‘Ideološki kameleon’: Zašto se Slobodna Dalmacija okomila na Dalića?

dalić
Foto: fah

Dvadesetak dana prije Europskog nogometnog prvenstva i još jednog velikog natjecanja hrvatske nogometne reprezentacije Slobodna Dalmacija okomila se na izbornika Zlatka Dalića koji je zapravo kreator najljepše sportske priče u Hrvatskoj posljednjih godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Livaja i Petković – Luka Modrić

Naime, Zlatko Dalić usudio se blago kritizirati najveću zvijezdu Hajduka prije dolaska Ivana Perišića Marka Livaju koji se za mnoge iznenađujuće i naprasno povukao iz reprezentacije. Livaja je svojevrsna ikona današnjeg Hajduka, kao što je Bruno Petković u Dinamu.

Livaja, makar na simboličkoj razini, ima veće značenje za Hajduk nego Petković kad je u pitanju novi stari hrvatski prvak.  Obojica, kao i neki drugi hrvatski igrači, trebali bi se ugledati u Luku Modrića, to i ništa više bilo bi dovoljno.

”Krivica” Zlatka Dalića

Naravno, nije u tome Dalićeva ”neoprostiva krivica”, Dalić je ”kriv” jer je rekao istinu. Kazao je kako bi on s juniorima Hajduka bio treći, odnosno kako bi i bez silnih ulaganja i očitog bacanja novca, a ”s Hajdokovom dicom’‘ osvojio isto ono mjesto koje danas potpisuje čelništvo Hajduka, ono čelništvo koje se zapravo ne mijenja već trinaest godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

E sad… Naravno da klub, posebno veliki klub, mora dovoditi igrače, prodavati igrače, mora pokušati sve što je u njegovoj moći kako bi napravio sportski iskorak. No isto tako kritika nije neprijateljski čin, posebno ne bi trebao biti kada u ovom slučaju Hajdukovci kritiziraju Hajdukovce.

Dalić je Hajdukovac i opet mu kritika nije dopuštena a bez da mu se ona kroz ”batinu” medijskog pokrovitelja ovakvog Hajduka, ”Našeg Hajduka”, ne obije o glavu. Kakav je to Hajduk čiji je medijski pokrovitelj Slobodna Dalmacija najbolje pokazuju rezultati.

Hajduk je sportski klub s ogromnom vojskom navijača

Samo malo, tek godina, pa će dva desetljeća od posljednjeg naslova prvaka, Hajduk je sportski nogometni klub, a ne seljačka zadruga kakve su komunisti silom osnivali nakon Drugog svjetskog rata. Zadruge kakve su seljake praktički uništile, a ”partizanliji” omogućile potpunu kontrolu nad selom, seljakom i ljudima na selu, najtvrđim orahom na kojim je komunistički režim u konačnici i slomio zube. Dakle, Hajduk je sportski klub, veliki sportski klub, valjda je takvom klubu ponajprije cilj osvajanje trofeja, biti uspješniji na sportskom polju od svojih konkurenata.”Brže više, jače”, staro je Olimpijsko geslo, a ovo je godina i Olimpijskih igara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda ipak nije slučajno 20-tak dana prije Eura?

I u čemu je izbornik Zlatko Dalić pogriješio? Niti jednom riječju nije uvrijedio Hajduk kao klub. Koliko se sjećamo nije uvrijedio niti jedan klub, niti je vrijeđao bilo koga u ovih sedam godina koliko je na čelu hrvatske reprezentacije kao izbornik. Isticao je vjeru, branitelje, ponekad govorio o domoljublje, sad ako je nekome trn u oku onda je to njihov problem. Nadajmo se kako će takvima Dalić zadati još više ”problema”.

Pogriješio isto kao što su pogriješili i svi oni koji su se drznuli kritizirati, makar u tragovima, Hajdukov model upravljanja. Izbornik  podsjetimo, bio izuzetno blag, radi se zapravo o manje o kritici više o dobronamjernom savjetu.  Međutim, ni takvo razmišljanje nije dopušteno.

