trebala biti favorit, posebno ako Marko Tomas zatvori Šveda kako to samo on zna. Puno toga ovisi u dvoboju Tomas – Šved u nedjelju, ali zapravo sve ovisi o nama, Šariću, Bogdanoviću… Ako Hrvatska bude prava teško je očekivati da Rusija može do četvrtfinala te do utakmice protiv Latvije ili Grčke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedina, ali ne i zanemariva, prednost Rusije je u činjenici sa oni nigdje zapravo ne putuju, utakmice su igrali u Istanbulu te su se već udomaćili, dok naši stižu iz rumunjskog Cluja. Rusija je ipak prema prosjeku godina starija reprezentacija nego što je to Hrvatska, no, malo važno u jednoj utakmici, koja se igra 10. ovog mjeseca u Istanbulu od 20:30 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.