Hrvatska reprezentacija otputovala na zimske POI u Pekingu

Zagreb, 24.02.2022 - Odlazak hrvatskih sportaša s invaliditetom sa Zracne luke Franjo Tudman na Zimske paraolimpijske igre koje ce se 4. do 13. ožujka održati u Pekingu. Na slici Lucija Smetiško (alpsko skijanje), Damir Mizdrak i njegova suvozacica Marija Coch (alpsko skijanje), Bruno Bošnjak (snowboard) i Josip Zima (nordijsko skijanje) i pratece osoblje. foto HINA/ Damir SENCAR/ ds

Hrvatska paraolimpijska reprezentacija otputovala je u četvrtak iz zagrebačke zračne luke Franjo Tuđman u Peking gdje će se od 4. do 13. ožujka održati XIII. Zimske Paraolimpijske igre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peking će tako postati prvi grad u povijesti koji je organizirao ljetne i zimske Olimpijske (2008) i Paraolimpijske igre (2022). Tokio je prošlog ljeta bio prvi grad koji je po dva puta ugostio ljetne olimpijske i paraolimpijske igre. Prve Olimpijske igre u Tokiju održane su 1964, a druge prošlog ljeta.

Na ZPOI u Pekingu nastupit će više od 650 paraolimpijaca iz više od 50 zemalja svijeta, a hrvatske boje branit će alpinci Damir Mizdrak i Lucija Smetiško, snowboarder Bruno Bošnjak, te nordijac Josip Zima.

Hrvatsku zastavu na svečanosti otvaranja POI nosit će Bošnjak, osvajač prve hrvatske medalje u povijesti zimskih paraolimpijskih igara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ponosan sam i velika je čast nositi zastavu svoje domovine na otvaranju zimskih paraolimpijskih igara i veselim se tome,” kazao je uoči puta Bošnjak koji je na posljednjim Igrama u Pjongčangu 2018. osvojio broncu u snowboardu, u  disciplini banked slalom. Hrvatska sa zimskih POI ima i zlato Dine Sokolovića u slalomu za sjedeće, također iz Pjongčanga.

Svečanost otvaranja Zimskih POI na rasporedu je 4. ožujka na Nacionalnom stadionu, ili popularno nazvanom Ptičjem gnijezdu na kojem su nedavno održane svečanosti otvaranja i zatvaranja ZOI.

Poput olimpijskih i zimske paraolimpijske igre snažno su obilježene pandemijom i što se tiče epidemioloških mjera strože su negoli su bile one u Tokiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi sudionici, sportaši i dužnosnici ostat će u hermetički zatvorenom balonu koji će ih držati odvojenim od vanjskog svijeta za vrijeme trajanja Igara. Sportaši su imali izbor – ili biti potpuno cijepljeni ili 21-dnevna karantenu po dolasku, dok na Olimpijskim igrama u Tokiju nije postojala obveza glede cjepiva. Svi u balonu morat će svakodnevno raditi testove na Covid, a kao i u Tokiju, sportaši će morati nositi masku većinu vremena, osim kada sudjeluju u događajima ili ako su na podiju.

Hrvatska delegacija je krenula na put prema Pekingu u danu u kojem je Rusija započela invaziju na Ukrajinu.

“Ne sviđa mi se cijela situacija, ali ne vjerujem da će se POI odgoditi ili otkazati. Nadam se da će se cijela ova situacija smiriti,” dodao je Bošnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski sportaši s invaliditetom prvi put na zimskim paraolimpijskim igrama nastupili su u Salt Lake Cityju 2002. godine, a nastupili su i Torinu (2006), Vancouveru (2010), Sočiju (2014), te Pjongčangu (2018).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.