Oni koji su pokušali misliti suočili su se s bijesom, s mržnjom, kako na medijskoj razini tako i kroz razne internet formu od strane anonimnih likova koji se kriju iza svojih tipkovnica. Naime, čak i da je u Hajduku sve idealno, dakle, da su prvaci pet godina zaredom, kritizirati ne znači biti neprijatelj, možete biti u krivu, možete imati pravo, ali ne možete i ne bi smjeli u jednom kakvom takvom demokratskom sustavu biti proglašeni neprijateljem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je Dalić prošao kao ”bos po trnju”, ako je proglašen običnim populistom, a Dalić je jedna od najpopularnijih osoba u Hrvatskoj, kakve šanse imaju obični ”smrtnici”?

Podsjetimo na ”analizu” SD-e koja je izbornika ”prokazala” kao ”populistu” koji se ”svima nastoji svidjeti” kao ”ideološki kameleon”

Foto: Snimka zaslona

Zlatko Dalić eklatantan je primjer populista koji je s godinama toliko ogrezao u želji da se svidi apsolutno svima kojima se pokaže pred očima da je postao ideološki kameleon za kojeg nitko tko ga ne poznaje osobno ne može reći što on zapravo misli i za što se zalaže“, piše Antonio Juričić u Slobodnoj Dalmaciji kritiziravši izbornika hrvatske nogometne reprezentacije u tekstu “Dalić u novoj populističkoj ofenzivi: jednom izjavom usrećio je one koji se rugaju Hajduku i članove pokreta ‘naša dica‘”.

> Dalić otvoreno prozvao Livaju zbog odlaska: Za reprezentaciju se trpi više

Navodi kako je Dalić prvo kritizirao Ligu nacija, pa onda slavio ulazak u finale istoga natjecanjakao da se radi o finalu Svjetskog prvenstva“. No, čini se da mu najviše smeta izjava Dalića o Marku Livaji. Spominje kako jeimplicitno stao na stranu onih koji brutalno vrijeđaju njegovog igrača za vrijeme treninga“.

Hrvatski izbornik kao populist par excellence zna kada upaliti ponizni mode, a kada se razbahatiti u izjavama. Kad stvari ne idu, zna se posuti pepelom i tražiti od svojih igrača dodatnu dozu poniznosti, a kada je sve dobro onda se posveti ratu s “antihrvatima” i ostalim prirodnim neprijateljima reprezentacije“, piše Juričić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalić poručio da je Livaja trebao istrpjeti neke stvari

Podsjetimo, Dalić je kritizirao Livaju.

“Žao mi je što je do toga došlo. Dvije godine suradnje Marka Livaje i mene bilo je vrhunski, donio je i dao važne golove za reprezentaciju, puno, puno dobrih stvari je donio. Ne mogu reći jednu jedinu riječ za njegovo vrijeme u reprezentaciji. Ono što se dogodilo u Rijeci, ja mislim da je to bila jedna velika igra složena od PR-a. Sve je to krenulo nakon Hrvatske i Walesa na Poljudu kad se Torcida vratila na utakmice. To nekome nije pasalo i velika se igra napravila iz ničega”, rekao je Dalić u razgovoru za Sportsku televiziju.

> Trener Hajduka uoči Varaždina: Livaja još nije potpuno spreman

“Po tom kriteriju da ti netko nešto s tribina viče, nitko ne bi bio u reprezentaciji. Da je ostao Marko s nama, možda bi osvojili Ligu nacija. To je bila njegova odluka. Ja sam tada rekao, a reći ću i sada – za hrvatsku reprezentaciju trpiš puno više. Meni je umro otac, ja sam drugi dan vodio reprezentaciju. Ćorluki je razbijena glava, igrao je za reprezentaciju. Srni je umro otac, igrao je za reprezentaciju. Puno, puno gorih stvari se desi pa igraš za reprezentaciju, ali, kažem, njegova odluka i neću se puno na to vraćati.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.