Hrvatski paraboćar Davor Komar osvojio srebro, a Dora Bašić broncu

Foto: HPO

Najbolji hrvatski paraboćar Davor Komar osvojio je drugo mjesto u pojedinačnoj konkurenciji na World Boccia Intercontinental Challenger – Zagreb 2023., koji se održava u dvorani II zagrebačkog Doma sportova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki je to uspjeh jedinog hrvatskog paraboćara koji je do sada nastupio na Paraolimpijskim igrama.

Komar je u kategoriji BC4 otvorio natjecanje s tri pobjede, te se kao pobjednik skupine A, plasirao izravno u četvrtfinale. U četvrtfinalu je bio siguran protiv brončanog s Europskog prvenstva Španjolca Vasilea Agachea sa 5-1, dok je u polufinalu bio još uvjerljiviji protiv Portugalca Domingosa Vieire sa 9-1.

U finalu je u izjednačenom dvoboju izgubio od Nijemca Borisa Nicolaija sa 3-4 osvojivši srebro, svoju prvu pojedinačnu medalju na nekom od zagrebačkih turnira, nakon dva srebra u parovima. U istoj kategoriji nastupio je i Milorad Kružić, no u skupini je upisao dva poraza i nije prošao dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Finalna utakmica je bila vrhunska i energična, zaista sam uživao. Moj protivnik je za punat bio bolji i čestitam mu,” kazao je trenutačno četvrti paraboćar na svjetskoj ljestvici, kojem je ova medalja donijela važne bodove u borbi za plasman na Paraolimpijske igre u Parizu 2024.

“Ovo su bodovi koji se više neće brisati, vrijede do kraja godine kada se zaključava lista,” dodao je ovaj rođeni Puljanin i član, BKOSIIŽ Istrijane kojeg u Zagrebu očekuje i nastup u konkurenciji parova sa Anamarijom Arambašić.

Komara već nekoliko godina trenira naš nekadašnji proslavljeni reprezentativac i dvostruki svjetski prvak u boćanju Valter Ivančić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sretan sam zbog Davora, jer naš rad dolazi do izražaja. Prvi put sam na natjecanju s njim. Želio sam to vidjeti i osjetiti. Čini mi se da smo na dobrom putu,” kazao je Ivančić.

“Na početku mi je bilo čudno, nisam znao što me čeka, kako se ponašati. No s vremenom se sve posložilo. Davor je sjajan čovjek, otvoren je i dosta mi je pomogao. Dobro radimo, ovo je lijep uspjeh i nadam se da će izboriti paraolimpijske igre u Parizu,” dodao je Ivančić.

Uspjeh Dore Bašić

Do medalje je stigla i svjetska doprvakinja Dora Bašić koja je i kategoriji BC1 bila treća. Članica BK Dan iz Slavonskog Broda je prošle godine slavila u Zagrebu, no ovoga puta je stigla do bronce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od najizglednijih hrvatskih kandidatkinja za Paraolimpijske igre u Parizu je u skupini bila druga, potom je u polufinalu izgubila od Francuskinje Aurelie Aubert (0-6), no u susretu za broncu je pobijedila Portugalku Ritu Patricio sa 6-1.

Što se ostalih naših predstavnika tiče, Anamaria Arambašić je završila šesta u kategoriji BC1 žene, Martin Frković završio je na 9. mjestu u kategoriji BC1 muški, Nataša Županić 13. u BC2 žene, Luka Wagner 8., a Marko Turković 14. u BC2 muški, Dora Lovrić 14. u BC1 žene, a Marko Arambašić 16. u BC3 muški.

Foto: HPO

Nakon natjecanja u pojedinačnoj konkurenciji, paraboćari će nastupiti u ekipnoj, te konkurenciji parova.

Boccia je paraolimpijski sport, koji je osmišljen početkom 80-ih, kao sport kojim se mogu baviti isključivo osobe s najtežim lokomotornim oštećenjima, koje za kretanje koriste invalidska kolica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku je to bio sport isključivo za osobe s cerebralnom paralizom, no od početka ovog stoljeća otvoren je i za ostale vrste invaliditeta. Po pravilima slična je boćanju, no igra se isključivo na ravnom terenu (najčešće na parketu ili tarafleksu) veličine 12,5×6 metara, a u igri se koriste kožne loptice punjene plastičnim granulama, opsega između 262 i 278 milimetara i težine između 263 i 287 grama.

Jedan je od rijetkih paraolimpijskih sportova (i parasportova općenito) koji je ciljano osmišljen za osobe s invaliditetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.