Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Kanadi s boksačkom legendom hrvatskog porijekla

Foto: Ured predsjednice RH

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović, još uvijek se nalazi u službenoj posjeti Kanadi. U Kanadi je hrvatsku predsjednicu dočekao predsjednik Vlade Justin Trudeu. Tom prilikom hrvatska predsjednica je uručila Povelje Republike Hrvatske za doprinos očuvanju i jačanju povezanosti domovinske i iseljene Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolinda Grabar-Kitarović sastala se i s kanadskim Hrvatom Georgeom Chuvalom, odnosno Jurjem Čuvalom. Riječ je o boksačkoj legendi, koji je u drugoj polovici šezdesetih godina 20. stoljeća bio jedan od najboljih teškaša svijeta.  U svoje je vrijeme namučio i možda najboljeg boksača svih vremena, Muhameda Alija, s kojim je u dva navrata boksao tijekom bogate karijere. Davne 1966. godine i 1972. godine, u oba je meča Ali pobijedio, no, Čuvalo se itekako dobro nosio s boksačkom legendom, tada uvjerljivo najpopularnijem borcem svijeta.

Što je o svojim mečevima protiv Muhameda Alija, o kojima je snimio i dokumentarni film, kazao Čuvalo?

”Ja ću uvijek reći da nikad u životu nisam izgubio. Tako je bilo i s Alijem. Sjećam se dobro tih borbi. Kad smo se prvi put borili, namjerno je podigao ruke i tražio da ga udarim u tijelo. To je napravio samo jedanput. Nakon borbe je krvario i završio u bolnici, a ja sam sa ženom otišao na ples. Tko je tu pobjednik…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodno je i kultni film Rocky, koji je proslavio glumca Sylvestera Stallonea, nastao baš po Čuvalu.

”Stallone u filmu pokazuje svoju sliku, a to je zapravo fotografija s jednog mojeg meča. No ne znam jesam li ga inspirirao za film, nikad ga nisam pitao”, kazao je Čuvalo, inače, rođeni Kanađanin. Otac mu je Stjepan emigrirao u Kanadu 1926. godine iz sela pored Ljubuškog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.